Koliko seksa je… previše?

Odgovor će vas možda iznenaditi.

by | jul 16, 2022

Prosečna odrasla osoba ima seksualni odnos 54 puta godišnje (jednom nedeljno), kaže jedna studija. Ukoliko je vaš lični prosek nešto veći, sigurno ste se zapitali: koliko je previše? I da li to ima nekakve posledice?

Definicija prečestog vođenja ljubavi je promenljiva, a sve dok ne boli i donosi zadovoljstvo, bilo koja količina intimnih odnosa je u redu, kažu stručnjaci.

Ipak, pomaže da znamo da li nam telo daje signale da je vreme za predah.

Članak se nastavlja posle reklama
Previše seksa: koji su rizici?

Glavni fizički znaci prečestog vođenja ljubavi su prekomerno oticanje vagine i stidnih usana. Isto tako, bol je jasan pokazatelj da ste previše aktivni. Naime, prečesti odnosi dovode do suvoće vagine što uzrokuje neprijatnost i bol.  U ovim slučajevima, stručnjaci savetuju da napravite pauzu.

Prečesti odnosi mogu da uzrokuju infekcije vagine i bešike, a može doći i do povreda polnih organa.  Kada su muškarci u pitanju, i oni mogu da osete posledice. U slučaju da se jave bol i otok na samom polnom organu, kao i poteškoće prilikom mokrenja, vreme je da napravite predah.

U nekim slučajevima, ovo može da izazove i stanja u kojima je potrebna medicinska pomoć. Ukoliko primetite previše sekreta, krvarenje, rane na polnom organu, bol prilikom uriniranja ili bol u samoj vagini, vreme je da posetite lekara.

Članak se nastavlja posle reklama

Stručnjaci na kraju kažu da sve dok koristite odgovarajuće lubrikante i pravite pauze, nebi trebalo da osećate ikakve posledice ovakvih aktivnosti. Najbolje je da osluškujte svoje telo.

 

Članak se nastavlja posle reklama

 

Svi podaci koje iznosimo isključivo su informativnog karaktera. U slučaju da sumnjate na bolest ili imate potvrđenu dijagnozu, obavezno se obratite izabranom lekaru koji će vam dati najbolji savet i uputstvo za lečenje.

Članak se nastavlja posle reklama
lepotaizdravlje.rsNapadon Srisawang/Getty Images Plus