Seks kao lek za telo i dušu: Zašto treba voditi ljubav što češće

by | mart 14, 2020
ljubav veza

Seks zaista leči vaš organizam i to na načine na koje do sada niste pomišljali. Zato, o tome pročitajte u nastavku

Seks je za većinu ljudi najveće zadovoljstvo, ali je dobar i za milion drugih stvari. Ako saznate samo neke od njih, poradićete na svojim seksualnim odnosima.

Povećana seksualna aktivnost je veoma dobra za vaš organizam. Evo u čemu je stvar…

1. Seks popravlja raspoloženje

Posle vođenja ljubavi neminovno ćete se osećati bolje zahvaljujući hormonima koji se oslobađaju nakon orgazma, kao i mogim enzimima, a jedan od njih je endorfin.

Šta boja donjeg veša koji nosite govori o vama

Hormon oksitocin, koji se povećano luči tokom seksa, čini ljude ljubaznijim prema partnerima, smiruje i tera na spavanje. Žene mogu da ga proizvedu četiri puta više nego muškarci. Oksitocin se zove i hormon “grljenja”, jer se oslobađa nakon 20 minuta grljenja.

Drugi značajni neurotransmiter je serotonin koji je glavni antidepresiv i najzaslužniji za smeh, osećaj sreće i opuštenost posle seksa.

2. Seks je dobar je za vaše srce

Studija sprovedena na Univerzitetu u Belfastu je otkrila da upražnjavanje seksa tri puta nedeljno drastično smanjuje rizik od srčanog ili moždanog udara. Naučnici kažu da nije tačna pretpostavka da muškarci imaju veću šansu od dobijanja srčanog udara tokom seksualnog odnosa u 40-im i 50-im godinama.

Za hrabre: Seks na otvorenom praktikujte i zimi, zašto da ne?

– Svi oni koji su zabrinuti treba da znaju da je seks samo još jedan forma vežbanja. U fitnes terminima, to je jednako kao da hodate kilometar ili se penjete stepenicama gore i dole. Bitno je da ste fizički u formi – rekao je prof. Piter Vajsberg.

3. Seks štiti od prehlade

Seksualni odnosi povećavaju vaš imunitet i samim tim štite vas od prehlade i gripa. Utvrđeno je da ukoliko parovi upražnjavaju seksualni odnos dva ili više puta nedeljno, imaju veći nivo imunoglobulina, koji pomaže vašem imunom sistemu da se bori protiv virusa.

Kakve tajne krije samo jedan poljubac

4. Seks produžava život

Studija o dugovečnosti i seksu je otkrila da oni koji imaju seks manje od jednom mesečno, imaju duplo veći rizik da umru mlađi od onih koji su sktivni dva puta sedmično.

– Seksualna aktivnosti ima efekat zaštite po zdravlje muškarca. Ovo može da bude povezano sa glavnim seksualnim hormonom koji se zove dehidroepiandrosteron (DHEA). Ovaj važan hormon se stvara u nadbubrežnim žlezdama i funkcioniše tako što povezuje estrogen, testosteron i progesteron. Nivo DHEA-a raste pred orgazam i ejakulaciju za čak tri puta više od uobičajenog nivoa, a neki tvrde kako redovan seks produžava život – navodi dr. Vajsberg.

5. Seks povećava plodnost

Tvrdnja da uzdržavanje od ejakulacije povećava kvalitet i mobilnost sperme da bi se brže oplodila jajna ćelija je potpuni mit.

– Kad sperma dugo stoji u pasemeniku (epididimis), dugoj savijenoj komori, koja se nalazi iza testisa, ona brzo umire. Češća seksualna aktivnost daje bolji kvalitet sperme, osim u slučaju kad muškarac ima niži nivo spematozoida. Da biste poboljšali plodnost, bolje je imati seks često nego suzdržavati se – rekla je ginekolog Džilijan Lokvud.

Foto: Guliver/Gettyimages