5 razloga zašto žene češće podnose zahtev za razvod

by | septembar 12, 2022
Zašto žene češće podnose zahtev za razvod

Evo zašto žene češće podnose zahtev za razvod.

S jedne strane, žene imaju mnogo više strpljenja i fleksibilnosti od muškaraca. S druge strane, veća je verovatnoća da će podneti zahtev za razvod. Zašto žene postaju inicijatori prekidanja braka? Stručnjaci navode pet mogućih razloga.

Zašto žene češće podnose zahtev za razvod

1. POVERENJE U SOPSTVENU BUDUĆNOST

Danas se žena, izgubivši status udate žene, mnogo manje plaši da će ostati bez sredstava za život nego ranije. Ona je bolje zaštićena i spremnija da brani svoja prava. Što više ima poverenja u budućnost, to je manje spremna da izdrži vezu koju smatra toksičnom.

2. ZAŠTO ŽENE ČEŠĆE PODNOSE ZAHTEV ZA RAZVOD- TOLERANCIJA NA RAZVOD U DRUŠTVU

Kako raste stopa razvoda, tako raste i tolerancija društva prema prekinutim brakovima i razvedenim ženama.

Ako je pre četrdeset godina žena koja je odlučila da prekine brak osuđena, a priori se smatrala usamljenom i nesrećnom. Sada nećete nikoga iznenaditi ovim, kažu stručnjaci. Ove promene su na mnogo načina postale moguće usled promena u zakonodavstvu. Danas žena koja podnosi zahtev za razvod ne mora nužno da dokazuje neverstvo svog muža ili njegovu grubost prema njoj ili njenoj deci. Za vas ima dovoljno ličnih i značajnih razloga za rastanak.

Kada se ljubav ne može spasiti: 5 znakova da će se vaša veza završiti razvodom

3. NOVE KARAKTERISTIKE

Brakorazvodni postupci, koji su počeli da bujaju u poslednjoj trećini prošlog veka, pomogli su mnogim ženama da preduzmu odlučnije korake u karijeri. Razvod se više ne doživljava kao direktan put ka depresiji i usamljenosti. Naprotiv, nakon rastanka sa svojim supružnicima, mnoge žene su počele da pokazuju uspeh u karijeri.

4. ZAŠTO ŽENE ČEŠĆE PODNOSE ZAHTEV ZA RAZVOD- PROMENJENE RODNE ULOGE

Tradicionalna raspodela uloga u porodici takođe igra značajnu ulogu u činjenici da muškarci nisu previše voljni da podnesu zahtev za razvod. Za njih je to jednostavno neisplativo, jer žene i dalje imaju glavni posao u domaćinstvu: kuvaju, čiste, brinu o deci. Ako muškarac izgubi status oženjenog muškarca, njegov način života se dramatično menja i gubi lavovski deo udobnosti na koju je navikao u braku.

5. ODNOSI SA DECOM

Ako par ima decu, u većini slučajeva ostaju sa majkom. Ako je muškarac vezan za njih, plaši ga činjenica da će ih ređe viđati, kao i to što mu možda nikada neće oprostiti što je napustio porodicu.

Tek nedavno situacija je počela da se popravlja: ​​danas su muškarci sve više uključeni u živote dece čak i nakon što se porodica zvanično raspala.

Manje je verovatno da će se muškarci osuditi na psihološku nelagodnost koja je neizbežno povezana sa procesom razvoda.

Osim toga, shvataju da mogu i finansijski da trpe, jer će morati da plaćaju alimentaciju. Kombinacija ovih psiholoških i ekonomskih razloga čini ih mnogo konzervativnijim i zainteresovanijima za očuvanje porodice, čak i ako duboko u sebi shvate da se veza iscrpila.

Žene su često mnogo iskrenije i prema sebi i prema partneru. Upravo one nalaze snagu da priznaju da su odnosi u krizi, pokušaju da uspostave dijalog i nešto u njima promene. Međutim, shvatajući da ništa ne ide i da porodica nema budućnost, spremnije su na razvod, saglasni su stručnjaci.

 

Lepota i zdravljegrinvalds/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Tagovi: