Uživajte na svadbi! (tuđoj)

by | maj 13, 2009

Sezona svadbi je u punom jeku, uz sve prateće rituale – elegantna pozivnica, panika zbog pražnjenja kućnog budžeta, šokantna spoznaja da nemate ništa prigodno da obučete i poražavajući podsetnik da ćete, i dalje, na svadbi biti samo gost, a ne glavni akter.

lepota i zdravlje udaja svadba vencanje mlada vencanicaMuke po kumi
S jedne strane, osećate veliku čast što vas je prijateljica zamolila da joj budete venčana kuma, a s druge, u strahu ste da nećete ispuniti svoju ulogu, da nećete lepo izgledati (nevesta ima deset kilograma manje od vas), da nećete izabrati adekvatan poklon… Radi se o sasvim normalnoj (ženskoj) zabrinutosti, ali imajte na umu da će na kraju sve biti u redu. Obaveze današnjih kumova i kuma mnogo su fleksibilnije nego u prošlosti. Opustite se, uživajte, budite raspoloženi, ne pokazujte tremu i opterećenost i, ko zna, možda ćete baš vi već na sledećem venčanju biti mlada!

Devojačko veče
Ovaj parti pre svega je prilika da nevesta bude u centru pažnje. Logično, ova specijalna žurka prilika je i da buduća „gospođa“ pokaže sreću zbog životnog uspeha i novog statusa. Zbog toga postoji rizik da se potegnu i neka osetljiva pitanja – emotivni uspesi, ostvarenost, trenutni status nekih od učesnica zabave… Ipak, žurka ne mora da se pretvori u minsko polje jer i od vas zavisi kako ćete prihvatiti situaciju. Nemojte da idete na zabavu sa lošim scenarijem u glavi, opustite se i uživajte. A ako ste baš uvereni da će se devojačko veče, zbog nekih vaših ličnih razloga, pretvoriti u nešto neugodno, otkažite svoj dolazak.


Solo status
Prva, najsnažnija reakcija žena koje nisu u vezi na vest o nečijem venčanju gotovo uvek je ljubomora – „Super! Još jedna se udaje. Da li će se i meni ikada posrećiti?“. Ako tako razmišljate, izvesno je da osećate veliki otpor prema venčanjima, pa makar se radilo i o svadbi vaše najbolje prijateljice. Budući da u većini slučajeva ne možete da izbegnete odlazak i poslužite se „dežurnim“ izgovorima, najbolje je da zamolite mladu da vas smesti za sto sa drugim solo ženama. Tako ćete bar izbeći neraspoloženje zbog svog statusa. No, kao i u svemu drugom u životu, važno je s koje strane posmatrate stvari. Ako je za vas tuđe venčanje samo bolni podsetnik na ono što nemate, a silno želite, onda će vam zaista biti teško. Međutim, ako na svadbu gledate kao na priliku da se dobro provedete ili pronađete srodnu mušku dušu, očekivanja će biti ispunjena. Atmosfera na svadbama zaista je posebna – ljubav je u vazduhu, toči se šampanjac, svi se slobodnije ponašaju, a i velike su šanse da mladoženja ima nekog naočitog prijatelja, koji je, takođe, došao sam.

Venčanje para koji ne poznajte dovoljno
Ovakve svadbe mogu slobodno da se nazovu i „venčanja po službenoj dužnosti“ a obično su u pitanju daleki rođaci, poslovni partneri, ili kolege s posla. Ukoliko ne možete da odbijete poziv, a uvereni ste da će vam biti neprijatno na slavlju, pokušajte elegantno da se izvučete sa glavnog događaja, tako što ćete mladence sačekati ispred crkve ili matičara, čestitati im i predati mladi buket. Ako ste, ipak, primorani da prisustvujete svadbenom slavlju, unapred pripremite plan za brzi odlazak. Uz neki ubedljiv izgovor (na primer, narednog dana morate da prisustvujete krštenju sestričine), izvinite se mladencima i napustite veselje. Međutim, ako ne postoji baš nikakva šansa da se izvučete, pokušajte da razmišljate i ponašate se kao da ste na poslu. Zamislite da ste na sastanku sa važnim poslovnim klijentima koje morate da pridobijete svojim šarmom. Postavljajte pitanja, budite ljubazni, osmehujte se…


Izbor poklona za mladence

Ovo je stvarno velika, objektivna muka. Koliko treba da potrošite? Da li treba da kupite nešto što se inače poklanja u takvim prilikama, ili da smislite nešto originalnije? Da li je u redu da, umesto poklona, predate novac u koverti? Silne dileme, mnogo razmišljanja i predomišljanja i na kraju, kad već kupite poklon, strah da nećete zadovoljiti ukus mladenaca, kao i da će vaš poklon biti „jadan“ u odnosu na ostale. Dobro, svakom poklonu uvek se može naći zamerka i zato je najbolje, ukoliko ne poznajete dovoljno ukus mladenaca ili niste obavešteni šta je većina gostiju odlučila da kupi, da izaberete ono što se vama sviđa. I možete biti mirni. Obasuti poklonima, mladenci neće ni razmišljati šta su od koga dobili, niti da li im se darovi dopadaju ili ne.

Tekst: Nataša Ćovin, Foto: Dremstime

Tagovi: