Beži s puta, ide baba ljuta! Pardon, Mišel Obama!

by | decembar 16, 2013
Foto: Aleksandra & Branislav Coka Ostojić

Foto: Aleksandra & Branislav Coka Ostojić

Ah, ta monstruozna ljudska mana zvana ljubomora, koja halapljivo i u trenutku proždire zdravo rasuđivanje, bez trunke razmišljanja. Draga Mišel, dobro došla u predivni svet ljubomore! Za cenu ulaznice dobijaš zaglušujuću glavobolju, koja hirurški precizno cepa glavu na dve podjednake hemisfere, skoro neodoljiv nagon da počiniš ubistvo bez predumišljaja na licu mesta i evidentni kompleks niže vrednosti, dovoljan da te obruka za ceo život.

Gađenje na licu Mišel Obame, izazvano muževljevim (poznatijim kao Barak) slikanjem sa razmetljivo raspoloženom danskom premijerkom, uz obostrano široke osmehe na licu i obraz uz obraz, ukralo je pažnju celog sveta sa pogreba najznačajnijeg čoveka današnjice, Nelsona Mendele. Neskriveni prezir na licu prve dame Amerike bacio je u zaborav mučeničko stradanje i satiranje Antonija Salijerija, suočenog sa Mocartovom genijalnošću bez premca, u filmu Amadeus. Opsesivno-ubilački bes Otela takođe biva potisnut na lestvici najvećih ljubomornika ikada zabeleženih u svetskoj istoriji i umetnosti.

obama

Sve do sada, Barak i Mišel uspešno su predstavljali savršeno skladan par u javnosti, bez ijednog propusta ili naznake skandala. A onda, bio je dovoljan samo jedan trenutak nepažnje, da se pored njega nađe blajhana bestidnica i da se stvar otme kontroli. Boy meets girl. Wife mad at Boy. Wife separates Boy from Girl. Godinama unazad pažljivo građeni imidž srušio se kao kula od karata. Sad se svi s pravom pitamo šta se odista događa iza zatvorenih vrata Bele kuće?

Neki kažu – pa i on je samo čovek! Loše stvari se dešavaju. Kao što su zemljotresi ili poplave, da ali nepristojno ponašanje ne spada u jednu od takvih ’loših stvari’, koje se tolerišu u diplomatskom svetu.

Kakav gaf mendžera odgovornog za predviđanje i procenu rizika u timu američkog predsednika! Pa svi znamo kako otvorene i slobodne u ponašanju znaju da budu devojke sa severa Evrope i kakve mere predostrožnosti valja primeniti u njihovoj blizini! Svi pokušaji skretanje pažnje sa najpoznatijeg svetskog bračnog para na lažnog prevodioca jezika gluvonemih deluje trapavo i smešno. Pa čovek je četiri godine radio kao službeni prevodilac jezika za gluvoneme u Ministarstvu pravde, a sad ispade neuk! To što ima obiman krivični dosije, ako ima, samo ga je učinilo podobnim (sa)učesnikom spin kampanje. Verujem da će biti adekvatno nagrađen za pretrpljenu duševnu bol.

To što je Mišel pobrala simpatije velikog broja žena na celoj planeti samo potvrđuje koliko je ljubomora rasprostranjen problem i da su ovakve situacije u životu česte. Kome od nas se nije desilo nešto slično?! Znate ono, izađete, očekujući svu njegovu pažnju samo vama posvećenu, a on se zablene u tamo neku kikotljivu namigušu i još se primi na njeno besramno flertovanje, kao da vi ne postojite. I ne vredi vam da mašete rukama, iz sve snage, ’hej, postojim i ja’! Bolje odmah u zemlju da ste propali nego što se osećate kao smrdljivo đubre. Ovo su situacije kada se do deset izbroji za tri sekunde. A onda, spašavaj se k’o može! Njegovo, ’šta ti je, samo sam bio ljubazan’, ne pomaže već čini stvar gorom.

Moje iskustvo govori da je možda bolje poslednjim atomima snage zadržati ljubazan, blagi osmeh na licu i nežno ali zlobno na uho mu prošaputati – da li se sada osećaš dovoljno velikim muškarcem? Dobio potvrdu svoje muškosti? Idemo dalje!

Ili skrušeno podići priznanjem da ste ljubomorni. Da je Mišel Baraku na uvce mazno šapnula – ja sam ljubomorna (uz neizbežno, seksi Mr. President), verujem da bi ga otreznila i spasila belosvetske bruke.

Treća mogućnost je da vi preotmete kontrolu i zavodljivim flertovanjem, uz neodoljivi osmeh na licu, držite pažnju na sebi pa nek on sumanuto gleda na sve strane, hvatajući rikošetom rasute poglede prema vama uperene. Verujte mi, to je najbolje od svega! Ništa ne izaziva takvu ljubomoru kao osmeh. Što se da videti iz priloženog.

OK, malo ljubomore u vezi nije na odmet. Može da začini ljubavni osećaj ali previše može da pokvari zadovoljstvo i pod određenim okolnostima bude opasno po život. Jednostavno, ljubomora je osećaj da nismo dovoljno vredni da budemo voljeni. Ona neprestano vapi za ekpilicitnim dokazima ljubavi. Jedina mogućnost da je prevaziđemo je da zavolimo sebe!

Ljubavno – seksualna ljubomora jedna je od najmoćnijih i destruktivnijih sila u našoj psihi. Svakodnevno viđamo u Vestima ljude koji su podlegli njenoj moći, čineći razne vrste nasilja. Ljubomora je mračna strana ljubavi. Pravo mučenje sebe i zagorčavanje života drugima. Bolesni osećaj manje vrednosti koji rađa posesivnost i želju za osvetom. Neretko, odvodi u zločin. U korenu ljubomore je osećaj emotivne uskraćenosti. Ljubomorna osoba je izrešetana dubokim strahovima da njene emotivne potrebe neće biti zadovoljene, da će biti napuštena i da nije voljena. Ukorenjena je u nezaštićenosti i ranjivosti u detinjstvu.

Suočavanje sa ovim duboko ukorenjenim strahom može biti zastrašujuće ali to je jedini način da se prevaziđe i izleče traume koje pokreću ovaj poremećaj. Tek kad u sebi zadovoljimo potrebu za ljubavlju, tako što razvijemo ljubav prema sebi, možemo da ljubav nesebično i otvoreno delimo sa drugima, prihvatajući da ljubav nije roba da se gomila. Naprotiv, ona je uzajamna i obnovljiva, kao vazduh i voda. Ljubav je svuda oko nas i u nama, kao dah i otkucaji srca. Jednom kad spoznamo neograničenost ljubavi, možemo da pustimo sve kočnice i prepustimo se drugima kao oličenje autentične i istinske ljubavi, a ne prinude. Ako ne volimo sebe, nećemo ni drugima verovati da nas vole.

A sad bih Vas molila da se prisetite kada ste poslednji put osetili ljubomoru. Podelite sa nama svoju priču, stav ili komentar na navedenu. Kakva je bila situacija i kako ste odreagovali, bilo na sopstvenu ili ljubomoru vašeg partnera? Kako ste se osećali i izborili?

Najzanimljivija TRI odgovora daruje italijanska kozmetička kuća COLLISTAR, koja će tokom narednih mesec dana, svakog ponedeljka, darovati vredne poklone, u vidu svojih proizvoda, najkreativnijim i vernim čitateljkama moje kolumne.

Potrebno je da odgovore, u vidu komentara ispod kolumne (najviše 1.000 karaktera, sa razmakom) pošaljete do petka, 20.12.2013., u 12 časova. Tročlani žiri, u sastavu Jelena Konstantinović, brand manager, Lidija Ćulibrk, glavna i odgovorna urednica magazina Lepota&Zdravlje i moja malenkost izabraće najkreativnije odgovore, prema svojoj proceni.

Imena dobitnica biće objavljena u narednoj kolumni, u ponedeljak, 23.12.2013., kad već idu nova pitanja. Nagrade se podižu u JASMIN radnjama, najbližim mestu boravka dobitnica, o čemu će biti naknadno obavešteni. Molimo da svoje podatke (ime, prezime, adresu i telefon) dostavite uz odgovor.

Ove nedelje COLLISTAR daruje svakoj dobitnicu po jedan Talasso piling za telo. Svaka čitateljka može poslati samo jedan odgovor u vidu komentara.

Talasso piling za telo, revitalizujuće soli sa esencijalnim uljima revitalizuje i čini kožu izuzetno glatkom, zategnutom, gipkom, svilenkastom i baršunastom. Namenjen je svim tipovima kože, naročito pre anticelulit tretmana, depilacije, kao i pre sunčanja.

Talasso piling za telo, revitalizujuće soli sa esencijalnim uljima revitalizuje i čini kožu izuzetno glatkom, zategnutom, gipkom, svilenkastom i baršunastom. Namenjen je svim tipovima kože, naročito pre anticelulit tretmana, depilacije, kao i pre sunčanja.

Talasso piling za telo protiv zadržavanja vode. Piling-soli i šećer iz šećerne trske, sa začinima i esencijalnim uljima obogaćen je mešavinom biljnih ekstrakata sa drenažnim efektom.  Kožu čini izuzetno glatkom i pomaže u oblikovanju siluete.

Talasso piling za telo protiv zadržavanja vode. Piling-soli i šećer iz šećerne trske, sa začinima i esencijalnim uljima obogaćen je mešavinom biljnih ekstrakata sa drenažnim efektom. Kožu čini izuzetno glatkom i pomaže u oblikovanju siluete.

Talasso-piling za zrelu kožu sa esencijalnim uljima, cvetom pomorandže i citrusima sa Sicilije. Zahvaljujući aromaterapijskim svojstvima citrusa, pomaže u borbi protiv starenja kože i održavanju mladalačkog izgleda kože tela. Proizvod je preporučljivo koristiti 1-2 puta nedeljno.

Talasso-piling za zrelu kožu sa esencijalnim uljima, cvetom pomorandže i citrusima sa Sicilije. Zahvaljujući aromaterapijskim svojstvima citrusa, pomaže u borbi protiv starenja kože i održavanju mladalačkog izgleda kože tela. Proizvod je preporučljivo koristiti 1-2 puta nedeljno.

Žana Korolija, vlasnica agencije za odnose s javnošću CORE Relations

Pratite Žanu na Facebooku i Twitteru.

Tagovi: