Kako se pravi kompost i zašto bi trebalo to da počnemo da radimo?

by | 13 januara, 2022
Kako se pravi kompost

Kako se pravi kompost i zašto, otkrivamo vam u nastavku.

Da li ste nekada razmišljali o tome da sami pravite kompost? Sada je vreme za to. Pravljenje komposta je sjajan način da povećamo održivost u domu i da ostatke hrane maksimalno iskoristimo. A uz sve to, veoma lako se pravi.

Šta je kompost?

U pitanju je organski materijal koji se dobija od ostataka hrane, lišća i drugog organskog otpada. Oko 30% onoga što bacamo iz kuhinje može da postane kompost.

Tri su glavna sastojka komposta:
1. Smeđi materijali kao što su lišće, grančice
2. Zeleni materijali, u šta spada voće i povrće, trava, soc od kafe…
3. Voda

Kako se pravi kompost?

Izaberite mesto za materijal

Mesto za sakupljanje materijala za kompost može biti u domu (za kore od voća i povrća, ljuske od jaja…) ili pak u dvorištu. U slučaju da kompost držite u kanti ili plastičnim kutijama, dobro osigurajte materijal, kako ga kućni ljubimci ne bi konzumirali.

Ukoliko želite da odlažete materijal u dvorištu, to možete raditi u svojoj bašti. Izaberite suv deo dvorišta u hladovini i otkopajte rupu. U nju stavljajte materijal i s vremena na vreme ga zalivajte. Iako je ovaj način pravljenja komposta nešto duži, svakako je praktičan.

Odlučite se na metod

Možete praviti hladan ili vruć kompost. Hladan kompost je pasivniji i sporiji metod. Odlaganje materijala traje do dve godine, a bez ikakve intervencije, kompost se pravi sam od sebe. Ipak, ovaj metod s sobom nosi mane kao što su loš miris, stvaranje bakterija, gljivica i parazita.

Vruć kompost, odnosno aktivni kompost, je alternativna opcija. Potrebno je zalivati  kompost skoro svakodnevno, a on će se napraviti za nešto više od mesec dana.

Za kompost možete koristiti:

Ostatke voća i povrća
Ljuske od jajeta
Ljuske od orašastog voća
Filtere i soc od kafe
Kesice od čaja
Lišće, grančice i ostatke biljaka
Travu
Kućne biljke
Seno
Novine, maramice i toalet papir
Vatu i vunu
Krzno i kosu
Piljevinu

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Joe Pass (@anarcho_gardener)


Napomena: Neke kesice od čaja sadrže platiku, pa se neće razložiti. Zato je savet da isečete kesicu i ispraznite njen sadržaj na kompost, a da kesicu bacite u kantu za otpatke.

Izbegavajte da u kompost stavljate masnoću, ulje, mlečne prouzvode, ugalj, jaja, meso i mesne prerađevine, kosti i ribu, kao i izmet životinja, jer se u ovom slučaju u kompostu stvaraju bakterije, paraziti i loš miris.

Redovno proveravajte vaš kompost i po potrebi ga zalivajte.

 

lepotaizdravlje.rs Mintr/iStock/Getty Images Plus via Getty Images