Šta vaše seksualne fantazije govore o vama?

by | april 7, 2023
seksualne fantazije

Neke seksualne fantazije su prilično bezopasne i mogu se lako ostvariti sa partnerom. Ali ima i drugih – „mračnih“ – za koje se ponekad plašimo da ih priznamo i sebi samima. Šta uopšte seksualne fantazije govore o nama?

Zamislite muškarca koji mašta o svojoj supruzi i još jednom muškarcu. Ili ženu koja fantazira o izrazito grubom, čak i nasilnom seksu. Fantazije mogu izgledati suludo jer narušavaju ideju koju imamo o sebi i teraju nas da se  zapitamo ko smo to mi. Da li zaista želim da delim svoju ženu? Da li je nešto pogrešno sa mnom ako želim grubost?

Zabrinutost oko statističke norme je generalno uobičajena kada je u pitanju bilo kakav izraz seksualnosti. Moramo se uklopiti u biološke kriterijume, religiozne, pa čak i zakoni određuju šta je u seksualnosti u redu, a šta ne. Ali nije problem u tome što fantazije dovode u pitanje našu muškost, ženstvenost, pristojnost ili ljubav prema partneru. One dovode u pitanje i naše funkcionisanje u paru. Da li o ovim fantazijama možemo da razgovaramo sa partnerom?

Članak se nastavlja posle reklama

Odakle dolaze seksualne fantazije?

Mašta ne može da  bude dobra, niti da bude loša. Ona je jednostavno tu.  Sposobnost predstavljanja alternativa i igranja kroz moguće scenarije nam je omogućila da pobedimo u evolucionoj trci, a ne samo da uđemo u pećine koje su istražene i koje izgledaju bezbedno.

Razlozi za fantazije mogu biti različiti, ali kada je u pitanju seksualno zdravlje, oni se svode na jednostavno interesovanje i istraživanje nečije seksualnosti. Ipak, one mogu biti i odraz:

Odraz obrazaca ponašanja ili traume

Ako ne cenite sebe, onda smatrate da nemate pravo na nagradu ili zadovoljstvo ukoliko to dobrano ne zaradite. Ovakva podsvest može da dovede do mazohističkih maštarija. Isti uzrok može da dovede do potrebe za dominacijom ili sadizmom u seksualnim fantazijama. Jednostavno, odbijate da budete povređeni ili omalovaženi još jednom i zato preuzimate kontrolu. Nemojte se plašiti takvih misli, ovo je samo način da povratite kontrolu nad situacijom, barem u glavi. Ako ikada rešite da ove fantazije sprovedete u delo, dobro odredite granice sa partnerom.

Članak se nastavlja posle reklama
Način da se oslobodite preteranog pritiska ili hiper-odgovornosti

Osoba beži u seksualne fantazije da bi odvratila pažnju od problema na poslu ili u porodici. Upečatljiv primer za to je opsesivna masturbacija, koja se javlja kod ljudi u teškim životnim periodima.

Beg od bračnih problema

Ljubavni brod tone, ne sećate se kada ste poslednji put imali zaista strastven seks. Umesto da se borite za intimu i svoju vezu, predajete se fantazijama.

Članak se nastavlja posle reklama
Želja za novim iskustvom

U stvarnosti, pričati o seksu i pokušati nešto novo je dovoljno zastrašujuće. Ali samo interesovanje za novo nas nikada ne napušta, a seksualna fantazija je odličan način da probamo novo, a da ne rizikujemo.

Šta vaše seksualne fantazije mogu otkriti o vama?

U isto vreme (važno!) fantazije možda uopšte nemaju kompleksan razlog. Mišićavi komšija ili seksi komšinica se pojavljuju u vašoj glavi ne zato što imate traumu ili bračni problem, već zato što su oni zaista privlačni, a vi ste ljudsko biće.

Članak se nastavlja posle reklama

Seksualne fantazije se pojavljuju kod svih nas i ne možete ih tek tako isključiti. A nije ni potrebno, ukoliko vam fantaziranje ne remeti život. Pitanje je samo šta dalje. Konvencionalno se mogu razlikovati tri tipične strategije: ignorisanje, implementacija i potpuna zabrana.

Ignorisanje – Uglavnom, seksualne fantazije su potpuno bezopasne i ne vode nikuda. Žena ide ulicom, vidi zgodnog muškarca, malo sanja da ga upozna i mirno dolazi kući svom voljenom mužu. Ništa se nije desilo, samo prijatan film u mojoj glavi. Lojalnost je rešenje.

Članak se nastavlja posle reklama

Implementacija –  Druge fantazije su praktičnije i mogu se ostvariti u životu. Na primer, želja za diverzifikacijom intimnog života dodavanjem nekih igračaka. O tome možete razgovarati sa partnerom i zajedno odlučiti. Neki čak dodaju i trećeg u par. Ovo je klizav teren, ali – izbor je samo na vama.

Stroga zabrana –  A postoje i veoma mračne fantazije koje nikako nećemo sprovesti u delo. Na primer, mnoge žene maštaju o nasilju, ali nijedna od njih ne želi da se to dogodi u stvarnosti.

Sa kim da razgovarate o svojim fantazijama?

Pre svega, fantazije morate priznati sebi. Šta god da sanjate ili maštate, to su slike vašeg nesvesnog. To ne govori ništa o vama kao osobi. Pogrešno je da zbog fantazija osoba sebe označava kao lošu, krivi sebe za pogrešne misli, kažnjava i plaši se da živi svoju seksualnost.

Članak se nastavlja posle reklama

Izuzetak: Ako imate opsesivne misli o nasilju, pedofiliji i bilo kakvoj fantaziji gde su granice druge osobe narušene ili nema granica za vaš sopstveni bol, obratite se lekaru.

inarik/gettyimagesplus