Šta kad prođe zaljubljenost: Faze kroz koje prolazi svaka veza

by | jul 3, 2024
Šta kad prođe zaljubljenost: Faze kroz koje prolazi svaka veza

Kad prođe zaljubljenost, mnogim vezama je kraj, jer dobar deo parova ne prevaziće drugu i treću fazu odnosa. Šta može biti jednostavnije i istovremeno teže od izgradnje odnosa između muškarca i žene?

Odnosi mogu biti različiti: burne romanse, topla romantična osećanja u ugodnim okolnostima, zavisni i destruktivni odnosi sa dugotrajnim bolnim ishodom itd. Međutim, sve ove opcije za razvoj odnosa između muškarca i žene objedinjuje jedna mala nijansa – svi parovi prolaze kroz 7 faza odnosa.

Da li gradite vezu sa svojim partnerom, ali ona osećanja koja su izgledala jača od čelika su se posle nekoliko meseci pretvorila u prah? A zašto je to tako?

Članak se nastavlja posle reklama

Kad prođe zaljubljenost, kreću izazovi…

Apsolutno svi parovi prolaze kroz sledećih sedam faza, od kojih su neke jako izazovne:

1. Bajka

Period zaslepljenosti, to jest zaljubljenosti liči na pravu bajku. Cveće, sveće, držanje za ruke, čini vam se da ste našli partnera svojih snova. Bukvalno princ iz bajke, doduše ne na konju, već u automobilu.

2. Prezasićenost

To  je period kada skinete ružičaste naočare i počnete da ocenjujete partnera, njegove reči i postupke, bez ikakvih iluzija. Da li je on zaista junak vašeg romana?

Članak se nastavlja posle reklama

3. Otrežnjenje

Skinuvši ružičaste naočare, oslobodili ste se iluzije koja je podstakla vaše romantično raspoloženje tokom prilično dugog perioda. Dalje, postoje dve opcije za razvoj događaja: ili se par raspada zbog unutrašnjih sukoba; ili partneri počnu da prihvataju jedni druge onakvi kakvi jesu.

4. Strpljenje

Strpljenje je faza kada pravite kompromise sa svojim partnerom, pokazujete mudrost i naviknete se na to.

Članak se nastavlja posle reklama

5. Poštovanje

Jasno razumete i prihvatate svoje uloge u vezi i počinjete da se ophodite jedno prema drugom s najvećim poštovanjem.

6. Prijateljstvo

Prijateljstvo je period kada se partneri sveviše zbližavaju jedno drugom. Već ste mnogo toga doživeli i u potpunosti poznajete i razumete jedno drugo.

Članak se nastavlja posle reklama

7. Prava ljubav

Nakon prolaska kroz sve prethodne faze vi i vaš partner dostižete prava osećanja. Vaša veza je sada praktično neraskidiva.

Ako ste na početku veze i sigurni ste da vas je Kupidon posetio sa najozbiljnijim namerama, onda, nažalost, grešite, najverovatnije vaša veza prolazi kroz fazu strasti ili zaljubljenosti.

Članak se nastavlja posle reklama
Valerii Apetroaiei/gettyimages.com