Teflonski tiganji opasni za decu?

by | septembar 10, 2010

Hemikalije koje se koriste u proizvodnji obloga posuđa za kuvanje za koje se hrana „ne lepi“, kao i vodootpornih materijala, mogu da povećaju nivo holesterola kod dece, upozoravaju američki stručnjaci s Univerziteta Zapadne Virdžinije.

Teflonski tiganj

Deca koja su u njihovom istraživanju imala najveći sadržaj tih hemikalija u krvi, imala su i viši nivo ukupnog holesterola, kao i takozvanog „lošeg“, odnosno LDL holesterola.

U žiži američkog istraživanja bili su perfluorooktanoična kiselina (PFOA) i perfluorooktansulfonat (PFOS). Ova hemijska jedinjenja dospevaju u organizam čoveka kroz vodu za piće, prašinu, preko prehrambene ambalaže, majčinog mleka, kokica iz mikrotalasne pećnice, krvi iz pupčane vrpce.

 

Istraživanja na životinjama su već ranije pokazala da pomenuta jedinjenja negativno utiču na jetru, što može da rezultira promenom nivoa holesterola.

 

Stefani Frizbi, vođa pomenutog istraživanja, i njene kolege, su ispitali sadržaj holesterola u krvi više od 12.000 dece iz doline River veli, u Ohaju, gde se u vodi za piće registruje PFOA.

 

Utvrđeno je da deca s najvećim sadržajem PFOA u krvi imaju za 4,6 poena viši opšti nivo holesterola i za 3,8 poena viši nivo LDL holesterola, nego ona s najnižim sadržajem te hemikalije.

 

Bernard Vajs, s Ročesterskog univerziteta, napominje kako je poznato i da perfluoroalkilne kiseline, kojima pripadaju rečena jedinjenja, predstavljaju i neurotoksine, koji utiču na razvoj mozga, što ostavlja trag na kasnije bihevioralne funkcije, na primer na kognitivne sposobnosti.

 

Izvor: Tanjug

Tagovi: