Solo vs Udate!

by | april 15, 2009

Da li ste ikada primetili, ili osetili, gotovo opipljivo neprijateljstvo između solo i udatih žena? Zamolili smo dve novinarke („samicu“ i srećno udatu) da nam objasne koje ih to male međusobne razlike nerviraju u svakodnevnim situacijama. Rasprava je, sasvim neočekivano, dovedena do tačke usijanja!

 

OVAKO STOJE STVARI…

S obzirom na to da sam više od osam godina u braku, ne bi bilo čudno da sam zaboravila muke solo statusa. E, možda bi me i zadesila „amnezija“ da iz prve ruke ne znam sve muke žene bez partnera. Koliko li sam samo subotnjih večeri provela u istegljenoj trenerci, šetajući svog psa, ili sedeći ispred televizora! Ipak, to ne sprečava moju prijateljicu Doru (zbog koje sam, uzgred, kad je bila sama, provela jednu Novu godinu kod njene bake na selu!) da mi stalno prigovara kako ne znam koliko je to strašno biti bez momka. E pa, odlično znam! A pošto sam apsolvirala oba emotivna statusa, s pravom mogu da gajim optimistične prognoze za svoje neudate (nevezane!) prijateljice. Volim ih sve, ali ponekad umeju baš da me iznerviraju svojim „lako je tebi, ti si udata!“ stavom. Na primer…

 

 

SOLO ŽENE…


… misle da je naš život savršen samo zahvaljujući tome što smo udate. Pa, baš i nije tako. Na primer, jutros mi dragi nije doneo doručak u krevet.

… polude samo zato što uradimo nešto što naši muževi žele ili ne žele.
Na primer, moj suprug je alergičan na parfem, pa ga zbog toga i ne koristim. Kada sam to rekla svojoj solo prijateljici Dudi, samo je prevrnula očima i prokomentarisala: „Tvoj muž nije čuo za lekara i lekove?“.

… konstantno traže od nas da ih upoznajemo sa „dobrim prilikama“
. A kada to uradimo, izložene smo kritikama zbog toga što „prilika“ ipak nije „položila ispit“. Iako kažu da nisu izbirljive, te da u svakom muškarcu mogu da pronađu nešto zanimljivo, ono što zaista žele jeste Bred Pit, s milionskim kontom u banci, koji će pred njima šeniti kao kuče!

… zovu nas „uobraženim gospođama“.
Mislim, kako mogu da budem uobražena (a još manje gospođa) kad kuvam i perem, sklanjam njegove prljave čarape (jeste, i njegove prljave gaće!) i moram da budem ljubazna i da poljubim njegovu „bradatu“ tetku! Da li vi, solo žene, morate to da radite?

… hvališu se da ne moraju da se konsultuju ni sa kim, a još manje da traže dozvolu od nekoga da bi na sebe potrošile „brdo“ para. Nedavno me je posetila moja prijateljica Sonja da mi se pohvali novim kožnim mantilom i „ubojitim“ čizmama koje „odlično idu uz taj komad garderobe“. Super! Ja ne kupujem ni pakovanje sira (doduše onog stranog, skupljeg) a da u vezi sa tim ne zatražim mišljenje svog supruga!

… vole da tvrde da smo ugrabile „poslednjeg muškarca koji nešto vredi“.
Ovaj komentar stvara utisak kao da smo svojoj prijateljici ispred nosa maknule poslednji par savršenih cipela na nekoj rasprodaji!

… veruju da su jedine koje imaju moralno pravo na simpatije i flertovanje.
Moja solo prijateljica Vera i ja nedavno smo otkrile da naš omiljeni glumac ima devojku i obe smo bile veeeoma pogođene. No, Vera mi je odmah rekla: „Šta je tebe briga? Pa, ti si udata!“. Delovala ja baš kao da joj je izmakla neka stvarna i odlična prilika.

… obožavaju da nam pričaju o tome koliko mrze da troše novac na svadbe (poklone, odgovarajuću garderobu).
Naravno, pri tom naglase da se to ne odnosi na moje venčanje, iako su morale da kupe najbolju haljinu, za koju su tvrdile da će je nositi i u drugim prilikama (mada nisu!) i premda su potrošile još gomilu novca na druge detalje.

… izostavljaju nas sa svih devojačkih druženja i putovanja samo zbog toga što smo udate
. Ma, dajte cure, kome su toliko potrebne seanse smeha, tračeva, latentnog flertovanja sa muškarcima za susednim stolom, slobode govora i ponašanja… Ako ne nama, udatim ženama?!

 

NE, OVAKO STOJE STVARI…

 

Volim svoje udate prijateljice, kojih, s obzirom na to da mi je 35, imam zaista mnogo. Ipak, istog trenutka kada su izgovorile sudbonosno „da“, odigrala se čudna transformacija. Ne znam, ali čini mi se da ta burma „briše memoriju“. Čim je stave na prst, odmah počinju da ponavljaju dosadnu i iritirajuću frazu: „I ti ćeš jednog dana ući u ovaj klub!“. Tu istu rečenicu nedavno mi je uputila i mlađa sestra (izvini, draga Katarina, ali zar ti nisam, do pre nekoliko godina, pomagala da pišeš domaće zadatke?!). Dakle, uz svu ljubav i poštovanje koje osećam prema svojim udatim prijateljicama, moram da iznesem listu stvari koje me povremeno zaista izvedu iz takta.

 

UDATE ŽENE…

 

… vole da se „žale“ da im je potamneo verenički prsten (burma) samo da bi ga s ponosom pokazivale! „Ma da! Jedva i vidim kamenčić kroz te naslage deterdženta za pranje sudova!“

… očekuju da njihove solo prijateljice konstantno pričaju o svom „burnom ljubavnom životu“ i „brojnim novim tipovima“.
OK, jasno mi je da upoznavanje novih muškaraca pruža materijal za anegdote – komične, manje komične, čak i tragične – a koje su udatim prijateljicama glavni „začin života“. Ali, baš ti prolazni muškarci su nama neudatima glavni razlog za glavobolju i brojne neprospavane noći. Drage moje udate, pokažite bar malo saosećajnosti!

… iznenada prestaju da pričaju o problemima u svojoj vezi (odnosno braku)
. Kad god pitam moju prijateljicu Jovanu kako im je u braku, kratko odgovori: „Sve je odlično!“, a onda brzo preusmeri razgovor na horor koji se upravo dešava u mom životu. Osim ako nije u najidealnijem „raju na zemlji“ – ili u potpunom poricanju stvarnosti – Jovana prećutkuje mnoge krupne detalje o svojim svakodnevnim problemima. To znači da mi se više ne poverava „do kraja“.

… ponašaju se uvređeno ako ne pokažemo zahvalnost zbog „spoja“ koji su nam namestile. Nemate pojma koliko sam puta čula ovu frazu: „Možda si postala previše izbirljiva!“. Pa naravno da sam izbirljiva kad je poslednja „dobra prilika“ koju mi je namestila moja drugarica bio 45-godišnji neženja koji živi sa cimerom u iznajmljenom stanu!

… govore „mi ovo“ i „vi ono“.
Alo: „Mi“ smo trudni, kada ćete vi da razmislite o bebama?

… ponekad tretiraju svoje muževe kao malu decu kojoj konstantno treba poklanjati pažnju.
„Jovan je upravo unapređen na poslu. Sigurna sam da bi bio veoma srećan da mu lično čestitaš, makar SMSom.“

… uvek prve napuštaju ženske žurke i druženja.
„Pa, Marko me čeka. Trebalo bi da pođem kući!“, kažu one, i to istog sekunda čim pojedemo desert. Ali, gde je tu zabava, piće, ples… ljubav? .

…već poseduju stvari koje mi (OK, većina nas) želimo
. Savršeno opremljeno kupatilo sa tuš ili đakuzi kadom), set neopisivo skupog posuđa, seks kad im se prohte, i to sa muškarcem koji nema drugog izbora nego da ostane sa njima cele noći. Mogla bih još…

 

Tagovi: