8 neočiglednih znakova da vaša veza neće dugo trajati

by | mart 7, 2023
8 neočiglednih znakova da veza nema budućnost

Po pravilu, kada uđemo u ozbiljnu vezu, nadamo se da će one dugo trajati. Ali da li je moguće na samom početku predvideti da li veza ima šansu?

 Istraživači godinama pokušavaju da odgovore na ovo pitanje. Recimo da je partnerova sklonost prevari prilično očigledan faktor koji će vrlo verovatno uticati na trajanje veze. Ali, to definitivno nije jedini faktori. Većina faktora koji utiču na dužinu vezu su daleko manje očigledni. Kako onda da ih prepoznamo?

8 neočiglednih znakova da vaša veza neće dugo trajati

Vrtoglava strast i snažna vezanost na početku veze

Rezultati studije objavljene u Journal of Personality and Social Psychology sugerišu da partneri koji su od samog početka preterano vezani jedno za drugo vrlo često naknadno raskinu ili se razvedu. Naučnici to objašnjavaju na sledeći način: Ponekad kada parovi previše intenzivno pokazuju svoja osećanja, to može biti kompenzacija za druge stvari koje njihovoj vezi zaista nedostaju. U stvari, nema ništa loše u obilju zagrljaja i poljubaca ako su to iskreni izlivi osećanja. Međutim, važno je da se oni ne koriste da se zamagle postojeći problemi.

Tu je i činjenica da strast normalno splašnjava u svakoj vezi, ali oni koji su bili strasniji na početku to više uočavaju i teže prevazilaze.

Nikada se ne svađate

Odnosi parova koji se uopšte ne svađaju ili prebrzo rešavaju razlike obično ne traju dugo. I ovo ima svoje objašnjenje. Recimo, iz dobrih namera – na primer, da ne biste naduvavali beznačajan sukob – pretvarate se da se slažete sa partnerom. Ili jednostavno čekate odgovarajući trenutak da nešto saopštite. Šta se dešava sa vezom? Iz dana u dan raste razdaljina između vas i partnera, a ona će se jednog dana pretvoriti u prazan zid nesporazuma. Na kraju krajeva, nemoguće je održavati harmonične odnose tamo gde nema komunikacije.

Skupa burma

Studija iz 2014. sa Univerziteta Emori sugeriše da je veća verovatnoća da će se rasveti kod parova koji su potrošili značajne iznose na vereničko prstenje. Konkretno, muškarci koji kupuju prstenje u vrednosti između 2.000 i 4.000 dolara imaju tri puta veće šanse da se razvedu od svojih žena od onih koji troše manje na ovu kupovinu.

Stručnjaci veruju da ovi rezultati mogu biti povezani sa tim kako će par doživeti periode finansijskih poteškoća u budućnosti. Odnosno, u početku partneri troše više novca nego što mogu priuštiti da bi svoje venčanje učinili savršenim. Tada počinju da se ponavljaju slične epizode, samo što su već povezane sa nečim drugim – na primer, sa kupovinom skupe nekretnine ili putovanjem koje je van porodičnog budžeta. A posle takvog „šik“ trošenja neminovno dolazi „crni“ period, finansijska rupa iz koje treba da izađete. Život u ovom stilu ne može da izdrži svaki par. Međutim, ovo objašnjenje ne uzima u obzir one koji zarađuju dovoljno da kupe burme za gore navedene iznose.

Mislite da vas je spojila sudbina

Oh, našli ste svog savršenog partnera! Ovakva pomisao mogla bi da znači da nećete baš dugo biti zajedno, smatraju seksolozi. Prema mnogim studijama, oni ljudi koji veruju da  je njihov partner ujedno i njihova „sudbina“ imaju više šanse da se razočaraju i u njega i u svoju vezu.

Tvoj DNK

Stručnjaci sa Virginia Commonwealth University dokazali su da genetika igra značajnu ulogu u ishodu naših romantičnih odnosa. Oni su 2017. godine sproveli eksperiment u kojem su intervjuisali usvojenu decu, upoređujući njihovu istoriju razvoda sa istorijom njihovih usvojitelja i bioloških roditelja. Stručnjaci su želeli da saznaju da li su neuspeli završeci veze njihovih subjekata imali veze sa okruženjem u kome su odrasli ili sa njihovim DNK. Na kraju se pokazalo da je sklonost razvodu „biološka“, a genetski faktori utiču na „prenošenje razvoda sa generacije na generaciju“.

Stalne svađe oko kućnih poslova

Sporovi oko raspodele kućnih poslova mogu izgledati kao sitnica. Takve situacije se često prikazuju u humorističnim televizijskim programima i pojavljuju se u šalama. Međutim, ovakve svađe su poziv na uzbunu za svaki brak. Za svaki četvti par u Americi upravo su ove razlike bile ključni okidač da zatraže razvod.

Obrazovanje

Skoro 80% žena sa fakultetskim diplomama može očekivati da će njihov brak trajati najmanje 20 godina. Ista sudbina čeka samo 40 odsto žena sa srednjim obrazovanjem. Stručnjaci su ubeđeni da su rezultati neraskidivo povezani sa finansijskom bezbednošću — povezane studije su pokazale da žene sa diplomom imaju tendenciju da se osećaju finansijski sigurnije od onih bez univerzitetske diplome. Kao rezultat toga, oni su manje pod stresom zbog novca i mogu uložiti više truda i energije u odnose.

Otkucaji srca veći od 100 otkucaja u minuti (u vreme svađe sa partnerom)

Ako je jedan partner (ili oboje) tokom svađe često toliko preplavljen emocijama da prestane da se kontroliše, onda to značajno smanjuje verovatnoću dugoročne veze. Kada se to dogodi, broj otkucaja srca prelazi 100 otkucaja u minuti i krvni pritisak raste. Tako da su glasni obračuni sa vriskom i razbijanjem posuđa dobri samo za bioskop. U stvarnom životu, takve situacije uopšte nisu obavijene oreolom romantike.

PeopleImages/GettyImagesPlus