Duda Alapača: Generalka u tri čina

by | januar 27, 2016
Autorka teksta: Duda Alapača

Autorka teksta: Duda Alapača

Ne znam šta mi je, ali što sam starija – to mi neke stvari teže padaju. Nije da ja neću, ali teško se nakanim. I za sve mi treba mnogo više vremena. Evo, na primer – pospremanje kuće u poslednje vreme zahteva ozbiljne kondicione pripreme, kako fizičke tako i mentalne. Da bi Duda odradila generalku, neophodno je stvoriti posebne ambijentalne uslove.

Prvo, zalihe sredstava za čišćenje obnavljaju se po cenu rasta državnog duga. Kupiti se mora sve – od novih krpa za poliranje, sredstava za uklanjanje kamenca, masnoća, koncentrovanih deterdženata, dva litra omekšivača i tri različita osveživača vazduha, jer bez alata – nema zanata. Drugo, Vlada pod obavezno da emigrira u nepoznatom pravcu, po principu – što duže to bolje. Treće, Beba se ranom zorom deportuje kod mojih, da ne udiše tu silu hemikalija. Četvrto – vreme napolju da ne bude ni mnogo ružno, jer mi se po kiši samo spava i nisam ni za šta, ali ni mnogo lepo, jer ko je lud da na plus petnaest pere prozore?! Takođe, izbor muzike je od presudnog značaja, jer se najbolje usisava uz Prodidži i Peperse, a kod pranja suđa može da prođe i neka laganica. Pored ovozemaljskih uslova, ne treba ignorisati ni nebeske, te tako valja sačekati da Merkur završi svoj retrogradni hod i tek nakon što se Pluton pozicionira na četrnaestom stepenu Jarca, a Mesec formira trigon s Uranom – zabava može da počne.

Elem, reših da spremam kuću u subotu. U deset nula nula, kad su se svi gorepomenuti uslovi stvorili, navukoh neku dronjavu trenerku i krenuh u akciju. Ushićena k’o da idem na robiju, al’ što se mora, mora se. I, kao što to obično biva, samo što sam se dohvatila krpe, zazvoni telefon. Mama. Tu poče priča od Kulina bana. Te kako je bila na pijaci, te kako je sve skupo… Tikvice, Dudo, zamisli, molim te, dvesta dinara kilo, pa gde ih gaje, u Južnoj Afrci? Vrlo moguće, mama. Skuplje tikvice od banana! To nikad bilo nije. I nije mama. I šta sad da radim? Ne znam, mama. Da pravim musaku od banana? Uglavnom, razvezasmo dobrih pola sata.

Kako prekidoh vezu, tako mi stiže poruka na mobilni. Pogledam, Gaga komentarisala status od sinoć. Ne ide da ne odgvorim, je l’ tako, pa neće kuća pobeći. Onda mi iskoči nešto sponzorisano. Rimske terme, raj za ceo svet. Ček’ da vidim… Mmmm… pa baš je povoljno, samo kad bi onaj moj hteo da ide… Samo što zatvorih terme, kad ono novo obaveštenje – Nina invited you to play Candy Crush Saga. Ne mogu, Ninočka – poslah joj poruku – evo me u haosu, spremam kuću. Patiš se bez potrebe, da ti pošaljem Danin broj? Ma neka, sama ću, znaš da ja volim da se patim.

Ne stigoh da usisam ni pola dnevne, kad eto ti opet zablinka mobilni. Najbolja vežba za zadnjicu, pisalo je. Ugasim onaj usisivač, reko’ daj da vidim koje su to najbolje vežbe, mislim, danas žena mora biti informisana. Pogledam na sat – pola dvanaest. Ok, može pauza pet minuta. Utom iskoči i drugi naslov. Sedam načina da zaradite dodatni novac. Za njim i treći – da li je koačing vaša budućnost? Na koju top manekenku ličite? Metod ruskog naučnika – rešite se stresa za pet minuta. Mačka je samostalna, a konj pospan: koja ste životinja prema keltskom horoskopu?

I tako, saznadoh da se novac zarađuje tako što postaneš frilenser ili misteri šoper, prodaš stare stvari, baciš se na onlajn ankete ili držiš časove bilo čega, bilo kome i to putem Skajpa. Analizom mojih profilnih fotografija, Fejsbuk zaključi da 86% ličim na Mirandu Ker, a kako nisam znala ko je dotična, provedoh još pola sata pretražujući po netu. Nakon toga se, razočarana, vratih na onog ruskog naučnika. Sve što treba da uradite, reče Malahov, jeste da zapalite list suvog lovora u pepeljari. Zbog oslobađanja određenih supstanci, poboljšava se atmosfera i stvara pozitivni protok energije, pisalo je. I sad mi to kažeš, nakon što dadoh onolike pare na jogu? Morski konjic, to sam u keltskom horoskopu. Pametan i dražestan, tako je pisalo. Morski konjic je spontan i prilagodljiv, zastrašujuće pametan (uuuuu, to mi kaži!) i izvanrednog pamćenja. Odgovoran je i samostalan, ali život posmatra kao igru. Najbolje se slaže s Mačkom i Zmijom. Ček’ da vidim šta je Vlada. Labud? Pa, tačno sam znala.

Uglavnom, nakon što proverih uporedni, ljubavni i poslovni horoskop mami, tati, Bebi, sestri od strica i Nađi s posla, shvatih da je tri popodne a da se ja nisam pomakla dalje od onog usisivača. Da zlo bude veće, napolju poče kiša, a kako nesreća nikad ne dolazi sama i Vlada se pojavi na vratima.

– Je l’ ima nešto da se jede? – upita.
– Molim?! Jesi ti normalan, vidiš da stala nisam! – odbrusih i nastavih da lomatam po špajzu. – Gde sam stavila… O Bože, sigurna sam da je bilo tu negde… kesica jedna, mala, ostala od Nove godine… evo TU sam je stavila i sad NEMA!
– Šta?
– Ma ništa… tražim nešto.
– Znam, ali šta, zaboga?
– Lovor, eto šta!

Pišite Dudi na [email protected]!

Tagovi: