Ako vas je sramota da pitate Marijana Kašić ima odgovore za vas: Upotreba lubrikanata

by | decembar 3, 2020

Ona pomaže ženama da izgrade samopouzdanje i da vole sebe, edukuje ih o seksu i odgovara na mnoga tabu pitanja; đuska za početak i kraj dana sa svojim pratiocima na „Instagramu” i sa svima deli svoju pozitivnu energiju. Zato, ovoga puta na temu – lubrikanti – za vas piše lepa Marijana Kašić. Evo šta kaže:

Precentualno 65% žena na anketi je prijavilo da im se bar jednom desilo da osete nelagodnost tokom seksa zbog prevelikog trenja. Ali isti procenat žena nikad nije koristio dodatni lubrikant. Neki kao razlog prijavljuju da je partner protiv ili da koriste pljuvačku.

Kako smatram da je lubrikant super stvar koja može samo da poboljša nečije seksualno iskustvo, želim da popričamo o mitovima i predrasudama kao i o tome koje sve vrste lubrikanata postoje i kada se mogu koristiti.

Članak se nastavlja posle reklama

Lubrikant je materija koja smanjuje trenje i omugućava lakše klizanje. Najčešće u obliku gela. Vaginalni zidovi pri uzbuđenju proizvode prirodni lubrikant – tada kažemo da smo ovlažili. Međutim na tržištu postoje raznovrsni vestački lubrikanti.

Zašto koristiti lubrikant tokom seksa?

Članak se nastavlja posle reklama

Više puta sam od devojaka čula komentar „Meni lube ne treba ja i sama ovlažim“ te ljudi izgleda često povezuju lubrikant sa nedostatkom uzbuđenja i sopstvene lubrukacije ili „lošim“ seksom. Ali to uopšte nije tako. Kada prirodno ovlažite pri uzbuđenju, vaše telo ne može kontinuirano da proizvodi lubrikaciju narednih pola sata, sat, dva. Naravno to je sve individualno, kao i trajanje odnosa. Ta dva faktora zajedno utiču na potrebu za dodatnim lubrikantom. Kada se prirodni lubrikant isuši, tj „potroši“ a odnos se nastavlja, osetićete jače trenje. To može biti nezgodno, može da nažulja kožu i sluzokožu, pri trljanju na suvo raste rizik od pucanja kondoma a i prijatni osećaji se smanjuju. Isto tako znam i za devojke koje to pretrpe jer ne žele da prekidaju partnera. ⠀

Tu je pravi trenutak da dodate lubrikant i ulepšate doživljaj i sebi i njemu. Treba da znate i da je seks na suvo opasniji i može prouzrokovati mikropovrede vaginalnog kanala. Čak i ako je prirodnog lubrikanta dovoljno za trajanje vašeg odnosa, lubrikant može da vam pruži neke nove osećaje i poslužiti kao zanimljiv eksperiment. (Pročitaj: Kako da znate da li imate odličan seks)

Kako odabrati lubrikant? 

Lubirkant na vodenoj bazi

Članak se nastavlja posle reklama

– Univerzalni lubrikant, odlican za pocetnike
– Moze uvek da se koristi
– Jedina mana je brze trosenje(susenje) u odnosu na druge vrste – samo ga dodajte u toku odnosa po potrebi⠀

Lubrikant na silikonskoj bazi

– Duže traje, daje klizeći svileni osećaj
– Ne sme da se koristi sa silikonskim igrackama jer kontakt silikona na silikon daje abrazivni efekat – u prevodu šteti igrackama, površina postaje porozna, zadrzava bakterije i pogoduje njihovom mnozenju
– Ostavlja mrlje na posteljini, teže se ispira⠀

Članak se nastavlja posle reklama

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Marijana o seksu (@to_marianne)

Lubrikanti na uljanoj bazi i ulje

Članak se nastavlja posle reklama

– Lepši osećaj od vodenih lubrikanata i isto duže trajanje
– Vodootporni i mogu da se koriste kod odnosa pod tušem, u vodi.
– Ne sme da se koristi sa kondomom. Ulje čini lateks poroznim.⠀

Pljuvačka

Tuđa pljuvačka nije bezbedan lubrikant. Mikroflora vagine je osetljiva. Bakterije iz digestivnog trakta su agresivnije. Ako koristimo pljuvačku podstičemo razvoj kandide i druge poremećaje mikroflore vagine. Ne preporučuje se.

Članak se nastavlja posle reklama

Ako koristite i nije vam ništa ne znači da neće biti. Dovoljan je mali pad imuniteta + neka bakterija.
Kod analnog seksa je lubrikant obavezan! Kako je obavezan i kondom, preporučuje se lubrikant na silikonskoj ili vodenoj bazi. (Pročitaj: Sindrom toksičnog šoka – šta ga (osim tampona) izaziva i kako reagovati)

Apoteke i drogerije su obično ograničeni na dva popularna brenda, te druge vrste možete potražiti u seks shopovima. Obavezno gledajte da je naznačeno da li je water based, oil based ili silicone based. ⠀

lepotaizdravlje.rs grinvalds / iStock / Getty Images Plus via Getty Images