Upotreba lubrikanata: 7 činjenica koje bi trebalo da znate pre upotrebe

by | januar 19, 2023
Upotreba lubrikanata

Upotreba lubrikanata je neophodna za kvalitetan i siguran seks. Evo nekoliko pravila korišćenja „maziva“ koje treba da znate kako ne biste pokvarili zabavu.

Danas na tržištu zaista postoji ogroman broj lubrikanata, bezbojni, sa ukusima, na bazi aloe vere… Sve na kraju dana zavisi isključuov od ličnih preferencija. A ukoliko ih koristite, važno je da znate neke činjenice o njima. Evo o čemu se zapravo radi.

Upotreba lubrikanata i seks

Niste razmaženi ako ih koristite

Neke žene zaista misle da je ovo nešto loše, čudno. Ali upotreba maziva uopšte ne znači da vam nešto ne funkcioniše kako treba. Naprotiv, čini vas poznavaocem seksa i vašeg ličnog zadovoljstva. Stoga, ako vam neko kaže da nešto nije u redu sa vama i vašim telom jer volite maziva, onda oni imaju problem, a ne vi.

Članak se nastavlja posle reklama

Nemojte koristiti maziva na bazi ulja sa kondomima

U suprotnom, može degradirati lateks i uzrokovati njegovo pucanje. A ako je kondom vaš jedini oblik kontracepcije, onda to može dovesti do neželjenih posledica.

Upotreba lubrikanata i seks igračke

Samo mazivo na bazi vode će biti sigurno za vaš omiljeni uređaj! Ulje i silikonska maziva uništavaju površinu igračke.

Silikonski lubrikanti sa prevervativima

Silikonski lubrikanti radi duže od lubrikanata na bazi vode (koji, inače, rade i sa kondomima i sa seksualnim igračkama). Generalno, maziva na bazi vode su popularna i svestrana vrsta lubrikanata. Ali morate imati na umu da se prilično brzo suše, tako da će vam možda trebati još jedna porcija.

Članak se nastavlja posle reklama

Upotreba lubrikanata i infekcije

Ako ste skloni gljivičnim infekcijama ili drugim ginekološkim problemima, imajte na umu: studija iz 2013. je pokazala da su žene koje su koristile proizvode koji nisu prvobitno bili namenjeni da uđu u intimne delove ženskog tela (poput nekih ulja ili vazelina) izazvali pojava različitih bakterijskih infekcija. Najverovatnije zato što je ova hrana poremetila pH (kiselo-baznu ravnotežu).

Možda ćete želeti da se držite dalje od glicerina, koji je popularan sastojak maziva na bazi vode jer može dovesti do gljivičnih infekcija ili bakterijske vaginoze. Dakle, pročitajte sastojke.

Članak se nastavlja posle reklama

Kada sve drugo ne uspe…

Pljuvačka je besplatno, organsko i uvek spremno za upotrebu mazivo. Postoji jedan nedostatak: pljuvačka se prebrzo suši, tako da ovo svakako nije najbolja opcija.

Upotreba lubrikanata i vrste

„Posebna“ maziva nisu samo igračka. Ovo su alati koji čine seks boljim. Svaka vrsta maziva rešava određeni problem.

Članak se nastavlja posle reklama

Dakle, lubrikant slatkog ukusa namenjen je oralnom seksu. Pomaže povećanju salivacije (a time i zadovoljstva partnera). Takođe prekida ukus prirodnih sekreta, što ne voli svako.

Lubrikanti za zagrevanje povećavaju osetljivost i doprinose brzom opuštanju mišića tokom analnog seksa.

Članak se nastavlja posle reklama

Maziva za hlađenje imaju analgetički efekat i produžavaju seksualni odnos.

Naravno, kada je u pitanju vaše telo i vaš orgazam, istraživanje (i pokušaj i greška) je ključno. Ali zapamtite, iskustvo svake osobe je jedinstveno. Neko više voli jedno mazivo, a vama se može svideti potpuno drugačije. Pokušajte i pronađite onaj lubrikant koja vas dovodi na brzi put do ludog zadovoljstva.

Lepota i zdravljeAnastasiia Burlakova/iStock/Getty Images Plus via Getty Images