Četiri razloga da se rešite zavesa (Ne, ne, nije peglanje!)

by | novembar 13, 2020
zašto izbaciti zavese

Zavese su nekad bile nezamenjiv deo svakog stana ili kuće, jer pored dekorativne uloge, imaju i onu praktičnu – čuvaju privatnost i intimu. Međutim, postoje neke situacije u kojim one ne samo što nisu neophodne, već su i potpun višak. Evo kada i zašto iz kuće treba izbaciti zavese:

Alergija na prašinu
Za razliku od garderobe i posteljine, zavese se teško skidaju i kače, pa se i ne peru toliko često. Zbog velike površine i brojnih nabora, svakodnevno skupljaju veliku količinu prašine. Za većinu ljudi, to nije nešto što je previše opasno. U problemu mogu biti alergičari kojima prašina smeta i izaziva probleme s disanjem. Ako neko od ukućana ima alergiju na prašinu i grinje, poželjno je da iz svih soba izbacite tepihe i zavese, kako se u njima ne bi taložila nečistoća i mikrobi. (Pročitaj: Izbegnite najčešće greške kod usisavanja)

Hodanje produžava život

Sjajan pogled kroz prozor
Ako imate kuću ili vikendicu okruženu lepo uređenom baštom, bilo bi šteta da prozore prekrijete bilo kakvom tkaninom. Čak i ako sa troseda ne vidite cvetnu leju, verovatno se u pozadini naziru krošnje, što je idealan prizor za opuštanje na kraju napornog dana. Zavese ne treba poskidati u svim prostorijama, već samo tamo gde pogled na okolinu to zaslužuje. (Pročitaj: Biljke – jednostavan, a efektan način da ulepšate svoj dom (foto))

Zašto i kada izbaciti zavese

Nedovoljno prirodnog svetla
Ako je dnevna soba pozicionirana tako da nema dovoljno prirodnog svetla, teške i neprozirne zavese mogu doprineti da bude mračna kao podrum. Pored skidanja zavesa, rešenje mogu biti i dodatne podne i zidne lampe, koje će uz plafonjeru doprineti da količina svetla bude odgovarajuća. (Pročitaj: Uz ovih šest saveta, vaš stan će izgledati veće)

Stan sa neobičnim prozorima
Ako ste među malobrojnim srećnicima čiji su prozori nekog neobičnog oblika, trebalo bi to da iskoristite. Istaknite ih tako što ćete skinuti zavese, a oblik prozora će doći do punog izražaja.

lepotaizdravlje.rsGetty via Guliver, Instagram