Sve što treba da znate o 8. martu, Međunarodnom danu žena

Danas se proslavlja 8. mart, Međunarodni dan žena. Navikle smo da na ovaj dan dobijamo poklone i cveće, ali znamo li tačno zbog čega je baš ovaj datum proglašen Danom žena?

by | 8 marta, 2021

Dan žena, 8. mart, proslavlja se više od jednog veka. I dok ga mnogi vezuju za poklončiće, čestitke i cveće, ovaj datum, naravno, ima mnogo veći istorijski značaj. Ako niste sigurne tačno šta se na taj dan desilo tako važno za žene, obavezno to ispravite – nastavite da čitate.

Šta zapravo predstavlja 8. mart?

Na Međunarodni dan žena širom sveta se proslavljaju socijalna, kulturna i politička dostignuća žena, kao vid borbe za prava žena, sa ciljem postizanja rodne jednakosti.

Kada je počeo da se slavi 8. mart?

Davne 1910. godine, na konferenciji u organizaciji Socijalističke Internacionale u Kopenhagenu, Klara Cetkin, čuvena buntovnica koja se borila za ženska prava, predložila je da se jedan dan u godini posveti ženama. Odluka je doneta gotovo jednoglasno, a naredne godine, 17. marta, održao se prvi Međunarodni dan žena u Švajcarskoj, Austriji, Danskoj i Nemačkoj.

Zašto baš 8. mart?

Zvanično, Međunarodni dan žena dobio je novi datum, 8. mart, 1913, a četiri godine kasnije, žene u Rusiji su baš na ovaj dan organizovale štrajk za “hleb i mir”, zbog smrti ruskih vojnika u Prvom svetskom ratu. Protest je trajao četiri dana, a rezultat je bio od istorijske važnosti: ruske žene konačno su dobile pravo glasa!

Kako se 8. mart slavi širom sveta?

Međunarodni dan žena proslavlja se svuda u svetu, uključujući Rusiju, Japan, Kinu, Brazil, Ujedinjene Arapske Emirate… Mnoge zemlje imaju svoju specifičnu tradiciju, pa se tako u Italiji, na primer, na ovaj dan ženama poklanjaju mimoze.

 

lepotaizdravlje.rsProstock-Studio /iStock / Getty via Guliver