Kako novac uništava brak: Koliko je opasno finansijsko neverstvo

by | jun 13, 2024
svađe oko novca u braku

Finansijski problemi mogu ozbiljno narušiti odnos jer su svađe oko novca u braku jedan od najčešćih razloga za razvod.

Problemi mogu nastati i pre stupanja u brak, posebno ako su partneri imaju drugačiji finansijski karakter ili su vodili različite načine života. Nezavisno od razlike u primanjima ili dugovima jednog od supružnika, postoje načini za rešavanje nepotrebnih rasprava.

Najčešće svađe oko novca u braku

Podela računa u braku

Kada partneri ne dogovaraju finansijska pitanja ili čak ne prolanaze ni vreme da razgovaraju o njima, često će odlučiti da podele račune na pola. Nakon što pokriju troškove, svaki supružnik će slobodno raspolagati svojim novcem kako želi. Zvuči kao razuman plan, ali proces često stvara nezadovoljstvo zbog pojedinačnih kupovina. Par koji deli račune verovatno nije seo da planira svoje dugoročne ciljeve kao što su kupovina kuće ili obezbeđivanje penzije.

Članak se nastavlja posle reklama

To čak može dovesti do svađe oko novca u braku koje narušavaju odnos. Podela računa takođe ima tendenciju da izostavi planiranje velikih promena, uključujući neuspehe. Kako će par podneti to ako jedan supružnik izgubi posao, odluči se za manje prihode da bi isprobao novu karijeru ili napusti posao da bi odgajao decu, vratio se u školu ili brinuo o roditelju?

Parovi duguju sebi da razgovaraju o takvim nepredviđenim situacijama mnogo pre nego što bilo koje od njih postane hitno pitanje.

Stari dugovi

Dešava se da neki ljudi u brak ulaze sa nekim dugovima, a ako jedan partner ima više dugova od drugog, mogu se pojaviti varnice i rasprave.

Članak se nastavlja posle reklama

U takvim situacijama mogu se malo utešiti dogovorom da dugovi doneti u brak ostaju kod osobe jednog partnera. Dug vašeg supružnika neće naštetiti kreditnom rejtingu, koji je povezan sa brojem socijalnog osiguranja i prati se pojedinačno. Međutim, u većini država dugovi nastali u toku braka pogađaju oba supružnika.

Svađe oko novca u braku zavisi od karaktera

Ličnost igra veliku ulogu u diskusijama i navikama o novcu. Čak i ako su oba partnera potpuno oslobođena dugova, svađa između troškaroša i štediše se često nikada ne završava. Važno je da poznajete svoj karakter po pitanju novca, kao i svog partnera, i da otvoreno razgovarate o ovim razlikama.

Članak se nastavlja posle reklama

Razlike u primanjima

  • Jedan partner ima plaćen posao, a drugi nema.
  • Oba partnera žele da rade, ali jedan je nezaposlen.
  • Jedan supružnik zarađuje znatno više od drugog.
  • Jedan partner dolazi iz porodice koja ima novca, a drugi iz porodice koja nema.

Kada je prisutna jedna ili više ovih situacija, onaj koji zarađuje ili ima najviše novca često želi da diktira prioritete u potrošnji. Iako možda postoji neko obrazloženje iza ove ideje, važno je da oba partnera zapamte da su deo tima.

Finansijska pordška porodici

Da li i kada imati decu je, između ostalog, i finansijska odluka. Hrana, odeća, smeštaj, matura, trening i školarina su na dugačkoj listi troškova u vezi sa decom.

Članak se nastavlja posle reklama

I to ne uključuje troškove za decu koji su možda napustili domaćinstvo. Naravno, nije reč ni samo o finansijskom trošku. Ako jedan partner skraćuje radno vreme, radi od kuće ili napušta karijeru da bi odgajao decu, parovi bi trebalo da se pozabave kako to utiče na svađe oko novca u braku, menja dinamiku odnosa, podelu računa i još mnogo toga.

Kako izbeći svađe oko novca u braku?

Komunicirajte

Činjenica je da vi i vaš partner morati finansijski biti na istoj strani. Otvoreno razgovarajte o vašim preferencijama za upravljanje novcem, vašim ciljevima za budućnost i svim dilemama koje imate o tome kako zajedno upravljate svojim prihodima. A kada govorimo o budžetu, trebalo bi da ga imate, i trebalo bi da bude onaj o kome se slažete u budućnosti.

Članak se nastavlja posle reklama

Svađe oko novca u braku izbegnite postavljanjem ciljeva

Gde želite da idete? Par bi trebalo da se dogovori o tome koji su njihovi dugoročni ciljevi i kako će do toga doći. Veliki deo te diskusije će se odnositi na finansijska pitanja. Bilo da su vaši prioriteti rađanje dece, kupovina kuće, štednja za penziju ili sve navedeno, potrebno ih je isplanirati i dogovoriti.

Bavite se dugovima

Za mnoge parove, suočavanje sa dugom je prvo pitanje na dnevnom redu. Znajući u šta ćete se upasti može vam pomoći da odlučite kako da se nosite sa tim. Imajući u vidu ovu činjenicu, oba partnera bi trebalo da imaju iskrenu, neosuđujući razgovor, idealno u vreme kada njihova veza izgleda kao da postaje ozbiljna, o dugovima koje bi doneli u brak.

Svako treba da bude iskren u vezi sa finansijskim navikama za koje bi drugi partner trebalo da zna — ili bilo kojim ličnim ili porodičnim problemima koje izazivaju svađe oko novca u braku.

Članak se nastavlja posle reklama

Potpišite bračni ugovor

Ako jednostavno ne možete da se dogovorite ili vam mozak ne dozvoljava da se prepustite, predbračni ugovor može biti opcija. Samo imajte na umu da jedan partner to može smatrati uvredljivim. Najbolja praksa bi bila da prvo razgovarate o finansijskim strahovima zbog kojih jedan partner misli da je predbračni brak najbolje rešenje.

Ako ste već rekli „da“, i želite više od zaveta da se zaštitite, možda ćete i dalje želeti da napravite ugovor. Ovaj bračni ugovor može naglasiti vašu ljubav jedno prema drugom, iako može biti teška odluka koja na kraju potkopava bračno poverenje ako se ne koristi kako je predviđeno ili formulisano na pravi način.

Upoznajte svoj finansijski karakter

Karakter, kao što je gore navedeno, igraće glavnu ulogu u vašim finansijskim planovima i vašem bračnom blaženstvu ili njegovom nedostatku.

Članak se nastavlja posle reklama

Obratite pažnju dok izlazite i budite iskreni o tome ko ste i kako ste odgajani. Razgovor o svojim stavovima i osećanjima može pomoći da se oba partnera opuste ili bar da im date do znanja šta mogu da očekuju.

Da li jeznate šta je finansijsko neverstvo

Postoje načini da prevarite svog partnera koji ne podrazumevaju aferu. Dela finansijskog neverstva mogu uključivati otvaranje posebnog bankovnog računa za koji partner ne zna. Možda je po sredi skrivanje dugova ili skupa loša navika. Ili jedan od partnera ima skrivenu ušteđevinu. Sva ova ponašanja u najmanju ruku znače nedostatak poverenja i samopouzdanja u vezi. U najgorem slučaju, to znači da neko krije ružnu tajnu.

Boris Jovanovic/GettyImagesPlus