Kako postati jutarnja osoba: Saveti i trikovi

by | 16 marta, 2022
kako postati jutarnja osoba

Na to kako postati jutarnja osoba utiče mnogo faktora, od gena, hormona, svakodnevnih navika, pa i samo godišnje doba. Ipak, nekim trikovima možemo to promeniti. 

Ako ste celog života osoba koja je aktivnija u poslepodnevnim časovima i koja noću bolje funkcioniše, zasigurno vam je i sama pomisao na menjanje navika i rutine bolna i nezamisliva. Ali, pre nego što vam iznesemo sve trikove i načine na koje se iz noćne ptice možete pretvoriti u ranoranioca, moramo napomenuti da toj promeni ne morate težiti ako vam živo(s)t noću više odgovara. Ako, pak, želiteda promenite navike te iz bilo kog razloga hoćete da ustajete ranije te da pokušate da budete jutarnja osoba – u nastavku ćete pronaći trikove koji će vam u tome pomoći.

Kako postati jutarnja osoba?

Postupno menjajte rutinu spavanja

Ako ste odlazili na spavanje u tri iza ponoći, morate znati da ne možete promeniti svoje navike u jednom danu. Stručnjaci savetuju postupno menjanje rutine spavanja u prvoj sedmici. Tačnije, na početku odlazite na spavanje 20 minuta do dva sata ranije, postupno povećavajući brojku. Budite strpljivi, nemojte žuriti i nemojte odustajati ako su pomaci spori.

Oslonite se na sunce

Sunce je prirodni alarm koji razbuđuje bolje od bilo koje kafe. U našem se mozgu nalazi cirkadijalni ritam, odnosno unutrašnji sat koji 24 sata balansira između pospanosti i budnosti u pravilnim intervalima. On prima informacije o svetlosti koja dolazi preko optičkog živca u mozak i upravlja biološkim ritmovima poput lučenja hormona, regulisanja temperature i neurološke aktivnosti. Zbog cirkadijalnog ritma, čovekov se organizam prirodno uspavljuje u mraku, odnosno zalaskom sunca a budi se svetlošću, odnosno svitanjem. Stoga, ako ste ujutro pospani i “mamurni” od spavanja – poslužite se sunčevom svetlošću.

Napravite ugođaj i večernju rutinu kojoj ćete se veseliti

Mnogi ljudi odlaze kasno na počinak upravo zbog toga što nisu organizovani i zbog toga što nemaju nikakvu (večernju) rutinu. Kako biste lakše svoje spavanje doveli u red, stvorite večernju rutinu koja će vas umirivati i kojoj ćete se veseliti. Na primer, pre spavanja ugasite sve elektronske uređaje, napravite čaj i uživajte u čitanju omiljene knjige.

Pratite napredak

Čak i ako su pomaci sitni i gotovo nneprimetni, pratite ih, zapisujte ih i vodite beleške o tome šta se promenilo i kako ste se nakon toga osećali. To će vam dati podsticaj za dalji rad i razvoj večernje rutine.

Nagradite se

Ako primetite bilo kakve pomake, nagradite se nekom sitnicom koja će vas razveseliti. Pomaci ponekad mogu biti toliko neuočljivi da ćete pomisliti na odustajanje. Ali baš u tim trenucima učinite suprotno – nagradite se i obećajte da ćete nastaviti. Svakim većim pomakom povećavajte svoju nagradu.

Pazite kad večerate

Istraživanja su pokazala da osobe koje idu kasno na počinak kasno i večeraju. Mnogi faktori i navike mogu narušavati kvalitet sna te zdrave navike spavanja. Kasna večera, kao i unos teških namirnica te alkoholnih pića poremetiće vaš san.

Vežbajte

Nedavna su istraživanja pokazala kako je ljudima koji se kasnije bude i kasnije ležu kod ranog buđenja uveliko pomogla svakodnevna fizička aktivnost i trening. Osim za spavanje, vežba je dobra za mentalno i fizičko zdravlje. Isto tako, ovo istraživanje pokazalo je da osobe koje vežbaju ujutro, a koje tek pokušavaju da postanu jutarnji tipovi, ostvaruju rezultate brže te ređe odustaju od stvaranja novih jutarnjih navika.

Pročitajte i… Jutarnja motivacija- desetominutni trening za lakši početak dana

Priredila: Nina Baljak

Izvor: ljepotaizdravlje.hr

lepotaizdravlje.rsariwasabi/iStock/Getty Images Pus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.