Toksičan dom?! Da li je vaš životni prostor bezbedan po zdravlje?

by | septembar 30, 2021
Toksičan dom

Toksičan dom ne podrazumeva samo nеgativnu energiju koja u njemu vlada. Da li ste sigurni da je vaš životni prostor bezbedan po zdravlje ukućana?

Kreveti su namešteni, sudovi oprani, odeća složena u ormane… Ali da li je to zaista dovoljno da vaš dom bude čist – i zdrav?

Istraživanja su pokazala da vazduh u životnom prostoru može biti lošijeg kvaliteta nego onaj napolju. Šetanje kroz najprometnije gradske ulice, pune izduvnih gasova vozila i sl. poredi se s udisanjem toksičnih gasova iz plastične kese, kažu stručnjaci.

Među najštetnije toksine koje unosimo u svoj dom spadaju i pesticidi, koji su povezani s simptomima astme, oštećenjima centralnog nervnog sistema, pa čak i s bihejvioralnim problemima.

A kako izbeći izlaganje štetnim toksinima, hemikalijama i prašini? U nastavku nudimo savete – nadamo se da će vam biti korisni!

Toksičan dom – kako izbaciti toksine iz svog životnog prostora?

Pravilo izuvanja

Kada se šetamo po ulici, nesvesno zagazimo u različite štetne materije. Istraživanja su pokazala da na paru cipela u proseku nosimo preko 421 hiljadu bakterija – uključujući i ešerihiju koli. Obućom takođe raznosimo pesticide i druge štetne materije koje mogu da izazovu rak. Jedan od načina da učinimo dom zdravijim jeste da uvedemo jednostavno pravilo – izuvanje ispred doma.

Sredstva za čišćenje

Čišćenje doma jednom nedeljno može da našteti plućima jednako kao da konzumiramo 20 cigareta dnevno, pokazala su istraživanja. Zato, počnite da koristite netoksične i eco-friendly preparate za čišćenje doma. Samim tim, smanjićete i rizik od hroničnih oboljenja, kao i od pojave alergija.

Recite „ne“ teflonu

Pročitajte i… Teflonski tiganji opasni za decu?

Teflon je materijal koji se izrađuje od hemikalije povezane s povećanim rizikom od tumora jetre, testisa, grudi i pankreasa. Upravo je Međunarodna agencija za istraživanje kancera klasifikovala ovu materiju kao „verovatno kancerogenu za ljude“.

Mudro birajte plastiku

Bisfenol A (BPA) je hemikalija koja se koristi za stvrdnjavanje plastike. A istraživanja su pokazala da BPA povećava rizik od kancera. Ako koristite plastične posude, vodite računa da na etiketi piše BPA-free. Kad god je to izvodljivo, plastične posude zamenite posudama od drveta ili bambusa. Samim tim, štitićete i životnu sredinu.

A prašina?

Što više prašine, više toksina. Stručnjaci savetuju da prašinu brišete tzv. „magičnim krpama“ koje sprečavaju da se ona širi po domu. Isto tako, redovno usisavajte podove, kauč, krevet i tepihe.

Očistite vazduh

Već smo spomenuli koliko vazduh u domu može biti toksičan pa i do pet puta zagađeniji nego napolju. Redovno provetravajte prostorije, čistite klima uređaje i koristite prečistače i ovlaživače vazduha.

lepotaizdravlje.rsRawpixel/iStock/Getty Images Plus via Getty Images