Kako odabrati dobru zimsku jaknu?

by | novembar 30, 2020
Kako odabrati dobru zimsku jaknu?

Kako odabrati dobru zimsku jaknu? Manje muke uz nekoliko koraka

Da li i vi spadate u grupu onih koji se odlučuju da kupe zimsku jaknu tek kada temperatura dođe do nule, ili ste to već obavili na kraju prošle zimske sezone kako biste ovu dočekali spremni? Ako pripadate prvoj grupi, ne brinite još nije vreme za paniku. Tu smo da pomognemo kako biste uštedeli vreme i novac i kako biste kupili „krpicu“ koja će vam godinama služiti.

Mali vodič – Kako odabrati dobru zimsku jaknu?

1. Odlučite se za model ranije 

Odlazak u kupovinu zimske jakne može biti naporan i dugačak, jer čak i posle nekoliko sati potrage možete se vratiti kući praznih ruku. Zato, kako ne biste bili razočarani unapred odlučite kakav biste model jakne želeli da imate. Tako ćete biti fokusirani samo na razgledanje tog kroja. (Pročitaj: Omiljena boja trendseterki)

Razmislite i o debljini jakne, boji, da li želite da ima kapuljaču, da li će biti sa ili bez dodataka (krzno na primer) gde ćete je nositi i zbog čega. Od toga će zavisiti stil koji ćete tražiti – parka, perjana, za trčanje, sa dodatkom krzna…

Dužina do kolena ili malo iznad odlično će stajati nižim osobama, dok visokim odgovaraju slim-fit modeli.

Kako je već neko vreme dominatan kežual stil (a ne verujemo i da će dugo ostati na tronu), to vam daje više prostora da sa jednim komadom „pokrijete“ različite prilike. Perjana jakna već neko vreme jeste fashion zimski komad.


2. Proučite etiketu

Kada kupujete zimsku jaknu neka vam fokus bude na kvalitetu, to je nešto što bi trebalo da nosite par sezona, zar ne? To ne znači da ona mora da bude i skupa. Zavirite u etiketu i sastav artikla!

Oznake poput 1.000 mm ili više označavaju koliko jakna može izdržati opterećenje na samoj površini kao što su kiša, vlaga, sneg… Tu na scenu stupaju membranski materijala koji osiguravaju zaštitu spolja, a istovremeno omogućuju dobru ventilaciju (disanje tela pod jaknom).

Na etiketi možete saznati i da li su šavovi obrubljeni ili lepljeni, čime je punjena unutrašnjost, od kog je materijala  rajsferšlus. (Pročitaj: Kožna jakna – trend ili klasika)

3. Punjenje je važno

Zimske jakne se razlikuju i po vrsti punjenja. Sportisti najčešće koriste one ispunjene sintetičkim materijalima koji su lakši, odlično drže toplinu i brže se suše. Za svakodnevne upotrebu su prirodni materijali poput perja i paperja, dok su one jakne namenjene za planinu i zimske sportove, kao na primer skijaške najčešće obogaćene premazom koji štiti od vode pri padu na sneg i od ledenog vetra.

4. Za sve prilike

Kako biste izbegli da upadnete u zamku – trendova koji se zadržavaju samo jednu sezonu, a nakon čega postaju demode – odaberite klasične modele koji laskaju figuri, koji zadržavaju toplotu i koji su živih ili šarolikih boja kako biste razbili monotoniju u tmurnim, sivim danima koji dolaze.

5. Ništa bez džepova

Uvek obratite pažnju na raspored i broj džepova koje jakna ima, od unutrašnjih do spoljašnjih  – koji će vam pomoći da se bolje organizujete.

Modeli za svakodnevne aktivnosti svakako bi trebalo da imaju barem dva džepa.

Srećna potraga za savršenom zimskom jaknom! Da bude kratka i uspešna!

lepotaizdravlje.rsDeagreez/Getty via Guliver