Maja Šuša, umetnička direktorka i selektorka Bašta Festa, izdvaja 5 kratkih filmova koje su režirale žene

Ove naslove nećemo propustiti na ovogodišnjem Bašta Festu!

by | 15 juna, 2021
Maja Susa Basta Fest

Bašta Fest, internacionalni festival kratkog igranog filma u Bajinoj Bašti ove godine se održava 8. put od 1. do 4. jula. Ako ste se našli pred pitanjem šta pogledati na Bašta Festu 2021, važno je znati da je ovogodišnji takmičarski program nastao spajanjem prijava od dve godine, tako da je od 1.200 prijavljenih filmova temeljnim radom izabrano 30 koji će biti prikazani u Bajinoj Bašti. U pitanju su filmovi iz regiona, Evrope i sveta, od studentskih radova do Kanskog pobednika, s vrlo raznovrsnim temama, tako da će publika na 8. Bašta Festu imati priliku da pogleda intrigantan i šarolik program.

Naravno, u tako pažljivoj selekciji, sve projekcije su vredne pažnje, međutim, nas je ipak kopkalo pitanje koliko – od 30 odabranih filmova – su režirale žene? Odgovor smo dobili od umetničke direktorke i selektorke Bašta Festa, Maje Šuše.

Maja kaže: „Kao glumica, često se pitam kako je moguće da u domaćoj kinematografiji ima tako malo ženskih likova koji su protagonistkinje, vode priču, a nisu samo u funkciji u odnosu na muškog junaka. Čini mi se da se i to menja i sa sve većom pojavom rediteljki, scenaristkinja i producentkinja, verujem da ćemo češće gledati ostvarenja sa ženama u glavnim ulogama. To se poprilično oseti u kratkom filmu, vidimo da dolaze neke nove generacije koje otvaraju pitanja na koja možda nismo navikli.“

Šta pogledati na Bašta Festu 2021.


U ŠUMI rediteljke Sare Grgurić (Hrvatska)

Ovo je prvi hrvatski film koji se bavi pandemijom, a ujedno i jedini sa tom temom u našem programu. U šumi preispituje šta je karantin doneo na ličnom planu. Kao što i sami znamo, neke su se veze raspale, a neke učvrstile. Gledala sam ovaj film dok je pandemija bila u jeku kod nas i baš sam ga osetila na dubokom emotivnom nivou, prepoznala sve tenzije i ustreptalosti koje nam je ovaj period doneo.

Sinopsis: Saša i Filip putuju u Gorski Kotar za vreme karantina. Saša napokon ima vremena da razmisli kako se zaista oseća.


 

PARADA rediteljke Lene Milović (Danska)

Veoma uzbudljiv i zanimljiv film. Mala studija mentaliteta i sistema u kojima živimo. Bojana je gastarbajterka u Danskoj kojoj je teško da se uklopi u način rada koji se od nje očekuje. Njena srčanost i požrtvovanost bivaju potpuno drugačije shvaćene u društvu gde ljudi nisu navikli na takav način komunikacije. U svemu tome, provejava i pitanje ženskog autoriteta i društvenog prihvatanja žene bez porodice, starije od 30 godina.

Sinopsis: Bojana, trener lokalnog rukomentnog kluba, stavljena je na test kada roditelji malog tima počinju da preispituju njene stroge pedagoške metode. Bojana se oseća zarobljeno, dok sve kulminira tokom zagrejanog meča gde svako kao da ima mišljenje o njenom ponašanju – i kao trenera, ali i kao čoveka. Zbog toga, Bojana je primorana da zauzme stav i donese odluku: da li će obuzdati svoj karakter i naterati se da se adaptira na kulturno prihvatljivije trenerske metode, ili će ostati verna svojim verovanjima i vrednostima i, na kraju, onome što je njena suština.

Fokusiranjem na tenziju koja raste kada se roditelji iz različitih kulturnih miljea ne slažu sa ponašanjem pred decom, Parada istražuje pitanje da li je temperament nešto što treba da se razume – ili ne razume.


PAOLA IMA ŽELJU rediteljke Zhanat Alshanove (Kazahstan, Švajcarska)

Prezanimljiv i veoma jednostavan film koji traje samo 8 minuta. Imao je veliki festivalski život i premijeru na Sandensu. Paola, žena srednjih godina, jednog dana na poslu prisustvuje dugačkom razgovoru mlađih koleginica o seksualnim iskustvima, što je navodi da se zapita o sopstvenim.

Sinopsis: Tokom običnog dana na poslu, Paola počinje da oseća kako propušta nešto uzbudljivo u životu.


JANJE rediteljke Nine Violić (Hrvatska)

Neverovatan film. Sjajna glumica Nina Violić oprobala se u rediteljskom poslu i ovo je njen drugi kratki film. Jedan od onih filmova kada ti se sve prevrće u stomaku. Preispituje krhke godine odrastanja, na kojima se veoma jasno vidi uticaj medija i društva, kada deca umeju da budu surova i bezosećajna, a da toga nisu ni svesna.

Sinopsis: Cvita i Megi, 12-godišnje najbolje drugarice, nalaze se sa Danom, svojim malo starijim prijateljem iz škole koji ih vodi u letnju avanturu. Odlaze u jedan običan gradski kvart, ulaze u jednu sasvim običnu zgradu i u jednostavan, ali zapušten stan u kome bi sve ubrzo moglo da se pretvori u pitanje života ili smrti.


PASJI DAN rediteljke Jelice Jerinić (Finska)

Još jedan film autorke sa ovih prostora koja živi i radi u inostranstvu. Pratimo mladu devojku koja ima part-time posao i iz ljubavi i brige prema životinjama, ali verovatno i manjka iskustva, ne zna da postavi granice u svojim zaduženjima. Lik Srne za mene predstavlja sve mlade žene koje su u različitim poslovnim situacijama prećutale, prikrile nelagodu, misleći da ne postoji druga opcija.

Sinopsis: Mlada i entuzijastična šetačica pasa Srna dolazi na posao jednog dana i otkriva da je pas mrtav, a njegova vlasnica ima listu čudnih zahteva za nju. Pokušava da smiri svoje osećanje krivice zbog smrti psa i, iako uopšte nije ni za šta odgovorna, Srna pristaje na sve.

Kompletan program 8. Bašta Festa potražite ovde

Pročitajte i… Šta je agorafobija? Film „Žena na prozoru“ stavlja fokus na ovaj anksiozni poremećaj

Marija Simić, glavna organizatorka Bašta Festavremeza.com (fotografija Maje Šuše), PR / Bašta Fest