Modeli haljina koje ćemo nositi ove godine

by | januar 18, 2016
Autorka teksta: Aleksandra Dimitrijević

Autorka teksta: Aleksandra Dimitrijević

Možemo slobodno reći da nijedan komad garderobe toliko ne slavi ženstvenost, a istovremeno zrači klasičnom elegancijom i dozom modernosti, kao što to čini haljina. U njoj se žene osećaju poput kraljica, a moć male crne haljine osetila je svaka od nas kada smo se našle u bezizlaznoj situaciji i sa pitanjem šta da obučem za večernji izlazak.

Naravno, sa promenama u modi tokom vekova, menjali su se stil i uticaj haljine. Nosili su je još Stari Rimljani u formi prelepih tunika, u doba Baroka dominirale su raskošne haljine sa krinolima i steznicima, revoluciju u modnom svetu napravila je Koko Šanel kreirajući prvu dizajnerku haljinu, dok mnogi modni znalci tvrde da se savremena žena rodila onda kada je Odri Hepbern 1960. godine, odevena u dugu crnu haljinu, sa pecivom u jednoj i kafom u drugoj ruci, posle noćnog provoda, prišla izlogu prodavnice nakita Tiffany, na Petoj aveniji u Njujorku.

Bez obzira na to da li negujemo poslovni, kežual ili elegantni look, svaka od nas pored vanvremenske haljine u svom ormanu ima bar jedan trendi model koji odgovara našem stilu i rado ga kombinujemo sa ostatkom garderobe. Da biste i ove godine bile moderne, pravi je trenutak da izaberete novi must have komad, koji će osvežiti vaš stajling. Ako vam je potrebna inspiracija za šoping pogledajte u nastavku teksta koji su glavni trendovi među haljinama.

Foto: Guliver/Getty

Foto: Guliver/Getty

Foto: Guliver/Getty

Foto: Guliver/Getty

Najzapaženiji model na modnim revijama za proleće/leto 2016. bio je tzv. slip dress. Sofisticirani kroj laganog materijala koji laska ženskoj figuri bio je aktuelan 90-ih godina prošlog veka, a ove godine doživeo je veliki povratak na modnu scenu u novoj kolekciji brenda Givenchy. Ubrzo, i druge modne kuće predstavile su svoje slip dress verzije. Eksploziju boja doneli su nam Saint Laurent i Haider Ackermann, romantični stil neguju Burberry, Chloé i Céline, dok su ekstravagantne modele predstavili Balenciaga i Marc Jacobs. Da ove haljine nisu namenjene samo za svečane prilike pokazali su nam Calvin Klein, Rag & Bone i Alexander Wang kombinujući ih sa patikama. Slip dress model možete nositi i tokom hladijih dana kao što to čine Rouzi Hantington-Vajtli, Kejt Mos, Rijana i Viktorija Bekam koje su već izabrale svoje favorite.

Ostale modele haljina koji će biti u trendu ove godine pogledajte na sledećim stranama…

Foto: Guliver/Getty

Foto: Guliver/Getty

Foto: Guliver/Getty

Foto: Guliver/Getty

Haljine sa golim ramenima asociraju na lagani prolećni povetarac i blage letnje večeri kraj mora. Ovaj model odgovara svakoj ženskoj figuri jer je akcenat na nežnim i lepo izvajanim ramenima, pa su idealne ako želite nenametljivo da istaknete svoj seksepil i probudite pažnju okoline. Kraću verziju ovog trenda u veselim nijansama mogle smo da vidimo na reviji Sonia Rykiel, a Boss i Prabal Gurung predstavili su klasične krojeve u crnoj i beloj boji. Lepršave, letnje modele doneli su Proenza Schouler, Peter Pilotto, Derek Lam i Salvatore Ferragamo, dok su elegantne haljine golih rukava u svoje kolekcije uvrstili brendovi ADEAM i Jason Wu.

5-alexander-mcqueen-lanvin

Foto: Guliver/Getty

Foto: Guliver/Getty

Karneri su trend koji u modi vlada svake sezone, a ove godine nežni nabori na haljinama okupirali su modnu scenu. Ima ih svugde – od rukava, kakve smo videle na revijama Alexander McQueen i Tory Burch, preko bočnih kod modela Lanvin i Jason Wu, asimetričnih u kolekcijama Roberto Cavalli i Oscar de la Renta, pa do pravih romantičnih kreacija sa gomilom karnera koje su predstavile modne kuće Balenciaga, Gucci, Chanel, Rodarte i Michael Kors.

7-coach-erdem

Prozračne i lepršave boho haljine popele su se prošle godine na modni tron, a ostaće na samom vrhu i ove godine. Šareni printovi, etno motivi i lagani materijali dovoljni su za savršen stajling u bilo kojoj prilici. Možete ih nositi leti sa ravnim sandalama i uz minimum modnih dodataka ili već sada sa čizmama do članka i kratkim bundama od veštačkog krzna ili prslucima sa resama, takođe u retro stilu. Neka vam kao inspiracija za čarobni boho look posluže haljine koje smo videle na revijama Michael Kors, Dolce & Gabbana, Coach, Etro, Chloé, Erdem.

Ostale moje blogove možete pročitati OVDE.

Tagovi: