Šta su leptirići u stomaku koje osećamo kada se zaljubimo?

by | april 29, 2022
šta su leptirići u stomaku

Eskperti objašnjavaju šta su leptirići u stomaku i šta to znači za naš ljubavni odnos.

Kada počnemo da osećamo nešto prema posebnoj osobi, velike su šanse da u stomaku osećamo čuvene leptiriće. U pitanju je senzacija ili trema koju osetimo kada ugledmao osbu koja nam se dopada, dobijemo SMS ili pak poljubimo dotičnu osobu. A šta se rada zapravo dešava u našem telu?

Šta su leptirići u stomaku?

I spoljašnji i unutrašnji faktori utiču na ove senzacije, objašnjavaju stručnjaci. Kada pomislimo na voljenu osobu, vidimo se, dodirnemo je… to stvara osećaj išćekivanja i anksioznosti, što su zapravo ti čuveni leptirići. Oni nam se dešavaju i kada smo nervozni ili uzbuđeni.

Članak se nastavlja posle reklama

Trenutak kada prvi put osetimo leptiriće može da ima isti efekat i na mnogo godina kasnije. Ti rani trenuci mogu postati i sjajna osnova za dugoročan odnos, slažu se stručnjaci.

Nauka iza leptirića u stomaku

Senzacije nastaju usled povećanog nivoa supstance norepinefrina koji u tim trenucima struji kroz telo, kroz centralni nervni sistem. Norepinefrin funkcioniše i kao hormon i kao neurotransmiter. Mozak se u tim trenucima bori da razlikuje strah i uzbuđenje. Istraživanja su pokazala da norepinefrin, koji je primarno povezan s strahom i opasnošću, utiče i na romantičnu privlačnost.

Pročitajte i… Kako da zaljubljenost preraste u ljubav?

Bilo da se aktivira kada čekamo voljenu osobu da dođe ili kada se dodirnemo, norepinefrin aktivira „bori se ili beži“ odgovor tela. I tada dolazi i do pojačanog lupanja srca, crvenila u licu, osećaja budnosti, više energije, a u nekim slučajevima i gubitak apetita.

Članak se nastavlja posle reklama

Uz ovu supstancu, telo luči i dopamin, hormon dobrog raspoloženja, koji nas motiviše. Samim tim, prevelika količina dopamina utiče na reakcije poput leptirića, suvih usta, klecanja kolena, drhtanja i sličnih senzacija koje osećamo kada smo zaljubljeni.

Kod nekih ljudi leptirići traju kraće, a kod nekih duže. Ali nemojte dozvoliti da vas to obehrabri. Možda će leptirići prestati, ali ćete dobiti osobu koja je za vas uvek, kao podrška, ljubavnik i društvo.

Članak se nastavlja posle reklama

Pročitajte i… Kako povećati nivo oksitocina, hormona ljubavi?

 

lepotaizdravlje.rsGoran13/iStock/Getty Images Plus via Getty Images