Top 6 glavnih strahova u vezama: Šta plaši muškarace a šta žene

by | jul 9, 2024
Top 9 glavnih strahova u vezama: Šta plaši muškarace a šta žene

I muškarci i žene se suočavaju sa raznim strahovima kada su veze u pitanju. Šta plaši muškarace a šta žene i kako sabotiraju vezu?

Prevazilaženje strahova u procesu upoznavanja moguće je kroz svesni rad na sebi i svojim odnosima. Zahvaljujući tome, mogu se postići stabilniji odnosi zasnovani na međusobnom poštovanju i razumevanju.

Muški strahovi: Šta plaši muškarce u vezama

1. Strah od odbacivanja

Muškarci se često plaše da će biti odbijeni. Čak i manji neuspesi u fazi zabavljanja mogu značajno potkopati njihovo samopoštovanje i samopouzdanje. Što je razgovor opušteniji, strahovi će biti manje izraženi.

Članak se nastavlja posle reklama

2. Strah od gubitka slobode

Za neke muškarce, prilika da upoznaju nove ljude i imaju slobodan način života je veoma važan deo njihove ličnosti. Često se plaše da će im nova veza ograničiti lični prostor. Ovo može stvoriti emocionalne barijere i otežati razvoj intimnosti.

Važno je shvatiti da zdravi odnosi ne oduzimaju ličnu slobodu, već mogu biti izvor podrške i emocionalnog blagostanja. Da biste to uradili, važno je da artikulišete svoje potrebe i pronađete partnerku koja ima slične potrebe.

3. Strah od osude

Mnogi muškarci se plaše da će ispasti smešni ili nespretni pri susretu sa devojkom, da će prolaznici videti kako ga je odbila i da će se likovati. I da će se prijatelji smejati njegovom izboru ili neuspehu itd. Rad na samopouzdanju pomaže u prevazilaženju takvih strahova. To se može postići kroz samorazvoj, hobi i podržavajuće okruženje, što će ojačati  osećaj sopstvene vrednosti.

Članak se nastavlja posle reklama

Ženski strahovi: Šta plaži žene u vezama

1. Strah od prevare

Žene se često plaše da će im partner biti nepouzdan ili neiskren, što može dovesti do emocionalne traume. Ovaj strah može proizaći iz negativnih iskustava u prošlim vezama ili iz osnovnog nepoverenja u svet formiranog u ranom detinjstvu.

Ponekad je najefikasniji način za prevazilaženje straha postepeno uranjanje u situacije koje izazivaju anksioznost. Počnite sa malim koracima u upoznavanju novih ljudi i postepeno proširite svoje mogućnosti.

Članak se nastavlja posle reklama

2. Strah od usamljenosti

Da, da, upravo zbog njega često ima poteškoća u upoznavanju muškaraca. Žene se mogu plašiti da nikada neće pronaći pravog partnera, što povećava pritisak i nivo stresa u vezi sa zabavljanjem. Morate prestati da trošite toliko energije na brigu o mogućoj usamljenosti i usmerite je na razvoj vaše ličnosti.

3. Nisko samopoštovanje

Mnoge žene strahuju da njihov izgled, društveni status ili osobine ličnosti neće biti privlačni muškarcima. Na sastanku se brinu da je muškarcu dosadno sa njima i da nemaju šta zanimljivo da kažu. Važno je da pronađete pozitivne kvalitete u sebi, da razumete šta volite, koji su vam hobiji, šta čini da vam oči blistaju.

Članak se nastavlja posle reklama

Jednom nedeljno uradite nešto novo, pohađajte čas, uzmite onlajn lekciju ili proučite temu koja vas zanima. Tako ćete proširiti svoje vidike, bolje upoznati sebe i moći da kažete više o sebi.

Drazen Zigic/gettyimages.co.uk