Zašto se muškarci plaše lepih žena?

by | avgust 19, 2022
zašto se muškarci plaše lepih žena

Psiholozi demistifukuju: Zašto se muškarci plaše lepih žena?

Koliko puta ste čuli holivudske lepotice da jadikuju na ljubavni život ili na to što su singl? Ispostavlja se da lepotice nisu uvek magnet za muškarce. I postoji nekoliko razloga.

Prema statistikama, 70% muškaraca, birajući između zapanjujuće lepote i devojke sa prosečnom spoljašnošću, izabraće (pazite sad) – opciju broj dva. Zvuči nepravedno, zar ne?

Članak se nastavlja posle reklama

Šta  muškarci pomisle kada vide lepu ženu?

  • nemoguće da je sama

  • kako  uopšte da joj priđem

  • zašto bi me htela?

  • ma, sigurno je praznoglava

  • ova traži sponzora ili lika iz teretane

 

Upravo ovakav niz misli, širem svetu poznat kao „kiselo grožđe“ dovodi do toga da se muškarac, nakon što vidi lepu ženu, jednostavno zamrzne. U njegovim očima, devojka koja je čista desetka ili zaslužuja ili je u potrazi za nekim jednako lepim/obrazovanim/bogatim/atraktivnim. Uz to, sigurno je stalno okružena pažnjom i za nju se vrlo teško nadmetati. Ove dve teze neminovno utiču na samopouzdanje, muškarci isprojektuju da će verovatno biti odbijeni (a odbijanje niko ne voli) i… lepotica ostaje sama.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Šta kažu seksolozi: Zašto se muškarci plaše lepih žena?

Zaista, stereotipi su krivi – tvrde seksolozi. Čovek gleda zadivljujuću lepoticu i pomisli da ona najverovatnije voli veliki novac i da mora da ima lošu narav. To jest, a priori se veruje da se ispod prelepe spoljašnosti najčešće krije ružna suština.

Ali, to nije sve, muškarci imaju mnogo strahova u glavi koje nisu u stanju da prevaziđu kada dođe trenutak da priđu i razgovaraju sa lepoticom. Evo koji su to strahovi:

Članak se nastavlja posle reklama

Strah od neuspeha

Dobijanje pogađa muškarčevo samopoštovanje mnogo bolnije nego što se obično veruje. Muškarci percipiraju da su lepotice vrlo selektivne.

Članak se nastavlja posle reklama

 Lenjost

Nije samo poznanstvo problem. Muškarci su uvereni da lepotica zahteva mnogo novca i truda, čak i kad sama zarađuje odlično. Zašto? Zato što joj je ukus dobar, ali i zato što očekuje da onaj pored nje ulaže isto toliko truda, vremena i novca na zdravlje, izgled i stil. A muškarci ne vole da se trude oko ovoga.

Članak se nastavlja posle reklama

Poker face

Mnoge atraktivne žene, nesvesno, u javnosti nose izraz lica koji odbija. Ovu su naviku razvile sa godinama u pokušaju da se odbrane od nasrtljive pažnje. Problem je samo što ovaj izraz ne odbija samo nastrljivce, nego sve muškarce.

 Karakter

Članak se nastavlja posle reklama

Da, neke veoma lepe žene zaista nemaju baš dobar karakter, poneka je i razmažena i sebična. Problem je samo što nakon poznanstva sa jednom ovakvog devojkom, muškarac počinje da proektuje negativne karakteristike na celu grupu atraktivnih devojaka.

Ne umeju da razgovaraju sa lepom ženom

Svi mi podležemo zamci, pa često lepe žene ne gledamo dalje od njihovog izgleda. One su i dalje žene od krvi i mesa sa svojim željama, nadama, problemima… Samo mi to ne vidimo. Zbog toga muškarci baš i ne znaju kako da razviju komunikaciju sa lepom ženom.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Šta muškarci treba da rade?

1. Ne plašite se i zapamtite da su i lepe žene samo ljudi

2. Ne fokusirajte se na jedan određeni detalj žene, kao što su grudi ili noge. Najbolje je misliti na to kako se ona divno smeje i ima dobar smisao za humor

Članak se nastavlja posle reklama

3. Nemojte žuriti sa zaključcima. Da donesete sud o nekome treba vam tridesetak sati zajedničkog vremena, tako da – polako sa presudom

nicoletaionescu/gettyimagesplus