Feng šui uređenje bašte: Kako da napravite svoju oazu mira

Kao i bilo koji drugi deo doma, i bašta zaslužuje feng šui tretman koji će omogućiti nesmetan protok pozitivne energije kroz ceo životni prostor.

by | april 20, 2021

Kada je u pitanju feng šui uređenje bašte, veličina samog dvorišta ne igra glavnu ulogu. Naravno da je divno kada smo okruženi velikom zelenom oazom, ali čak i ako imate malo dvorište, ono se može pretvoriti u sjajnu feng šui oazu. Evo i kako!

Feng šui uređenje bašte

Alatke

Glavni feng šui alati za stvaranje dobre energije u bašti isti su kao i oni koji se koriste u domu. Biće vam potrebna bagua (energetska mapa) doma, kao i dvorišta. Takođe, potrebno je da se razumete u pet feng šui elemenata (voda, vatra, drvo, metal i vazduh) i kako koji deo energetske mape ojačati kojim elementom.

Na primer, severni deo bašte povezan je s energijom ličnog razvoja i ovde je potreban element zemlje. Logično, tu bi trebalo postaviti “zen baštu”, s predivnim kamenim formacijama, jer je kamen jedan of feng šui zemljanih elemenata.

Ukoliko pak želite da u baštu dodate vodeni element, uradite to na južnom (energija novca i izobilja), istočnom (energija zdravlja i porodice) i na severnom delu (karijera i životni putevi).

Protok “či” energije u bašti

Pri dizajniranju feng šui bašte, napravite blage krivudave puteljke kako bi či energija nesmetano proticala. Prave i oštre linije nisu naročito prisutne u prirodi, pa stoga koristite opuštenije, neujednačenije oblike i stazice u bašti. (Pročitajte i… Privucite pozitivnu energiju: Sredite kuhinju po feng šui pravilima)

Koristite i feng šui “lekove” poput fontane, zlatnih zvončića (koji privlače novac), metalnih skulptura konjača u južnom delu (koje štite dom od negativne energije). Ukoliko želite da napravite prostor za decu, preporučuje se zapadni deo bašte, koji je povezan s energijom dece i kreativnosti.

Feng šui zvončići sjajan su dodatak bašti, jer njihov nežni zvuk stvara isceljujuće feng šui vibracije. Možete koristiti metalne ili drvene zvončiće raznih boja i broja cevčica, uz dodatak simbola.

Feng šui boje u bašti

Boje dodaju ritam bašti, a oslikavaju i pet feng šui elemenata. Na primer, za energiju vatre koristite crveno ili bordo cveće, a za energiju zemlje biljke bledožutih cvetova.

Uživajte u stvaranju svoje feng šui bašte i igrajte se s bojama, predmetima i prirodnim elementima. Što više razigrane energije unesete u baštu, više ćete je privući i u svoj dom.

lepotaizdravlje.rsKatarzynaBialasiewicz / iStock via Getty