Novogodišnje odluke za 2023. i kako ih ispuniti

by | januar 1, 2022
Novogodišnje odluke

Novogodišnje odluke svakog prvog januara donosi većina nas. A koliko njih uspemo da ostvarimo?

O okretanju novog lista, promeni navika, ponašanja, donošenju odluka i o promenama razmišlja svako od nas pred kraj stare, odnosno pred početak nove godine. Međutim, nažalost, malo ko od nas može da se u ponoć pohvali da je ispunio prethodne odluke. A kako to da se promeni?

Novogodišnje odluke i kako da ih zaista ostvarite?

Svaka lista odluka za novu godinu sadrži klasične želje: (p)ostati fit, poboljšati finansijsku situaciju, pronaći ljubav, manje stresa i biti srećan.

Članak se nastavlja posle reklama

Ukoliko 2021. nije bila sjajna prema vama, naš cilj je da vas motivišemo i da ova naredna bude mnogo bolja.

1 Budžet

Odredite budžet koji ćete trošiti svakog meseca, a ostatak sklanjajte sa strane. Potrudite se da istrajete i da ne posustanete. I kupujte samo ono što vam je zaista potrebno.

Članak se nastavlja posle reklama

2 Ishrana

Osluškujte svoje telo u narednoj godini. Jedite namirnice koje vam daju energiju i podižu raspoloženje. A izbegavajte onu hranu koja vas usporava ili vas unesrećuje.

Članak se nastavlja posle reklama

Pročitajte i… Već ste prekršili novogodišnju odluku? Probajte obrnuti princip

3 Raspored spavanja

San je ključan za fizičko i mentalno zdravlje. Odredite satnicu kada odlazite na spavanje i kada se budite i držite je se, bez obzira na vikend ili dane godišnjeg odmora.  I uvek spavajte osam sati u toku noći.

Članak se nastavlja posle reklama

4 Čitajte

Knjige nam osiguravaju znanje, bude maštu, kreativnost i poboljšavaju kognitivne funkcije. Svakog meseca pročitajte makar jednu knjigu.

Članak se nastavlja posle reklama

5 Budite prisutniji

Ne možete da promenite prošlost, ali možete da utičete na sadašnjost. Kontrolišite svoje vreme i budite prisutni sada, u trenutku. Ne brinite o prošlosti.

6 Budite zahvalni

Članak se nastavlja posle reklama

Stres ćete umanjiti kada shvatite da ste baš tu gde treba da budete. Svaki dan pomislite na jednu stvar na kojoj ste zahvalni i zapišite je. I svaki dan pročitajte svoj spisak.

7 Vreme za sebe

Bez obzira na dnevne obaveze, izdvojte vreme za sebe. Vežbajte samorefleksiju. I ponekad, budite sebi na prvom mestu. Bilo da je u pitanju ispijanje šoljice kafe, čaja ili čitanje nekoliko stranica knjige. Važno je da se posvetite sebi.

Članak se nastavlja posle reklama

8 Vežbajte 

Fizička aktivnost je ono što većina ljudi odluči da poveća, ali retko ko ostane dosledan. Osmislite fitnes rutinu, dane kada idete na treninge. I ne dozvolite da vas išta u tome spreči.

Članak se nastavlja posle reklama

8 Zapišite svoje ciljeve

Istraživanja su pokazala da osobe koje zapisuju svoje ciljeve 1,4 puta je verovatnije da će ih i ispuniti, za razliku od onih koji ih ne pišu. Isprobajte.

9 Ne prihvatajte manje nego što zaslužujete

Ne prihvatajte da se mirite s situacijom, bilo da je u pitanju ljubavni odnos, prijatelji, finansije, posao, vaša sreća. Uvek očekujte najbolje za sebe.

10 Prigrlite ovo putovanje

Za kraj, imajte na umu da život jeste putovanje. Učimo od padova, a nadamo se da ćemo doneti odluke koje će dovesti do uspona. Shvatite život kao avanturu, jer tako ništa neće delovati previše strašno.

Srećna vam Nova godina!

 

 

lepotaizdravlje.rs Kostikova/iStock/Getty Images Plus via Getty Images