Preko tanjira do boljeg seksa!

by | april 19, 2009

 

hrana-seksRaspoloženi ste za seks? Ako niste, treba da znate da niste jedina žena koja se tako oseća. Naprotiv! Stručnjaci kažu da čak 30-40 posto žena pati od seksualne disfunkcije, koju karakterišu gubitak seksualne želje, ili nemogućnost da se uživa u seksu. Najčešći uzroci disfunkcionalnosti jesu kombinacija fizičkih i psihičkih faktora, uključujući stres, probleme u emotivnoj vezi, bolest, depresivnost, duvan i drogu. Zvuči zastrašujuće, zar ne? Ipak, sudeći prema tvrdnjama američkih stručnjaka, problem seksualne disfunkcije najčešće može da se reši za nekoliko nedelja. Sve što treba da uradite jeste da neznatno korigujete ishranu i stil života.

Dokaze o efikasnosti ovih metoda, i to iz prve ruke, nudi američki psiholog i seksolog Marena Lindberg. Na osnovu ličnog iskustva, ova žena napisala je i knjigu „Orgazmična ishrana“, u kojoj nudi jednostavna rešenja za neke od najčešćih seksualnih problema. Naime, pre nekoliko godina, Lindbergova je imala ozbiljnih problema u braku i seksu (da, toga nisu pošteđeni ni psiholozi!), a najviše zbog nemogućnosti da doživi orgazam. No, ubrzo je ostala u drugom stanju i, u nameri da poboljša zdravlje, promenila je način ishrane, uključivši u jelovnik ribu (nekoliko puta nedeljno) i crnu čokoladu a potpuno je izbacila kofein. Rezultat? Libido joj se neverovatno poboljšao i njen brak je spasen.
Bilo kako bilo, da vidimo na koji način „orgazmična ishrana“ može da utiče na vaš seksualni život. Predočavamo vam četiri osnovna elementa ovog načina ishrane, kao i argumente zbog kojih će oni izazvati efekte kakve želite.

 

UZIMAJTE KAPSULE RIBLJEG ULJA
Riblje ulje dokazano podiže nivo dopamina (transmitera osećaja zadovoljstva) u mozgu. Prema mišljenju stručnjaka, to stvara osećaj senzualnosti, povezanosti sa intimnim organima, kao i sposobnost da se oseti i uživa u dodiru. Osim toga, riblje ulje podstiče dotok krvi u genitalnu oblast, zbog čega je povećana senzitivnost ovog dela tela.
Ali, zar riba u ishrani ne može da zameni riblje ulje u kapsulama? Pa, budući da bi za podizanje nivoa dopamina bilo neophodno da svakodnevno jedete masnu ribu (što često i nije moguće, ili ne odgovara vašem ukusu), kapsule su najbolje rešenje. Ipak, postoje i drugi izvori dopamina u koje spadaju govedina, školjke, piletina, ćuretina i mlečni proizvodi.
Onda, koju količinu treba da uzimate? To, pre svega, zavisi od vaše visine i telesne težine. A budući da prekomerna količina ribljeg ulja može da uzrokuje ozbiljne posledice po zdravlje, najbolje je da se, pre nego što počnete da uzimate ovaj dodatak ishrani, posavetujete sa doktorom ili apotekarom. Prema pravilima orgazmične ishrane, potrebno je da uzimate velike doze dve vrste omega-3 masne kiseline (EPA i DHA) koje se nalaze u sadržaju kapsula ribljeg ulja. Ženama koje su visoke 165 cm i teške 59 kg stručnjaci preporučuju dnevnu dozu od 1.700 mg EPA i 1.300 mg DHA. Proverite na pakovanju dijetetskog preparata u kojoj dozi sadrži ove dve vrste omega-3 masnih kiselina (obično je to do 1.000 mg).
Osim ribljeg ulja, u organizam treba da unosite i druge hranjive materije u velikim dozama da biste održali nivo libida i postigli zadovoljstva u seksu. Najbolje je da uzimate multivitaminski preparat koji sadrži dnevnu dozu kalcijuma, magnezijuma, cinka, gvožđa i vitamina C.

JEDITE VIŠE ČOKOLADE!
E, to je zaista preporuka o kojoj sanja većina nas. No, postoje dva uslova: prvi je da čokolada bude crna a drugi je da ne smete da pojedete više od 14 g dnevno. I, u čemu je trik? Kvalitetne čokolade, sa većim procentom kakaoa, sadrže hemijske materije koje podižu nivo dopamina. Štaviše, čokolada u organizmu izaziva biohemijske procese, koji nalikuju onima kad ste u stanju zaljubljenosti. Inače, italijanski naučnici otkrili su da žene koje redovno jedu čokoladu više uživaju u seksu od žena koje je retko konzumiraju, ili to uopšte ne čine. Čokolada može da psihološki pozitivno da utiče na seksualnost, zaključili su italijanski naučnici.

IZBACITE KAFU (KOFEIN) IZ ISHRANE
Taman smo se obradovali zbog čokolade, kada nas je (nespremne) zatekla vest o zabrani ispijanja kafe. Uh!
Ali, ako želite da budete zadovoljni svojim seksualnim životom, onda morate da se uzdržite od brojnih stimulativnih materija, kao što je kofein (nalazi se u kafi, čaju, pojedinim gaziranim napicima i analgeticima), alkohol i duvan. Pored toga, treba da redukujete unos ugljenih hidrata (podjednako skroba i šećera), da bi nivo serotonina u mozgu ostao stabilan. Previše kafe i slatkiša može da naruši ravnotežu između serotonina i dopamina, koja je ključni faktor libida i seksualne aktivnosti.
Potrudite se da, u svakom obroku, kombinujete ugljene hidrate i proteine. Obrok baziran isključivo na ugljenim hidratima, narušiće serotonin-dopamin balans, pa tako i vašu seksualnu želju.


POVEĆAJTE UNOS MASTI

Ukoliko ste gojazni, ili patite od hipertenzije, konsultujte se sa lekarem pre nego što uključite više masnoća u ishranu. No, održavanje zdravog nivoa monozasićenih (maslinovo ulje i jezgrasto voće) i zasićenih masti (mlečni proizvodi i mesto), plus proteini – podižu nivo „slobodnih testosterona“, koji podstiču seksualnu želju kod žena. Inače, slobodni testosteroni navode na razmišljanje o muškarcima, seksu i orgazmima. Ali, to nije sve: ovi hormoni povećavaju nivo energije i omogućavaju izgradnju mišićne mase. A što žena ima više mišića, lakše joj je da oslabi i da lepo izgleda.
U osnovi, orgazmična ishrana bazirana je na proteinima i korisnim mastima, sa malom količinom ugljenih hidrata. Prema njenim postulatima, treba da ostvarite 40/30/30 balans hranljivih materija da biste podigli nivo testosterona, povećali libido i sposobnost da doživite orgazam.
Da rezimiramo: uzimajte dosta proteina, malo ugljenih hidrata i umerene količine masnoća. Koristite riblje ulje u formi dodatka ishrani, kao i multivitaminski preparat (vitamini + minerali), eliminišite kofein, jedite malo crne čokolade i radite vežbe za pod karlice (Kegelove vežbe). I, to je to, tvrdi Lindbergova!

Tekst: Nataša Ćovin; foto: Dreamstime

 

Tagovi: