Svađe u braku: Kako da završite diskusiju koja ne ide nikuda?

by | decembar 22, 2022
svađe u braku

Kako da završite raspravu koja ne ide nikuda? I zašto, uopšte, dolazi do svađa u braku?

Kada nas jednom obuzmu emocije, jako je teško sprečiti da saopštavanje jednog stava ili namere ne skrene u esktremne vode. Od diskusije do svađe u braku tanka je linija, a nju prelazimo kada nam pobeda u raspravi postane važnija od cilja.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Zašto su svađe u braku tako burne?

U svakoj svađi nam je važno da prenesemo svoju poziciju drugoj strani, a često na to trošimo sve svoje resurse – pre svega emocionalne. Niko vam neće vratiti vreme utrošeno na svađu i na povratak u normalno psiho-emocionalno stanje nakon njega.

Na ovaj ili onaj način, svaki spor uvek izaziva buđenje mračnih aspekata vaše ličnosti, čak i ako ste u početku najljubaznija i najslađa osoba u celom univerzumu. Psiholozi nazivaju ove mračne aspekte „Senka“.

Postoji svesna ličnost – moralna i prijatna, za sebe i druge, kontrolisana slobodnom voljom svog vlasnika. Ali „Senka“ se obično manifestuje, u najnepovoljnijim trenucima i uvek pod uticajem emocija. Naučno, ovo se zove „afekti“. U takvom trenutku čovek nije sposoban za donošenje odluka.

Članak se nastavlja posle reklama

Ovo je posebno izraženo kada se svađate sa nekim ko vam je emotivno blizak. Mnogo je lakše sačuvati hladnu glavu kada imate suprotstavljene stavove sa kolegom ili poznanikom, nego sa bračnim partnerom. Jednostavno, svađe u braku bude mnoštvo emocija: osećate se neshvaćeno, nevoljeno i zapostavljeno.

Evo 5 najboljih saveta kako da ostanete hladne glave tokom svađa i izbegavate uvrede.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Kako sprečiti rasplamsavanje svađe?

Definišite svoje ciljeve

U stanju „hladne glave“ zapitajte se: „Zašto se svađate? Šta želite da postignete kao rezultat? Definišite svoj cilj. I nakon toga, procenite – da li je ovo pravi način da to postignem? Možda postoji kraći i sigurniji put?

Članak se nastavlja posle reklama

Slušajte svog partnera

Pokušajte da razumete zašto on ili ona oslobađaju svog demona u ovom trenutku? Zašto su podlegli emocijama? Na kraju krajeva, zapamtite da sve što kaže u burnoj svađi iz vašeg partnera izlazi protiv njegove volje, pod uticajem afekta.

Stavite se u tuđu poziciju

Još jedno je važno da zapamtite: baš kao što su vas ponele emocije i vašeg partnera su. A to znači da mu je stalo. Pokušajte da sagledate drugu stranu i pokažete saosećanje i empatiju.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Kako da završite burnu svađu?

Postoji nekoliko taktika za okončanje svađe. Najlakše izvodljiva je ona koja zahteva da napustite diskusiju. Jednostavno, osvestite se da ne postižete cilj i pustite partnera da raspravlja sam sa sobom: vi se ne protivite, ne iznosite stavove, ne nastavljajte. Kada primeti vaš stav partner će najpre biti još emotivniji, ali tada budite hladni: Razgovaraćemo o tome kada se smirimo. Kada nema partnera za svađu, nema ni svađe. Diskusiju nastavite hladnih glava.