Novi filter osetljivog sadržaja na Instagramu: Čemu služi i kako da ga podesite?

by | 26 jula, 2021
Novi filter osetljivog sadržaja na Instagramu

Novi filter osetljivog sadržaja na Instagramu omogućava korisnicima da odlučuju o tome koji sadržaj će se pojaviti na fidu za pretragu. Evo kako da ga podesite.

Instagram je oduvek imao pravila po pitanju osetljivog sadržaja, naročito kada je u pitanju golo telo. Na primer, prikaz ženskih grudi dozvoljen je isključivo kada je u pitanju dojenje ili ožiljci od mastektomija. A sada, korisnici su primetili da ova društvena mreža automatski cenzuriše više sadržaja nego inače. Evo o čemu se radi.

Novi filter osetljivog sadržaja na Instagramu

Instagram je objavio opciju kontrolisanja osetljivog sadržaja (engl. Sensitive Content Control) koja omogućava korisnicima da odlučuju kakav će se sadržaj pojavljivati u opciji za pretragu. Ova opcija, pod nazivom “limit”, kaže da korisnici “mogu da vide neke fotografije ili snimke koji mogu biti uznemirujući ili uvredljivi.” Druge opcije uključuju “dozvoli” (“allow”) i “ograniči još više” (“limit even more”). Ovo znači da bi neke poruke, na primer o seksualnom zdravlju, kampanje u borbi protiv narkotika i sl., mogle biti izbačene iz vašeg Instagram pretraživača.

Pročitajte i… Nezaboravni momenti s društvene platforme – Šta nam je Instagram doneo?

Fotografije i snimci u pretraživaču su tu jer mislimo da bi vas interesovali. Zaposleni u Instagramu osećaju obavezu da budu što pažljiviji kako vam ne bi ponudili nešto osetljivo. Imamo odgovornost prema vama i želimo da se osećate bezbedno. Želimo da izbalansiramo želje korisnika kroz transparentnost i više izbora, izjavio je Adam Moseri, direktor kompanije Instagram.

Iz tog razloga je i stvoren novi filter.

Kako se podešava novi filter osetljivog sadržaja na Instagramu?

Ova opcija možda još uvek nije dostupna svim korisnicima, a da li je imate, saznaćete na sledeći način:

  1. Idite na svoj profil i kliknite na horizontalne linije u gornjem desnom uglu.
  2. Odaberite opciju “settings”/”podešavanja”, a zatim kliknite na “account”/”nalog”.
  3. U opcijama bi trebalo da bude izbor: “sensitive content control”/”kontrola osetljivog sadržaja”. Dobićete tri opcije: “allow”/”dozvoli”, “limit”/”ograniči” i “limit even more”/ “ograniči još više”.
  4. Ukoliko se odlučite na opciju “allow”/”dozvoli” dajete dozvolu da se osetljiv sadržaj pojavljuje u pretrazi. Ipak, automatski, ova opcija nije dozvoljena osobama mlađim od 18 godina.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Adam Mosseri (@mosseri)

lepotaizdravlje.rs Tofros.com via Pexels