Koliko često treba meriti težinu: Da li je cifra na vagi zaista pokazatelj zdravlja?

by | mart 16, 2022
Koliko često bi trebalo meriti težinu

Bez obzira držimo li dijetu, vežbamo li ili samo brinemo o svom zdravlju, uvek se pitamo koliko često treba meriti težinu i da li je ta cifra na vagi zaista pokazatelj našeg zdravlja?

Jedna od prvih stvari koju radimo kada idemo na godišnji zdravstveni pregled jeste merenje težine. Ali velike su šanse da vagu imate i kod kuće, što znači da uvek imate pristup informaciji koliko kilograma imate. Ipak, znate li koliko često bi trebalo da stajemo na vagu i da li taj broj uopšte ima ikakve veze s našim zdravstvenim stanjem?

Koliko često treba meriti težinu?

Broj na vagi, kao što znamo, pokazuje našu telesnu masu, što, pored masnih naslaga, uključuje i težinu mišića, organa, kostiju, kože, vode, krvi...

Članak se nastavlja posle reklama

Sama težina ima veze s indeksom telesne mase (BMI), koji nas svrstava u određene kategorije i pokazuje imamo li rizik od nekih oboljenja (dijabetes tipa 2, visok krvni pritisak, srčana oboljenja itd.). Međutim, sam BMI nam ne pokazuje procenat masnih naslaga koje imamo u telu.

Pročitajte i… Indeks telesne težine nije pokazatelj zdravlja

Naša težina je zapravo slika veze tela i gravitacije. Na drugoj planeti, imali bismo posve drugačiju težinu.  Stoga, zaključak je da broj na vagi ne govori mnogo o našem zdravlju. Ali ono što su istraživanja pokazala jeste da težina može da nam pomogne da pravimo zdravije izbore.

Stoga, postavlja se pitanje koliko često bi trebalo da se merimo?

Članak se nastavlja posle reklama

Na putu ka boljem zdravstvenom stanju, važno je da otkrijemo da li bi trebalo da izgubimo po koji kilogram. Naime, mi možemo da poboljšamo naše zdravlje preko bolje ishrane i fizičke aktivnosti, a da uopšte ne smršamo. Stručnjaci se slažu da u ovom slučaju ne moramo da se merimo jer ta brojka ništa ne znači.

Ipak, ukoliko nam cilj jeste da izgubimo višak kilograma, merenje je mnogima važna stavka na ovom putu. Samo, važno je napomenuti da je mršavljenje dugotrajan proces i da će brojka na vagi varirati, u zavisnosti od dobijanja mišićne mase i brojnih drugih faktora. U ovom slučaju sama odeća i obim struka i drugih delova tela bolji je pokazatelj jesmo li smršali ili ne.

Članak se nastavlja posle reklama

U slučaju da vaga, prilikom procesa mršavljenja, pokazuje veću cifru, to ne znači da smo dobili višak kilograma u tradicionalnom smislu. To samo znači da nam se povećala masa mišića. Merenje težine u ovom slučaju nije realna slika našeg putovanja ka gubitku viška kilograma.

Pročitajte i… Od čega sve zavisi telesna težina?

Ono što je zaključak, prema istraživačima, jeste da cifra na vagi ne znači ništa. Zapravo, prilikom procesa mršavljenja, merenje težine može samo da nas demotiviše. Umesto toga, izaberite par omiljenih pantalona ili farmerica i neka vam one budu merilo jeste li uistinu izgubili kilograme ili ne.

Članak se nastavlja posle reklama

 

lepotaizdravlje.rsPORNCHAI SODA/iStock/Getty Images Plus via Getty Images