Boriti se ili otići: Kako znati da li je vreme da raskinete?

by | maj 28, 2019

Kada veza dospe na najniže grane, najteže je spoznati da li je i kada vreme za rastanak. Mnogo je lakše, uprkos osećaju nezadovoljstva, „zabiti glavu u pesak“ sve dok rupa nije toliko duboka da je gotovo nemoguće da se ponovo izvučemo na svetlost dana. Glavni razlog je – strah.

Koliko god vaš odnos bio loš, mnogo je jači strah od nepoznatog. A život posle ozbiljne i dugogodišnje veze je upravo to – potpuna nepoznanica. Vreme provedeno kao „mi“ umesto „ja“ je iz korena promenilo vaš pogled na svet, status među prijateljima i porodicom, stil života, način šopingovanja, pa čak i dijetu… Zato i ne čudi da vas plaši ideja da ćete ponovo biti sami. Postoji samo jedan način da pobedite strah. Ne možete ga ignorisati. No, ako se suočite s njim možete pronaći način da nestane. Niko vam ne može s preciznošću reći kada je veza zaista gotova – to je nešto između vas i vaše iskrene strane ličnosti – ali postoje različite tačke i znaci koji će ukazati da je reč o putu bez povratka.

Ne sviđa vam se osoba u koju ste se pretvorili

Da li poludite kada čujete sebe kako žvanjkate i kritikujete gotovo svaki dan? Da li uprkos tome što volite da izlazite i provodite se, ostajete svaki vikend kod kuće jer je on nedruštven? Veze su kao hemijske reakcije koje dvoje kombinuju da bi napravili nešto – ponekad je rezultat divan, a ponekad potpuni promašaj. Kada shvatite šta ste postali u toj vezi i to vam se ne dopadne, vreme je da se podsetite šta ste i šta biste želeli da bude te.

On vas je prevario

Dakle, prevario vas je. Nevernost (često) ne podrazumeva i kraj. Dešava se i da veze ojačaju u ovakvim situacijama. Oproštaj je podjednako efikasan kao i vernost, a poverenje se može povratiti ukoliko su obe strane spremne na to. Ali treba da postavite limite. Ukoliko ste shvatili da mu neprestano opraštate, to će vam pojesti samopouzdanje i oslabiti samopoštovanje, dok će on ostati netaknut. Kada se vaša sposobnost opraštanja toliko rastegne da preti da će pući, oslobodite se svojih kočnica i pobegnite iz veze… pravo u slobodu.

Vi ste ga prevarili

Ni ne pokušavajte da izbelite svoju krivicu tako što ćete mu sve priznati i staviti ga u nepotrebnu i stresnu situaciju. Ne, ako je reč o glupoj grešci iz koje ste izvukli pouku. No, ukoliko ste neverni s namerom da privučete njegovu pažnju ili ga povredite, onda neverstvo podrazumeva mnogo ozbiljniji problem u vašoj vezi – onaj koji bi trebao da se iznese na videlo i pokuša da se zajedničkim snagama reši. U suprotnom veza je gotova. Ukoliko su vaša neverstva učestala, možda to činite kako bi vas neko spasao. Od čega? Od suočavanja sa činjenicom da je vaša veza gotova i da je vreme da izađete iz nje.

Priznajte – dosađujete se!

Njegova ideja o dobroj zabavi podrazumeva mali fudbal sa drugarima iz kraja. On se nikada ne smeje vašim šalama zato što ih ne razume, a vi se nikada ne smejete njegovim – jer ih ni nema. Seks se pretvorio u rutinu, a vama je dosadilo da budete ti koji će stalno predlagati nešto novo. Da li ga još uvek volite? Možda. Budite fer i prema sebi i prema njemu i podsetite se zašto. Probajte da vezu vratite na stari kolosek podsećajući se da ljubav nije samo pitanje srca – i glava ima svoj udeo u tome. A pre nego što počnete da krivite ili sebe ili njega za ono što ne možete da promenite – da budete ono što jeste – poslušajte šta zapravo sve vreme pokušavate sebi da kažete: vas dvoje ste dva različita sveta i vezi je kraj.

Živite u prošlosti

„Samo želim da stvari budu onakve kakve su nekada bile“, kažu mnoge žene. Ali, to je nemoguće. Uz to, stvari obično i nisu bile onakve kakvim ih se vi sećate. Odbijanje da se suočite s krajem često može biti ne samo strah, već i prirodno ljudsko potiskivanje neuspeha. Teško je i prihvatiti da su se naši romantični snovi pretvorili u fijasko. O emotivnoj snazi da priznamo sopstvene greške i da ne govorimo. Izgradite ponovo svoje samopouzdanje, zacelite razočaranje optimizmom, strpljenjem i, naravno, izlascima sa drugaricama. Ispunjen život ima najveće isceliteljske moći! Uostalom, neke snove valja pustiti kako se ne bi pretvorili u košmare.

Već ste nekoliko puta raskidali

„Nekoliko puta sam ga ostavljala, ali je svaki put tvrdio da će, ukoliko se pomirimo sve biti drugačije. „Osećala sam kao da nešto dugujem njemu i vezi i ostajala bih…“, poveravaju se na ovaj način mnoge žene. Osećaj obaveze jeste častan i nateraće vas da date sve od sebe da spasite vezu. Ali ne zaboravite da podjednaku oba vezu imate i prema sebi. Kvalitet i ispu njenost svačijeg života, na kraju krajeva, zavise od toga kako ga usmeravamo. Kada napuštate vezu za koju znate da je gotova, na to ne treba da gledate kao negativan potez i neuspeh, već pozitivan korak ka slobodi i uspehu.

Udario vas je!

Kada dođe do fizičkog nasilja, pametna žena je već na vratima pre nego što njen duh (ali i telo) budu ugroženi. Čak i ako vas bude molio da se vratite i obećao da će potražiti pomoć, čekajte sa bezbedne distance.

Pročitajte i….6 faza kako da prebolite raskid!

 

Lepota i zdravljeAntonioGuillem/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Tagovi:

top