Ideje za farbanje jaja: Dočekajte spremno ovaj Uskrs

by | april 14, 2022
ideje za farbanje jaja

U nastavku vam donosimo ideje za farbanje jaja koje smo videli na Instagramu i koje su nas oduševile!

Uskrs nam uskoro stiže, a to svakako podrazumeva i najzabavniji deo – farbanje jaja. Na našu sreću, danas imamo toliko izbora, da se na kraju sve svodi samo na naše izdvojeno vreme i kreativnost. Donosimo nekoliko ideja, za inspiraciju.

Ideje za farbanje jaja

Dugine boje

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dorene Hookey (@dorenehookey)

Nešto komplikovaniji način farbanja jaja, ali je rezultat svakako očaravajuć. Jaje umačite u različite boje i ostavite da se osuše uspravno, kako se boja ne bi skidala sa strane. Pored klasičnih boja u prahu, jaja možete farbati i temperama ili gel bojama koje se ne kuvaju u šerpi.

Bez bojenja

Ukoliko ne želite ili nemate vremena da bojite jaja, nabavite ona bela, pa ih iscrtajte crnim markerom, sa ili bez dodatnih detalja.

Pastelne boje

Ovaj način farbanja jaja je jedan od najpopularnijih već sezonama unazad.

Kako dobiti pastelne nijanse na jajima?

Prvo i najvažnije jeste da nabavite bela jaja, jer obična, s tamnijom ljuskom, neće primiti nežnije tonove. Jaja stavite u šerpu, prelijte hladnom vodom, posolite i ostavite da se skuvaju. Nakon toga, izvadite ih iz vode kašikom i ostavite da se potpuno ohlade. Za to vreme, pripremite nekoliko čaša i boje za kolače, po izboru. U svaku čašu sipajte 200 mililitara vode, kašiku sirćeta i kašiku željene boje. Izmešajte dok se smesa ne sjedini, pa u čašu ubacite jaje. Držite ga u vodi dok ne dobije željenu boju. S vremena na vreme izvadite jaje kašikom da proverite „prima“ li boju. Nakon toga, ostavite jaje da se skroz osuši, pa ga prebrišite krpicom umočenom u ulje, da bi jaje dobilo sjaj.

Pročitajte i… Ideje za uskršnju dekoraciju sa Instagrama

Prirodno i minimalno

 

View this post on Instagram

 

A post shared by D a n a Francik-Jeksa (@vaniiijowe)

Pre uskrsa naberite travčice, listiće i cvetiće po izboru. Poslažite biljke na papir ili ubrus i ostavite da se osuše. Zatim izabrane prirodne detalje lepite za ljusku od skuvanog jaja jestivim lekom za torte. Ukoliko ga ne možete nabaviti, kao lepak vam može poslužiti i umućeno belance sa šećerom u prahu.

Detalji

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ColorKitchen (@colorkitchenfoods)

Jednostavni detalji i te kako mogu da transformišu uskršnju dekoraciju jaja. Umotajte jaje koncem pre močenja u boju. Dobićete neobične šare.

Za umetničke duše

Ukoliko volite da crtate i/ili Uskrs pripremate sa decom, organizujte zabavno bojenje jaja. Spremite tempere i prepustite se mašti.

lepotaizdravlje.rsVeronika Viskova/iStock/Getty Images Plus via Getty Images