8 grešaka koje vode do razvoda posle pedesete

by | februar 6, 2024
Greške koje vode do razvoda posle pedesete

Održati brak ponekad nije tako jednostavno. Greške koje vode do razvoda posle pedesete mogu delovati sitno, ali mogu imati velike posledice.

Iako to možda ne deluje tako, parovi srednjih godina su pravi rekorderi po razvodu. Međutim, ukoliko se potrudite, brak se može sačuvati. Nakon 50 godina, život se drastično menja. Mnogi dostižu vrhunac karijere tako da im zarada omogućava da žive bez pomoći drugih, a deca odrastu, pa nema potrebe da više brinu o njima. Takođe, razdražljivost se može dodatno povećati.

Greške koje vode do razvoda posle pedesete

Ne komunicirate

Mnogi parovi posle 30 godina braka shvate da nemaju o čemu da razgovaraju jedno sa drugim. Dok su ranije razgovarali o deci ili raspodeli porodičnog života, ali sada su ti problemi nestali. Da biste uspeli da prebrodite ovo, razgovarajte o tome kako vam je prošao dan.

Greške koje vode do razvoda posle pedesete: Ne slušate

Ponekad ljudi ne slušaju o čemu im pričaju partneri i ne udubljuju se. Međutim, čak i kada vaš partner kaže nešto potpuno nezanimljivo, pokušajte da pokažete empatiju i shvatite zašto je toliko strastven povodom ove teme. Ukoliko partner stalno priča o tome, skrenite mu pažnju da promeni temu.

Stalno se vraćate na stare probleme

Tokom godina braka, sigurno se dogodilo da vas partner vredi. Međutim, ako ste prešli preko nečega, onda nikada ne bi trebalo da se podsećate na ono što se dogodilo. Ukoliko možete da živite sa tim problemom, a prisećate se toga samo da biste pecnuli partnera, onda je najbolje da to zadržite za sebe.

Izbacujete frustracije na partnera

Greške koje vode do razvoda posle pedesete svakako podrazumevaju izbacivanje frustracije na partnera. Često se događa da smo ljubazni prema strancu, a da se istresamo zbog sitnica na naše najbliže. Ovo je veoma problematično jer ako izbacujete svu negativnost na svog partnera 30 godina zaredom, u jednom trenutku će mu to sigurno dosaditi. Iako ne možemo da kontrolišemo emocije, možemo da kontrolišemo svoju reakciju na njih. Svaki put kada imate želju da budete grubi prema partneru, udaljite se od njega na 5 minuta.

Nemate zajednički hobi

Bez zajedničkih interesa nestaju teme za razgovor. Bez zajedničkih interesa, nestaju i teme za razgovor. Zato je važno pronaći nešto u čemu ćete oboje uživati. Osim što ćete imati zajedničke teme, vaš život će postati aktivniji, a i zdravlje će ojačati.

Ne koristite „jezik ljubavi“

Teoriju o „pet jezika ljubavi“ izmislio je američki svešteni Geri Čepmen. Poenta je da svako od nas pokazuje ljubav i oseća se voljenim na različite načine:

  • ohrabrujuće reči – kada pažljivo slušate partnera i ohrabrujete ga
  • zajedničko vreme – kada se osećate najviše zaljubljeno dok provodite vreme zajedno
  • pokloni – kada svoju ljubav pokažete kroz velike kupovine ili mala iznenađenja
  • fizički dodir – šetnje u kojima se držite za ruku, zagrljaji i seks
  • pomaganje partneru – kada shvatite da ste voljeni jer partner pokušava da vam olakša život

Dakle, otkrijte šta vama najviše znači i otkrijte koji je partnerov jezik ljubavi. Pokušajte da komunicirate i na taj način.

Greške koje vode do razvoda posle pedesete: Ne dajete komplimente

Vremenom se čini da komplimenti više nisu potrebni i da zvuče pomalo glupo. To naravno nije tačno. Svaki čovek želi da čuje da je dobar u nečemu, pa je stoga potrebno da istaknete ono što je dobro kod vašeg partnera i u svakodnevnom životu.

Odbijate da priznate problem

Najbolji način da rešite problem, jeste da priznate da postoji. Ako ne možete da rešite ovaj problem, onda je najbolje da posetite bračnog psihologa. Ukoliko se vaš partner protivi toga, kontaktirajte ga sami. Možda ćete moći da rešite neke probleme.

Vadym Pastukh/GettyImagesPlus