Spremanje ormana Mari Kondo tehnikom: Ultimativni vodič za detoks garderobera

by | 4 februara, 2022
Spremanje ormana Mari Kondo tehnikom

Spremanje ormana Mari Kondo tehnikom može da ima brojne koristi po nas, a jedna od njih svakako je i duhovno dobrostanje. Evo i zašto.

Januar je prošao, a mnogo toga što smo zacrtali nismo uradili. Jedna od njih sigirno je i spremanje i reorganizacija ormana. Ukoliko ste kao mi, sigurno ste sebi obećavali veliko spremanje ormana još tokom onog lockdown-a od pre dve godine.

Pored toga što ćete na ovaj način zapravo imati uvid u to šta sve od garderobe imate (a samim tim ćete olakšati i spremanje za posao), reoganizacija ormana pomaže i u mentalnom zdravlju.

Svetski poznata konsultantkinja za organizaciju enterijera Mari Kondo, postavlila je opštu filozofiju konmari tehnike koju primenjuje u svim životnim aspektima: „Cilj spremanja je da napravimo više mesta za ono što nam je zaista važno: stvari, ljude, iskustva… Za mene ne postoji veća sreća u životu, nego kada smo okruženi samo onim što volimo.“

Uverili smo vas da sredite orman, ali ne znate kako da počnete? Ne brinite! Imamo rešenje za ovaj problem.

Spremanje ormana Mari Kondo tehnikom- korak po korak

1 Izvadite sve napolje

Izvadite sve iz ormana, iz svih polica i sa aufingera. Ali nemojte sve baciti, uzimajte 10 po 10 stvari i poslažite na krevet. Obratite pažnju na kvalitet odeće, da li je izbledela? Da li zaista nosite tu suknju? Dobro razmotrite svaki komad i tako ćete znati šta da zadržite a šta da prosledite.

2 Bez emocija

Dok polako razgledate svu tu odeću, nemojte se držati onih komada koje ponekad oblačite. Tu spada i ona haljina koju ste nosili jednom ili majica koju nikada niste obukli. Te stvari stavljajte sa strane. Poklonite ih prijateljici ili u dobrotvorne svrhe.

3 Zadržite samo odeću koja vam odgovara

Jedna od najvećih prepreka prilikom reogranizacije ormana jeste što se držimo odeće koju smo nekada mogli da nosimo. Na ovaj način slepo se držimo onoga kako smo nekada izgledali i u sebi budimo negativna osećanja. Stoga, pantalone i farmerice koje su vam odavno male (ili velike) jednostavno prosledite dalje. Držite se komada koji sada odgovaraju vašoj građi i veličini tela.

Pročitajte i… 5 komada odeće koje morate izbaciti iz ormana

4 Žičani aufingeri

Ovi aufingeri koji se uglavnom dobijaju nakon hemijskog čišćenja nisu praktični. Pored toga što odeća gubi oblik kada visi sa njih, postoji mogućnost da ih pocepate. Stoga ih se otarasite.

5 Nakit

I nakit spada u deo odevnih kombinacija. Savet je da u fiokama držite samo narukvice, minđuše i prstenje, a da ogrlice okačite ili na neki lep aufinger ili na držač za ogrlice. Lančići bi trebalo da vise, kako se ne bi upetljali. A uz to, kada vidite neki lančić možda ćete dobiti i ideju šta da obučete, u kombinaciji s tim asesoarom.

Pročitajte i… Veliko spremanje kozmetičkog ormarića

6 Obuća

Proverite svaki par dobro i onu obuću koju niste nosili više godina poklonite. Ostatak lepo poslažite u kutije, kako biste sprečili da se skuplja prašina i buđ na njima.

7 Red, red, red!

Organizujte odeću prema principu koji vama odgovara. Bilo da je to boja, događaj za koji nosite određeni komad (posao, izlasci, teretana) ili pak prema vremenskim prilikama, izbor je bna vama.

8 Poslednji korak

Kada ste završili s detoksom ormana, stvari koje ste odlučili da poklonite što pre stavite u kutiju ili kesu i odnesite prijateljici ili u dobrotvorne svrhe. Tako nećete upasti u iskušenje da neki komad odeće ili obuće vratite. Pustite druge da uživaju u tim komadima koje vi više ne nosite.

 

lepotaizdravlje.rs Kostikova/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.