Intervju s povodom: Nataša Kovačević i spremnost da se pomogne drugima (uključite se i vi!)

by | decembar 20, 2021
Natasa Kovacevic

Nataša Kovačević je primer osobe koja se ne predaje ni pred najvećim izazovima. A sada je pred njom veliki cilj: da pomogne drugima! Pozivamo vas da pročitate intervju i pridružite se ovoj sportskoj junakinji u akciji Da sva deca skaču, koja prikuplja sredstva za nabavku aktivnih proteza za decu.

Šta je cilj projekta Da sva deca skaču?

Nataša Kovačević: Od 2013. godine, kada mi se dogodila saobraćajna nesreća, pa do danas, javio mi se veliki broj dece koja se, usled bolesti ili nesreće, suočavaju s različitim nivoima amputacija. Iz ličnog iskustva znam koliki je izazov suočiti se s tom vrstom problema i da taj put nosi veliku dozu straha i nesigurnosti za budućnost.

Iz tog razloga, u okviru Fondacije Nataša Kovačević odlučili smo da pokrenemo akciju Da sva deca skaču, kako bismo prikupljali sredstva za nabavku aktivnih proteza za decu i na taj način pokušali da pomognemo što većem broju dece kako bi mogla da imaju srećno, aktivno i normalno detinjstvo.

Ljubav i nežnost su nešto što svaki roditelj može da pruži svom detetu. Dinamička proteza je nešto što ne može. Cene proteza su izuzetno visoke – u zavisnosti od uzrasta i dijagnoze, cena proteze se kreće između 600.000 i 1.400.000 dinara. S obzirom na to da u detinjstvu telo najviše raste i razvija se, troškovi zamene proteza su finansijski teret koji mnoge porodice ne mogu sebi da priušte.

Nažalost, na našem području postoji veliki broj dece sa amputacijama, najčešće usled kancera… Svesni smo da nećemo moći da pomognemo apsolutno svima, ali ova misija nije kratkog daha i uložićemo sav trud, rad i znanje da ova akcija traje i živi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nataša Kovačević (@nacika7)

Kako će projekat biti realizovan i kako svako od nas može da se uključi?

Nataša: Ovaj projekat gledam kao ličnu misiju i već planiramo sledeće akcije s istim ciljem. Ko god želi da učestvuje i pomogne, novcem, ali i nekom idejom, može posetiti sajt fondacije gde se nalaze sve informacije i svi kontakti. Svaka inovativnost je uvek dobrodošla, a mi ćemo se truditi da ostanemo aktivni i u narednim godinama kako bismo prikupili što više novca za što veći broj dece.

Šta vama znači filantropija, na ličnom, emotivnom nivou?

Nataša: Na svojoj koži sam osetila šta znači prava podrška u pravom trenutku i koliko energije daje takav vetar u leđa. Čvrsto verujem da je dobrota prelazna i iz tog razloga sam i osnovala fondaciju – s idejom da društvu vratim podršku koja je meni pružena kada mi je bilo najteže. Sigurna sam da će i drugi, kojima je fondacija u nekom trenutku pomogla, nastaviti da čine dobra dela. Na taj način širimo solidarnost, zajedništvo, humanost… A tako nešto nema cenu.

Projekat Da sva deca skaču najavljen je pre nekoliko meseci, na premijeri filma Skok. Za one koji ga nisu gledali, kakav film je u pitanju?

Nataša: U pitanju je dokumentarni film koji opisuje moj povratak na parket posle saobraćajne nesreće, ali pre svega šalje važnu poruku o značaju podrške i prijateljstva.

Film je potpuno lišen svih oblika patetike i, prema mišljenju ljudi koji su ga pogledali, motiviše i daje dodatnu energiju za prevazilaženje ličnih životnih izazova. Film trenutno čeka festivalsko prikazivanje kada će biti emitovan i na jednoj od domaćih televizija pa će svi moći da ga pogledaju. Nadam se da ih nećemo razočarati i da će im se film dopasti.

Napomenula bih da je film rađen uz produkcijsku kuću Sinesport, reditelj filma je Ivica Vidanović, a scenarista Aleksandar Miletić. Sniman je od 2015. godine i zaista mislim da smo strpljivo, bez žurbe, uspeli da prikažemo prepreke s kojima sam se suočila na svom putu povratka, ali pre svega i načine na koji sam te prepreke prevazilazila.

Film Skok

Kakva je bila Nataša pre nesreće, a kakva je danas? Odakle ste crpeli snagu da se izborite sa svim problemima, fizičkim i emotivnim, koje vam je nesreća donela?

Nataša: Nesreća nikako nije promenila moj karakter i mene kao osobu, ali jeste modifikovala moj način razmišljanje što se samog života tiče. Sada sam neko ko je lepotu i sreću pronašao u svakodnevnim stvarima, u malim zadovoljstvima. Mislim da se svako od nas, u nekom momentu, suočava s problemima, ali to je sastavni deo života. Probleme i teške periode gledam kao izazove iz kojih izlazimo jači, pametniji i bogatiji za jedno novo iskustvo. Ništa nije tako strašno kao što na prvi pogled izgleda. Život je pun amplituda, uspona i padova – i to je ono što ga zapravo čini interesantnim.

Nataša Kovačević

Šta vas čini srećnom ovih dana?

Nataša: Ovih dana zaista uživam u tome da vreme provodim sa porodicom, momkom i svoja dva psa. U naše malo društvo dodali smo novog člana – čokoladnog labrador retrivera Arju, koja sada ima 5 meseci. Vreme koje provodim s njom čini me izuzetno srećnom.

Postoji li misao koju biste mogli da istaknete kao svoj moto?

Nataša: Teško je celu životnu filozofiju staviti samo u jednu rečenicu, ali hajde da kažemo da izreka: „Što te ne ubije, to te ojača“, na najbolji način opisuje jedan period mog života.

S obzirom na to da ulazimo u 2022. ne možemo da vas ne pitamo: Čemo se nadate od sledeće godine? Koje su vaše novogodišnje želje i odluke?

Nataša: Život ponekad zna da nas iznenadi i bude prosto nepredvidiv tako da ne volim previše da planiram. Trudim se da živim u datom momentu. Jedino što želim od sledeće godine jeste zdravlje, za sebe i svoje bližnje, sve ostale probleme sigurno ćemo prevazići. Znam da ljubavi, pažnje i sreće neće nedostajati, a volela bih da u narednoj godini više vremena provodim s porodicom.

Priredila: Jasmina Ubiparip

Pročitajte i… Zvezde s naslovnice – Nataša Kovačević (intervju)

Jasmina UbiparipAndreja Damnjanović; promo