Bacate ove kesice? Saznajte zašto su zlata vredne

by | 3 novembra, 2020
Silika gel

Ovakvu kesicu sigurno ste dobili uz kupovinu nekih proizvoda, ali nikada se niste zapitali čemu zapravo služi. U pitanju je silicijumski, tj. silika gel, svojevrsni apsorber vlage. Proizvođači ga često stavljaju u kutiju sa obućom, kozmetikom i drugim artiklima kako bi sprečili da stvari upiju vlagu i mirise.

Na kesici je jasno istaknuto upozorenje da se supstanca ne sme progutati, a razlog je što postoji mogućnost gušenja. Kako kesica sa providnim perlicama može da nam koristi u domaćinstvu?

Uklanja neprijatne mirise
U ranac za sportsku opremu ili dečiju torbu za fizičko ubacite kesicu silicijumskog gela. Apsorbujući vlagu iz oznojanih patika i ostale opreme, ujedno će izvući i neprijatne mirise. Manje vlage znači i manje bakterija i gljivica, tako da je korist višestruka. Kesicu izvadite i bacite nakon mesec dana jer njeno dejstvo ipak nije neograničeno. (Pročitaj: Oslobodite se neprijatnog mirisa cipela zauvek!)Sušenje patika

Silika gel

Spasava male električne uređaje
Ako vam telefon, tablet ili neki drugi uređaj upadne u vodu, stavite ga u praznu čašu i prekrijte kesicama sa silika gelom. Brzo uklanjanje vlage presudno utiče na to da li ćete se od gedžeta zauvek oprostiti ili ćete uspeti da ga spasite. Sušenje mokrih uređaja fenom se ne preporučuje, pa je izvlačenje vlage na navedeni način svakako najbolje rešenje.

Osvežava miris stvari koje ne koristite
Silicijumski gel možete staviti na najviše police ormara, tamo gde stoje vansezonske stvari. Zahvaljujući tome, sprečićete ustajali miris karakterističan za ono što dugo nije nošeno. Isto važi i za jorgane, ćebad i frotire koji se koriste samo nekoliko meseci godišnje. (Pročitaj: Pet trikova za besprekorno organizovan garderober)

Odmagljuje šoferšajbnu
Kada su jutra hladna i maglovita, silicijumski gel će vam pomoći da brže odmaglite šoferku. Nekoliko kesica gela stavite sa unutrašnje strane stakla i ono će se manje kondenzovati i lediti (kad su temperature u minusu).

Čuva blistavost nakita
Stavite silika gel u kutiju za nakit i usporićete proces oksidacije. Nakit tada neće potamneti, već će ostati sjajan.

lepotaizdravlje.rsGuliver/Getty images


Najnovije na portalu Marie Claire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.