Poljubac kao lek: Kako ljubljenje sa voljenom osobom utiče na naše zdravlje

by | mart 29, 2014

Kažu da poljupci voljene osobe mogu da produže život za par godina. Da li je to istina ili ne ionako je nije važno, jer je vrednost poljupca nama samima velika. Ljudi vole da se ljube, a sada znamo da osim što hrani dušu, hrani i zdravlje!

poljubac

Grupa njemačkih naučnika došla je do zaključka da onaj koji svako jutro pre odlaska na posao poljubi partnera živi i do pet godina duže. Uz to imaju veće plaće, manje izostaju s posla i učestvuju u manje saobraćajnih nezgoda.

Ljubite se i gubite kalorije

Nije baš efikasno poput odlaska u teretanu, ali ipak pomaže. Prema nekim istraživanjima, poljubac koji traje minut sagoreva čak 26 kalorija. Čitav niz mišića aktivira se pri ljubljenju, samo nekoliko minuta dnevno dovoljno je za znatno bolji izgled obraza, čela i vrata. Francuski poljubac pokreće čak 30 mišića obraza i vrata, što ga čini zdravim „sportom“ broj jedan. Poljupcem se razmenjuju brojni prirodni antibiotici, ali i mikroorganizmi koji podstiču metabolizam.

Nema stresa i boli dok je poljubaca

Hormoni koji se luče tokom ljubljenja s voljenom osobom, dopamin i endorfin, smanjuju osetljivost na bol. Ako vas muči glavobolja, umesto tablete poljubite partnera. Pritisak usana podstiče lučenje hormona oksitocina, koji jaća veze među osobama i umiruje mehanizme koji vode do stresa. Osim što smiruje, deluje dobro na imunološki sistem i na taj način štiti od raznih bolesti.

Zdravi zubi

Poljubac će štititi i vaše zube! Američka neprofitna organizavija „Academy of General Dentistry“, koja okuplja 35.000 stomatologa, smatra da se zbog pojačanog izlučivanja pljuvačke tokom poljupca lakše iz usne šupljine odstranjuju ostaci hrane i bakterije koji uzrokuju karijes.

Izvor: Ordinacija.hr

Tagovi: