Fenomen Jovanke Broz: U Galeriji Matice srpske očekuje nas nesvakidašnja izložba slika iz njene kolekcije

by | 17 maja, 2022
Partizanka i Fragonar. Kolekcija slika Jovanke Broz

Još jedan kulturni događaj privukao nam je pažnju ove nedelje: U pitanju je najava otvaranja izložbe Partizanka i Fragonar. Kolekcija slika Jovanke Broz, 18. maja u 20.00 h u Galeriji Matice Srpske u Novom Sadu.

U fokusu izložbe nastale u saradnji Galerije Matice srpske i Muzeja Jugoslavije je 36 dela likovne umetnosti domaćih i stranih autora, lični predmeti, fotografije i komadi nameštaja iz kuće u kojoj je Jovanka Broz živela nakon smrti Josipa Broza. U pitanju su umetnički predmeti koje publika do sada nije imala priliku da vidi i koji predstavljaju imaginarni muzej sećanja Jovanke Broz, kroz koji se mogu rekonstruisati delovi i detalji njenog života.

Više od tri decenije nekadašnja prva dama Jugoslavije boravila je u svojevrsnom kabinetu uspomena koji je kao vremensku kapsulu prenela iz jednog okruženja u drugo, pokušavajući da što je više moguće imitira ambijent predsedničke Rezidencije u kojoj je živela zajedno sa Josipom Brozom Titom. Ova kolekcija nastala je spontano kao kulisa jednog života, a isto tako je i nestala.

Izlaganje ovih dela ima dvostruki značaj: s jedne strane radi se o umetničkim predmetima koje publika do sada nije imala priliku da vidi, a s druge na osnovu njih mogu se rekonstruisati delovi i detalji života Jovanke Broz. Izložena umetnička dela, koja su poslednje trideset tri godine Jovankinog života oplemenjivala prostor u kom je živela, na poseban način današnjoj javnosti objašnjavaju fenomen Jovanke Broz – njenu ličnost, osećaj za umetnost, ali i društvene i umetničke prilike u socijalističkoj Jugoslaviji.

Izložba je nastala u saradnji Galerije Matice srpske i Muzeja Jugoslavije u okviru programskog luka Heroine Evropske prestonice kulture, a trajaće do 28. avgusta, tako da imate vremena da isplanirate posetu Novom Sadu.

Pročitajte i… Izložba koju nećemo propustiti: Feministička avangarda 70-ih u Muzeju savremene umetnosti