Kako izaći na kraj sa manjom platom ili gubitkom posla?

by | 16 oktobra, 2020
Finansijski problemi

Vanredni troškovi ili manji prihodi, kao i svi ostali finansijski problemi, najčešće izazivaju paniku i strah. Situacija je još gora ako postoje krediti ili ste novac pozajmili od prijatelja. Da biste se izborili sa situacijom, umesto da je dodatno pogoršate nepromišljenim postupcima, primenite savete finansijskih savetnika.

Izbegavajte odlazak u krajnost
Nepotrebno trošenje u trenutku kada imate manje novca podjednako je štetno kao i odlazak u drugu krajnost. Uskraćivanjem osnovnih potreba dovešćete sebe do anksioznosti i depresije, a nivo stresa postaće nepodnošljiv. Pokušajte da se ne nervirate zbog situacije u kojoj ste sada. Sekiracija oko onog što ste mogli, a niste uradili (npr. štednja) neće vam mnogo pomoći. Fokusirajte se na budućnost, a ne na prošlost.

Ako ste dobili otkaz, raspitajte se da li imate pravo na neku vrstu novčane pomoći. Posetite Biro za nezaposlene i razmotrite mogućnost edukacije ili prekvalifikacije. Informišete se o svim mogućnostima rešavanja problema. Ako niste dobili otkaz, ali vam je plata smanjena, razmislite o tome šta bi mogao biti dodatni izvor prihoda (pravljenje kolača, podučavanje ili povremeno čuvanje dece).

finansijski problemi

Uvid u troškove
Analizirajte izveštaj svog bankovnog računa u protekla tri meseca i videćete realni prikaz troškova. Napravite tri tabele. U prvu upišite ono što morate platiti (računi, hrana, lekovi…), u drugu ono na šta možete trošiti manje (benzin, kablovska, račun za mobilni), a u treću ono što vam nije neophodno (članarina u fitnes centru, kozmetičar, odlasci u restoran, nova garderoba).

Izračunajte neophodne mesečne troškove i uporedite ih sa trenutnim primanjima. Uzmite u obzir i eventualnu ušteđevinu, novac koji ste odvajali za letovanje, renoviranje stana ili kupovinu automobila. (Pročitaj: Neka vam račun za struju bude manji nego ikad – mudri saveti za uštedu električne energije)

Sačuvajte optimizam
Možda ne možete platiti odlazak u teretanu, ali niko vas ne sprečava da trčite po kraju ili radite vežbe kod kuće. Umesto skupocenih obroka u restoranu, sami napravite jelo od nekih pristupačnih namirnica.

Budite svesni da je finansijska kriza u kojoj ste sada samo privremena. Možda će vas baš ona motivisati da otkrijete svoje talente i započnete novu karijeru, o kojoj niste ni razmišljali.

Finansijski problemi su rešivi

Rešite se svih dugovanja
Za neizmirivanje obaveza banka će vam odrediti penale i dodatnu kamatu, što vam nikako nije u interesu. Posetite banku i raspitajte se da li postoji prihvatljiviji model otplate kredita (manji iznos, više rata) ili neko drugo rešenje.

Ne dozvolite da kriza utiče na vaš odnos sa ukućanima
Nervoza donosi tenziju i čest je uzrok svađa među partnerima. Otvoreno porazgovarajte o težini situacije i usaglasite se oko toga kako ćete se ponašati da biste prebrodili krizu. (Pročitaj: Ovo su znaci da sa vašom vezom nešto nije u redu)

Suočite se sa realnošću
Šta će se desiti ako ne budete mogli da plaćate kredit za stan? Možda ćete morati da ga prodate i pređete u neki manji ili se vratite kod roditelja. To svakako nije prijatno, ali ne znači da će vaš život izgubiti smisao. Sagledavanjem najgoreg mogućeg scenarija shvatićete da uvek postoji izlaz i da se svaki problem može rešiti.

lepotaizdravlje.rsGuliver/Getty images