Velika razlika u godinama i seks: Dobitna kombinacija ili potpuni promašaj?

by | decembar 8, 2022
Velika razlika u godinama i seks

Koliko su velika razlika u godinama i seks povezani otkrijte u tekstu u nastavku.

Hiljadama godina, brakovi su stvarani u različitim kulturama i zemljama, gde je muškarac bio mnogo stariji od  žene. U prošlim vekovima to je moglo biti zbog izbora roditelja ili materijalnih prilika, a danas je lična odluka za svakoga. Pored toga, u savremenim uslovima, kada žene imaju pristup širokim dostignućima u kozmetologiji i drugim mogućnostima za produženje mladosti, uobičajena je i obrnuta situacija. Učestali su brakovi u kojima je supruga primetno starija od svog izabranika.

Ali u našim mislima i dalje se opaža značajna razlika u godinama partnera kao nešto izuzetno i čak pomalo čudno. A glavni kamen spoticanja, razlog za diskusiju je pitanje fiziologije: Uostalom, ako sada jedan ima 20, drugi 40, a zajedno izgledaju kao prelep harmoničan par, onda kada prvi napuni 40 godina, drugi će već pogoditi  60. gdoinu!

Članak se nastavlja posle reklama

I šta onda? Kako će se razvijati njihov intimni život, a samim tim i odnos uopšte?

Velika razlika u godinama i seks

Pitanje „Da li godine utiču na seksualnost?“ se ne razlikuje mnogo od formulacije: „Da li godine utiču na poslovni uspeh?“ Globalno, naravno da ovo . Sa stanovišta fiziologije, čim nastupi pubertet, svaki tinejdžer se može smatrati bogatim u seksualnom smislu.

Samo prava seksualnost, očigledno, ne određuje se samo i ne toliko fizičkim podacima, već nivoom emocionalne inteligencije i sposobnosti empatije . A ovi kvaliteti ne zavise od starosti.

Članak se nastavlja posle reklama

Pretpostavimo da devojka ima 20 godina, a njen izabranik 40. Kada se ženska senzualnost još otkriva, onda iskusniji partner (koji je već obuzdao svoje instinkte i potrebu da ejakulira što pre ) ko zna kako produžiti polni odnos i ispuniti ga milovanjem,može biti pravi blagoslov.

Međutim, da li zrelo doba muškarca garantuje da je osetljiviji i pažljiviji od momka od 25 godina? Naravno da ne. Mnogi faktori utiču na percepciju seksualnosti i senzualnog zadovoljstva. Emocionalni temperament, vaspitanje, religiozni i filozofski pogledi na osobu, njeni lični kompleksi i strahovi.

Članak se nastavlja posle reklama

Dakle, neiskusni mladić, koji je od detinjstva vaspitavan u poštovanju prema ženama,veoma maštovit i osetljiv na senzacije, zadovoljstva u širem smislu te reči, može biti mnogo veštiji ljubavnik od zrelog čoveka. Naročito ako ovaj drugi, pored impresivne seksualne pozadine, ima nisko samopoštovanje i strah da iza sebe izrazi svoja osećanja.

Isto važi i za situaciju ogledala. Mladić, upoznavši stariju ženu, može dobiti divan početak svog seksualnog života:

Članak se nastavlja posle reklama

Prvo, zrela ženstvenost nije ništa manje lepa i privlačna od mladosti. Drugo, odrasli ljubavnik, koji već ima pozitivno seksualno iskustvo, može bolje razumeti kako funkcioniše fiziologija suprotnog pola, biti u stanju da se na vreme prilagodi i smireno reaguje na nijanse koje bi u drugim okolnostima muškarac doživljavao kao stres ili neuspeh.
Zašto ga privlače oni koji „malo zaostaju“

Da li se parovi sa primetnom razlikom u godinama više zabavljaju u krevetu?

Dakle, ako govorimo isključivo o seksualnoj kompatibilnosti, onda godine ovde nisu bitne. Međutim, vredi razmisliti: zašto nekoga ko je mnogo stariji ili mlađi od nas privlačimo kao partnere?

Članak se nastavlja posle reklama

Ako govorimo samo o međusobnoj simpatiji, zajedničkim interesima, fizičkoj privlačnosti, onda nema pitanja.

Ali ako žena ili muškarac, samostalno ili kroz rad sa psihologom , shvate da je pri izboru para vođena unutrašnjom potrebom da zameni roditelja, trebalo bi da bolje pogleda situaciju.
Često devojke privlače starije muškarce u svoje živote kako bi se osećale zaštićeno i prebacile odgovornost za sopstveno dobro na nekoga . Izbegavanje odgovornosti sugeriše da žena (može biti i muškarac) ostaje dete unutra, nespremno za odraslo doba, a samim tim i za psihički zrele veze.

U ovom slučaju, emocionalna nejednakost partnera, igra uloga „dete i roditelj“ će neizbežno dovesti do gubitka poštovanja (nemoguće je istinski poštovati „dete“ koje još nije steklo unutrašnju podršku i nezavisnost), privlačnosti (želeti „dete“, kao što je želeti „roditelja“ je neprirodno ) i poverenja (nijedna odrasla osoba neće doći da vaše muke, strahove, iskustva izliva na malo dete u glavi).

Članak se nastavlja posle reklama

Glasan seks: Da li su uzdasi za vreme odnosa stvar fiziologije ili glume?

Da li će to uticati na kvalitet seksualnog života? Nesumnjivo. I to ne na najbolji način. Tipični problemi u ovom slučaju:nekompatibilnost temperamenata, nerazumevanje seksualnih potreba jednih drugih, smanjen libido.

Na sreću, čak i u takvoj situaciji moguće je promeniti ponašanje uloge i izgraditi harmonične odnose u kojima će seks doneti radost i jednima i drugima. Ali prvo morate proći put unutrašnje transformacije i sazrevanja: naučiti da budete odgovorni za svoje odluke, finansije, kvalitet života itd. A kada oba partnera emocionalno sazreju, otkriće priliku da slušaju i čuju jedno drugo, da iskuse istinsko interesovanje, poštovanje i, kao rezultat, istinsku želju.

Članak se nastavlja posle reklama

Zaključujemo: broj u pasošu ne utiče na seksualni život odraslih partnera. Ono što je zaista bitno jesu naši unutrašnji motivi, nivo emocionalne zrelosti, odnos prema seksu i sposobnost da svesno izgradimo i razvijemo harmoničan spoj.

Lepota i zdravljeTom Merton/iStock/Getty Images Plus via Getty Images