Sjajna prilika za pisce: Novi nagradni književni konkurs za najbolji neobjavljeni roman

by | april 7, 2022
Nagradni književni konkurs za najbolji neobjavljeni roman

Izdavačka kuća Booka uz podršku OTP banke Srbija raspisuje nagradni književni konkurs za najbolji neobjavljeni roman na srpskom jeziku.

Konkurs je javan, otvoren od danas za sve zainteresovane književne stvaraoce, a ono što mu daje posebnu vrednost je činjenica da je anoniman, odnosno da je rukopise moguće dostaviti isključivo pod šifrom. Pobednika očekuje novčana nagrada od 250.000 dinara, objavljivanje romana u tiražu od 3.000 primeraka u izdanju izdavačke kuće Booka, kao i mogućnost distribucije romana u regionu uz intenzivnu promociju autora i pobedničkog romana.

Prema rečima Ivana Bevca, glavnog urednika izdavačke kuće Booka, odluka o raspisivanju konkursa doneta je sa idejom da domaća književna scena dobije priliku poput one koju piscima u Španiji pruža izdavačka kuća Alfaguara ili u Hrvatskoj VBZ – da na potpuno anonimnom konkursu bude izabran najbolji rukopis, bez obzira na to ko ga je napisao.

Na konkursu mogu učestvovati uspešni stvaraoci, kao i autorke i autori kojima će ovo biti debitantsko delo. Identitet onoga ko stoji iza pobedničkog teksta saznaćemo tek kada bude kontaktiran(a). Ovo je najobjektivniji način da se rukopisi vrednuju i nadamo se da će ovaj konkurs, koji planiramo da nastavimo u godinama koje slede, biti mesto lansiranja novih književnih talenata. S obzirom na to da je Booka etablirana kao izdavačka kuća sa najvišim standardima za koju objavljuju svetske i regionalne književne vedete poput Elene Ferante, Mišela Uelbeka, Lane Bastašić, Miljenka Jergovića i Rumene Bužarovske, sigurno je da će i pobednički rukopis zadovoljavati najviše kriterijume. Ovakav projekat ne bi bio moguć bez podrške naših prijatelja iz OTP banke koji su odmah prepoznali značaj i dugoročni uticaj koji će imati na ovdašnju književnu i kulturnu scenu, na čemu smo im izuzetno zahvalni, istakao je Bevc na konferenciji za novinare.

On je naglasio da svi zainteresovani mogu da pošalju svoje rukopise do 15. juna, dok se proglašenje pobednika očekuje 15. novembra ove godine.

Nagradni književni konkurs za najbolji neobjavljeni roman

Milena Mićanović, direktorka za komunikacije i odnose sa javnošću OTP banke istakla je da ovaj konkurs odličan način da se i neafirmisanim piscima pruži prilika da pokažu svoj talenat i da naša književna scena postane bogatija, a ponuda domaće literature još raznovrsnija.

Nagradni književni konkurs za najbolji neobjavljeni roman

O svim pravilima i uslovima konkursa zainteresovani mogu da se informišu preko sajta izdavačke kuće Booka 

Nagradni književni konkurs za najbolji neobjavljeni roman – pravila učešća

Jedan od uslova za učesnike je da dužina teksta ne sme da bude kraća od 180.000 karaktera (sa razmacima), kao i da roman nije ranije objavljivan, integralno ili bilo koji njegov deo.

Dostavljanje rukopisa pod pravim imenom i prezimenom značiće i automatsku diskvalifikaciju učesnika.

Jedini način da se predaju rukopisi je putem sajta izdavačke kuće, odnosno, putem konkursnog prijavnog formulara.

Odluku o pobedniku donosi žiri koji čini urednički tim izdavačke kuće Booka.

lepotaizdravlje.rsAnna Semenchenko/iStock/Getty Images Plus via Getty Images