Muško-ženska prijateljstva: Da li su zaista moguća?

by | februar 18, 2023
muško-ženska prijateljstva

Kada su u pitanju muško-ženska prijateljstva, često im se pripisuje da deluju neiskreno i da kriju neostvarenu seksualnu želju. Da li je zaista tako?

Da li su moguća muško-ženska prijateljstva?

Mnogi odnosi između muškarca i žene padaju pod iskušenje flertovanja i seksualne tenzije. Međutim, još uvek postoje situacije u kojima osobu suprotnog  pola mirne savesti možete nazvati pravim prijateljem.

Primeri prijateljstva između muškarca i žene

Muško-ženska prijateljstva postoje, samo je pitanja da li su takva od samog početka ili je moralo nešto da se desi da biste shvatili da ste samo prijatelji. Dajemo vam primere prijateljstva između muškarca i žene koja funkcionišu.

Članak se nastavlja posle reklama

Prevelika bliskost

Kada imate drugara iz detinjstva koji je sa vama prošao apsolutno sve onda to znači da vas on i previše dobro poznaje. Ako ste bili tu jedno za drugo i kroz vaše uspele i neuspele ljubavi, kroz uspone i padove, malo je verovatno da ćete se zanositi idealima koje tražite u partneru. Ova prijateljstva su često jača od odnosa brata i sestre i teško da će ikada prerasti u nešto više.

Bilo, pa prošlo

Nekada ste bili više od prijatelja, ali je to vreme iza vas. Koji god da je razlog zbog kog vaša romansa nije uspela, ako vam je još uvek ta osoba draga, možete ga nazvati prijateljem. To što se dobro poznajete i što se izgubila ljubavna nota daje vam temelje za pravo prijateljstvo.

Previše ste slični

Od prvog susreta imate mnoštvo zajedničkih tema i možete da pričate po celu noć o bilo čemu. Zaintrigirani ste njegovim intelektom, a ne fizičkim izgledom do te mere da ga skoro i ne primećujete. Upravo to će biti dovoljno da vaš odnos ne pređe iz prijateljskog u ljubavni.

Članak se nastavlja posle reklama

Imate različite životne ciljeve

Odmah čim ste se upoznali shvatili ste da ne postoji šansa za romantičnu vezu. On sanja o domaćici, a vi volite putovanja i karijeru. Oboje ste dovoljno zreli da shvatite da ovde nema mesta srećnom kraju i zbog toga još više cenite prijateljstvo koje imate.

Zašto su muško-ženska prijateljstva značajna?

Ovo prijateljstvo je korisno za obe strane. Prvenstveno, uvek imate pomoć oko nečega što vama ne ide. On će vama pomoći da zašrafite policu, a vi ćete njemu pomoći oko poklona za devojku. Tokom ovog odnosa, oboje ćete naučiti da razumete drugi pol što vam može biti veoma korisno i u kasnijim vezama. Takođe, često se smatra da su muško-ženska prijateljstva iskrenija.

Članak se nastavlja posle reklama

Kada je vaše prijateljstvo u opasnosti?

Većina muškaraca ne žele da direktno iskažu svoje namere prema vama, pa se prvo služe tim da vam postanu prijatelji. Međutim, evo šta može da vam ukaže na to da on ipak ima drugačije namere:

  • Stalno kritikuje vaš izbor partnera
  • Poklanja vam previše skupe poklone i čini sve da vam ugodi
  • Na što više načina pokušava da ostvari fizički kontakt
  • Ljubomora vašeg partnera može biti opravdana. Nekada oni vide što mi ne vidimo.
  • Kontinuirana komunikacija tokom celog dana svaki dan

Dakle, muško-ženska prijateljstva su moguća, ali prvenstveno oboje morate imati iste namere. Ukoliko imate pravog prijatelja suprotnog pola, onda ste prava srećnica i  trudite seda to prijateljstvo opstane.

Članak se nastavlja posle reklama
BartekSzewczyk/GettyImagesPlus