Šta da kažete sebi kada imate “bad body image” dan?

Iako smo svesne toga da je veoma važno da imamo pozitivnu sliku o svom telu, nije realno očekivati da ćemo sve vreme biti zadovoljne sobom.

by | april 28, 2021

Ako vam je prvi impuls, kada naiđe “bad body image” dan, da se zavučete u kuću i “zabijete glavu u pesak”, kao junakinja naše fotke – sačekajte, pročitajte prvo ovaj tekst!

“Bad body image” dan dešava se svakome od nas, bez obzira na to koliko se trudile da samopouzdanje i pozitivna slika o sebi i svom telu bude naš “zaštitni znak”. Iako vrlo dobro znamo da nijedno telo nije savršeno i da svoje treba da volimo i cenimo sa svim njegovim vrlinama i manama – ponekad na to zaboravimo.

Ponekad i sitnica može da izazove negativne misli o sopstvenom izgledu. Kako da se, u tom slučaju, izborimo s negativnom slikom o sebi? Uz ove korake, prebrodićemo nekako i takve dane.

Članak se nastavlja posle reklama

Kako pobediti “bad body image day”?

Eksperimentišite s odećom

Moda može da nam ulije dodatno samopouzdanje, naročito u ovim danima. Nosite odeću u kojoj se osećate dobro i ne brinite o tome da li vas ona “širi” ili ne. Savet plus: Šta mislite o tome da u danima kada razmišljate negativno o svom telu, obučete crno? Ova boja pristaje svima i prikriva eventualne nedostatke, a delovaćete elegantno. Ako ste u zrelijim godinama i izbegavate crne aufite, probajte monohromatski look u nekoj svetlijoj nijansi, npr. sive boje.

Briga o sebi

Članak se nastavlja posle reklama

Izdvojte vreme i posvetite se nezi svog lica i tela. Operite kosu, nalakirajte nokte, našminkajte se… Ukoliko vas usrećuje da se sredite, uradite to. Isto tako, izdvojte vreme i za aktivnosti koje vas opuštaju. Priuštite sebi masažu, mirišljavu kupku, skuvajte šoljicu čaja i čitajte zanimljivu knjigu. Ukoliko se osećate dobro iznutra, to će se videti i spolja.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Pokrenite telo, svesno

Vežbanje često povezujemo sa fizičkim zdravljem, građenjem mišića ili mršavljenjem, ali ono je ujedno i sjajan način da se psihički osetite bolje. Naučno je dokazano da nas fizička akitnvost čini raspoloženijima i podiže nivo energije. Ukoliko pak ne volite vežbe, idite u šetnju ili vozite bicikl.

Članak se nastavlja posle reklama

Onlajn pomoć

U “bad body image” danima možete potražiti heštegove koji podižu samopouzdanje. Ili idite na profile žena koje to čine. Na primer, u pretraživač na Instagramu ukucajte #FoodFreedom. Zapratite profile koji će vas inspirisati da se osećate bolje u svojoj koži i otpratite one koji čine da se osećate loše. (Pročitajte i… Kako da uživate u sebi i svom telu?)

Članak se nastavlja posle reklama


Slušajte muziku

Kada se osećamo loše, ključno je da se okružimo onim što volimo. Slušajte omiljenu muziku koja vam podiže raspoloženje.

Razmišljajte o funkciji tela

Članak se nastavlja posle reklama

Telo ne služi za izgled. Ma kako to čudno zvučalo, napišite svom telu zahvalnicu. Ono nam omogućuje da budemo zdravi, da se krećemo, da se smejemo, da živimo. Nije njegova osnovna funkcija da ga našminkamo i obučemo.

Ne upoređujte se ni sa kim

Dok su društvene mreže sjajan način da pronađete motivaciju i inspiraciju, isto tako, one mogu biti i opasne, ukoliko se upoređujemo s drugima. Zapamtite, neke zvezde i influenserke ne izgledaju onako kako se predstavljaju na društvenim mrežama. Budite oprezni koga pratite! I pogledajte šta tim povodom kaže Dženifer Eniston.

Članak se nastavlja posle reklama

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jennifer Aniston (@jenniferaniston)


Budite ljubazni – prema sebi i drugima

Kada imate “bad body image” dan, nemojte se gledati u ogledalo i razmišljati o manama. Fokusirajte se na ono što volite na svom telu. Budite ljubazni prema sebi. Isto tako, tokom ovih dana, uradite neko dobro delo. To će vas usrećiti, a kada smo srećni, osećamo se dobro i u svojoj koži!

Nije sve u izgledu

Članak se nastavlja posle reklama

Svakog dana, ljudi najrazličitijih izgleda se zaljubljuju, postižu uspehe, srećni su i zadovoljni. Sreća i zdravlje nisu povezani s izgledom. Ne dozvolite da vam život prolazi dok vi razmišljate negativno o sebi.

lepotaizdravlje.rsKsenia Chernaya via Pexels