Beauty urednica savetuje: Veliko spremanje kozmetičkog ormarića

Kao i garderoberi, plakari, cipelarnici, i vaš beauty asortiman zahteva povremenu (re)organizaciju. Evo kako to najjednostavnije da učinite...

Nadamo se da će vam ovaj tekst poslužiti kao podsetnik i inspiracija: vreme je za re(organizaciju) i spremanje kozmetičkog ormarića! Uputstva su ispod, a na vama je da pronađete slobodnih sat ili dva i pregledate šta vam je sve u stvari na raspolaganju…

Ispraznite ormariće i police

Pre nego što započnete sa ovom (re)organizacijom, neophodno je da znate sa čime tačno raspolažete. Izvadite kompletan asortiman iz ormarića u kupatilu, ispraznite fioke, police, nesesere – to je zaista najbolji način da steknete pravi uvid u to šta zapravo posedujete. Uzmite svaki proizvod u ruke i očistite ga. I činite to redovno – na svaka tri meseca. Naravno, ovo pravilo ne važi za kozmetičke sunđerčiće i četkice – njihovo održavanje čistim podrazumeva temeljno pranje jednom nedeljno. (Pročitajte i… Očistite četke za nanošenje mejkapa)

Nema izgovora za „višak“!

Dok čistite bočice i kutijice, važno je da revidirate ono što posedujete. Morate biti realni i praktični u vezi s onim što volite, što zaista koristite i što je u dobrom stanju. Ukoliko primetite da je određenim proizvodima istekao rok trajanja, ili da su oni promenili teksturu/boju/miris, odmah ih bacite. Ako se počnete premišljati da li je određeni preparat vredan čuvanja i tražiti razloge zbog kojih će vam on možda nekada zatrebati (za neki maskenbal, na primer), presecite i – pozdravite se s njim. Zaista nema razloga za nepotrebnim gomilanjem!

Članak se nastavlja posle reklama

Spremanje kozmetičkog ormarića: Trikovi & saveti

Pobrinite se da stvari organizujete na funkcionalan i praktičan način.

  • Kada nekom proizvodu dodeljujete određeno mesto, neka vam osnovni parametar bude učestalost upotrebe. Proizvode koji svakodnevno koristite sortirajte tako da oni budu u prednjem delu ormarića – radi lakše dostupnosti. One koje ređe koristite slobodno možete „ušuškati“ negde nazad.
  • Takođe, preparate možete grupisati prema vrsti proizvoda (za negu lica, za negu tela, za kosu, mejkap proizvode za oči, ruževe…), po brendu ili sezoni u kojoj su određeni preparati aktuelni…
  • Mesto na ogledalu s policom rezervišite za proizvode koji treba uvek da su vam nadohvat ruke, kao što je to lak ili neki drugi preparat za stilizovanje kose.
  • Ugaone police u tuš-kabini mogu biti sjajno rešenje za odlaganje kupki, pilinga, šampona, maski, regeneratora…

  • Za tupfere i štapiće za uši koristite staklene posude s poklopcem – to će vam pomoći da ih zaštitite od vlage i prljavštine.

Generalno, ne postoji strogo niti univerzalno pravilo kad je organizacija kozmetičkih i mejkap proizvoda u pitanju, pa se opredelite za „sistem“ koji će u vašem slučaju imati najviše smisla. Različiti organajzeri, stalci, držači za olovke/četkice, separatori za fioke, kozmetički frižideri… i te kako će vam pomoći da stvari dovedete u red!

Beauty frižider za odlaganje kozmetičkih proizvoda STYLPRO, 10.700 din.

Članak se nastavlja posle reklama

Brantevik organajzer za šminku, JYSK, 800 din.

NAPD13 stalak za lakove za nokte, alexandar-cosmetics.com, 3.300 din.

Članak se nastavlja posle reklama

Držač četkica za šminkanje Avon, 1.990 din.

Posuda za tupfere Oriflame, 679 din.

Članak se nastavlja posle reklama

Margot Cavin / iStock via Getty