Šta će biti s maskama nakon pandemije?

Svi željno priželjkujemo dan kada ćemo se pobuditi a maske nam više neće biti potrebne. Ali šta ćemo onda s njima uraditi?

by | 15 maja, 2021

Već više od godinu dana maske su naša svakodnevnica. Od prodavnica, poseta lekaru, preko venčanja do crvenog tepiha, prisutne su svuda i podsećaju nas na to kakvu bitku i dalje vodimo.

Ali, kako svaka pandemija u jednom trenutku stane, tako će biti i s koronavirusom, a šta ćemo onda uraditi sa svim tim maskama?

Maske u modnoj industriji

Budući da su jednokratne, maske neretko završavaju i u prirodi i tako uništavaju životnu sredinu i predstavljaju ekološki problem. Iz tog razloga, sve više dizajnera se trudi da osmisli kako da one postanu biorazgradive i ne zagađuju okolinu.

Ali ima i onih koji su maskama pronašli i drugu svrhu. Haneul Kim, dizajner iz Seula, pronašao je način kako da otopi jednokratne maske i od njih pravi – stolice! Za jednu stolicu potrebno je oko 1.500 maski, a zasad, Hanuel je napravio čak 50 stolica. To je mnogo bačenih maski i sjajan način da se one recikliraju. (Pročitajte i… Biorazgradive zaštitne maske za lice iz kojih raste cveće nakon što ih posadite konačno su tu!)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by DW News (@dwnews)

Drugi dizajneri, poput Džoj Čo, iz Los Anđelesa, koriste maske kao delove odeće koju šiju.

– Postoji li bolji način da iskoristite krpene maske?, zapitala se Džoj.

Maske za lice – obaveza ili modni detalj?

Dok neki dizajneri smatraju da će doći dan kada nam maske više neće biti potrebne, ima i onih koji se ne slažu.

Tako je kompanija Baggu predstavila svoju liniju maski za proleće, a samo prvog dana prodato je 10 hiljada primeraka. Iz ove kompanije kažu da se ne boje za svoju budućnost.

– Uvereni smo da će maske ostati deo modnog sveta i nakon pandemije. Maske će biti deo stila pojedinca, kaže Den Smol, direktor kompanije Baggu.

I za kraj, tešimo se time da ćemo se jednog dana samo prisećati rukavica, maski i dezinfekcionih sredstava, kao i panike koju je izazvala pandemija koronavirusa. Iz tog razloga, Nacionalni muzej afroameričke istorije i kulture i Njujorško istorijsko društvo već skupljaju pandemijske predmete (poput maski) za buduće izložbe.

Želimo da uhvatimo ovaj momenat života tokom pandemije kako bi ga buduće generacije razumele. Svi ti predmeti, poput maski i rukavica, jednog dana će biti vredne relikvije i podsetnik na neka davno prošla vremena, poručili su iz Njujorškog istorijskog društva.

lepotaizdravlje.rsCottonbro via Pexels