Šta je agorafobija? Film „Žena na prozoru“ stavlja u fokus ovaj anksiozni poremećaj

Zahvaljujući ovom filmu dobijamo dublji uvid u ovaj oblik anksioznosti.

by | 1 juna, 2021

Krimi priča „Žena na prozoru“ („The Woman in the Window“), koja se ovih dana prikazuje na „Netflixu“, bavi se strahom od izlaska iz kuće – anksioznim poremećajem pod nazivom agorafobija.

Imam agorafobiju, ne mogu napolje, kaže glavna junakinja filma, psihološkinja Ana, koja se boji da kroči iz svog doma.

Film se bazira na istoimenom romanu, koji je prošle godine stekao status bestselera. Verovatno je popularnosti priče o psihološkinji koja postaje opsednuta rešavanjem zločina kojem je svedočila sa svog prozora – doprinela i činjenica da smo, dok smo bili u karantinu, svi mogli pomalo da se poistovetimo sa situacijom da ne izlazimo iz sopstvenog doma. A sada, dok se vraćamo normalnim aktivnostima, sve se češće na društvenim mrežama spominje pojam „agorafobija“. Jer, onima koji je osećaju, nakon „pauze“ izazvane pandemijom, sada je još teže da se vrate uobičajenom ritmu života i obavezama van doma. U nastavku otkrivamo šta je tačno agorafobija i koji simptomi je karakterišu.

Šta je agorafobija?

Agorafobija predstalja intenzivan strah od mesta sa kojih je teško pobeći ili koja su nedostupnija. Najčešće, manifestuje se u gužvi, na mestima gde ima puno ljudi, poput čekanja u redu, putovanja autobusom ili vozom.

U pitanju je oblik anksioznog poremećaja, često povezan i s paničnim napadima. Agorafobiju najčešće razvijaju ljudi koji već pate od anksioznosti, a izbegavanje izlaska iz kuće samo pogoršava simptome, upozoravaju stručnjaci.

Iako nije dokazano, psiholozi smatraju da je pandemija virusa korona doprinela razvijanju simptoma ovog anksioznog poremećaja. (Pročitajte i… Nošenje zaštitne maske vam stvara anksioznost? Psiholog savetuje kako da to prevaziđemo)

Simptomi agorafobije

  • strah od izlaska među ljude i češće ostajanje kod kuće
  • strah od mesta s kojih je teško pobeći
  • strah od gubitka kontrole na javnim mestima
  • zavisnost od drugih
  • osećaj nepovezanosti s drugima
  • osećaj bespomoćnosti
  • osećaj da okruženje nije stvarno
  • ostanak kod kuće duži vremenski period
  • osećaj da vaše telo nije vaše
Kako prevazići ovaj strah?

Dobra ideja jeste da se naterate da se suočite s strahom. Nemojte izbegavati situacije zbog kojih osećate strah, kao što je odlazak u prodavnicu ili na neko javno mesto.

Takođe je savet da ne ignorišete simptome, a ukoliko se oni pogoršaju, obavezno konsultujte stručnjaka. Cilj lečenja agorafobije jeste da se osećate bolje i da s vremenom počnete da živite normalno, kao pre pandemije.

lepotaizdravlje.rsPR