Pet filmskih haljina koje su na aukcijama prodate za najviše sume

by | februar 22, 2016
Autorka teksta: Aleksandra Dimitrijević

Autorka teksta: Aleksandra Dimitrijević

Koliko je kostim bitan deo filma govori podatak da se svake godine u ovoj kategoriji dodeljuje prestižna nagrada Oskar. Kreativnost kostimografa lagano nas uvodi u priču i pruža realniju sliku, pa zato sume izdvojene za njih mere se u stotinama hiljada dolara. Čak mnoge filmove pamtimo upravo po upečatljivim kostimima koje su nosili glavni glumci. Među njima posebnu pažnju dama privlače raskošne haljine koje istovremeno slave ženstvenost i odišu klasičnom elegancijom, te posle više decenija od nastanka filma predstavljaju predmet želja žena širom sveta.

Foto: Guliver/Getty

Foto: Guliver/Getty

Jednu od takvih haljina koju bi svaka žena rado ponela jer čini da se oseća poput kraljice nosila je Odri Hepbern u filmu „Doručak kod Tifanija“. Godine 2006. prodata je na aukciji za vrtoglavi iznos od skoro milion dolara!

Ako ste pomislile da je ovo najskuplja haljina koju ste videle na filmu prevarile ste se. U nastavku otkrijte koliko su pojedinci bili spremni da izdvoje za modele koje su slavne glumice nosile u poznatim filmovima.

Foto: Guliver/Getty

Foto: Guliver/Getty

Prvo mesto zauzima niko drugi do seksipilna Merilin Monro i izazovna haljina iz filma „The Seven Year Itch“. Svi se dobro sećamo čuvene scene u kojoj glumici vetar iz ventilacionog otvora u podzemnoj železnici podiže haljinu. Prelepu plisiranu haljinu od nežne krem svile kreirao je poznati kostimograf Vilijam Travila, a 2011. godine našla se na akciji sa još 600 eksponata iz holivudskih filmova. Prodata je za 5,5 miliona dolara iako mnogi smatraju da se na aukciji našao lažni model.

Ostale haljine koje su dostigle najviše cene na aukcijama pogledajte na sledećim stranama…

Foto: Guliver/Getty

Foto: Guliver/Getty

Film „My Fair Lady“ dobio je Oskara za najbolji kostim, a pažnju svih gledalaca i danas privlači Odri Hepbern u raskošnoj crno-beloj haljini. Kreaciju od svile prekrivenu čipkom i ručnim vezom dizajnirao je Sesil Biton, a namenjena je za scenu trke konja u Askotu. Kako ovaj događaj i danas ima stroga pravila oblačenja, haljina je upotpunjena ništa manje raskošnim šeširom ukrašenim cvećem i nojevim perjem. O popularnosti Sesil kreacije govori i podatak da se ona našla na svakoj promotivnoj slici filma od njegovog pojavljivanja, što je nesumnjivo imalo udela da bude prodata 2011. godine na aukciji za iznos od 3,7 miliona dolara.

Foto: Printscreen

Foto: Printscreen

Najlepši mjuzikl svih vremana „The Sound of Music“ doneo je najveću kolekciju kostima koji su prodati na jednoj aukciji. Među njima posebnu pažnju privukla je haljina glavne glumice, guvernante čiji lik tumači Džuli Endrjus iz scene na izletu dok peva „Do-Re-Mi“. Kreacija u austrijskom stilu popularno nazvana po pesmi iz filma delo je američke dizajnerke Doroti Džekins, a izrađena je od sirove svile braon boje ispod koje je bež bluza. Iako je osmišljena sa idejom da predstavi odeću nižeg društvenog sloja ova haljina je na aukciji 2013. godine dostigla najvišu vrednost u kolekciji i prodata je za 1,56 miliona dolara.

Foto: Guliver/Getty

Foto: Guliver/Getty

Nije iznenađujuće da neki od najskupljih filmskih kostima i selebriti haljina u istoriji pripadaju Merilin Monro koja i danas važi za jednu od vodećih modnih ikona. Zato se u top pet najskupljih filmski haljina našla još jedna koju je nosila prelepa glumica. Ovog puta reč je o filmu „Gentlemen Prefer Blondes“ i sceni u kojoj Merilin zajedno sa Džejn Rasel peva „Two Little Girls from Little Rock“. Obe glumice odevene su u istovetne crvene haljine dubokog dekoltea i visokog šlica koji je ukrašen dijamantskim brošem. Modele karakteriše i preko hiljadu ručno našivenih šljokica, a kreirao ih je isti kostomograf koji je zaslužan za čuvenu plisiranu haljinu, Vilijam Travila. Haljina je prodata 2011. godina na memorijalnoj aukciji Debi Renolds po ceni od 1,44 miliona dolara.

Foto: Printscreen

Foto: Printscreen

Mnogi modni znalci tvrde da se savremena žena rodila onda kada je Odri Hepbern 1960. godine, odevena u dugu crnu haljinu, sa pecivom u jednoj i kafom u drugoj ruci, posle noćnog provoda, prišla izlogu prodavnice nakita Tiffany, na Petoj aveniji u Njujorku. Uz bisere i duge svilene rukavice junakinja filma „Doručak kod Tifanija“, Holi Golajtli donela je novu definiciju glamura koja se može vrlo lako i danas primeniti. Elegantnu haljinu kao i mnoge druge koje je Odri nosila na filmovima kreirao je Hubert de Givenchy. Nakon glumičine smrti, a u duhu njenog humanitarnog rada, čuveni dizajner je donirao mnoga svoja dela za ugroženu decu. Među njima našla se i pomenuta haljina koja je 2006. godine na aukciji u Londonu prodata za preko 900.000 dolara, čime je još jednom potvrđen koliki je uticaj na modu ostavio ovaj film.

Ostale moje blogove možete pročitati OVDE.

Tagovi: