Pet saveta kojih se treba pridržavati prilikom kupovine dragog kamenja

by | decembar 7, 2015
Autorka teksta: Aleksandra Dimitrijević

Autorka teksta: Aleksandra Dimitrijević

Odavno su prošli dani kada su drago kamenje nosile starije dame dok su ispijale čaj u velikim salonima ili uz raskošne haljine na balovima. Starinski dizajn koji su mlade devojke nasleđivale danas je zamenjen modernim, šik stilom, koji možete nositi u svakoj prilici te je ono što je nekada izgledalo kao nedostižni statusni simbol postalo zaštitni znak mlađe generacije uspešnih žena.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Kako se novogodišnji praznici bliže, pravo je vreme da na spisak poklona za najmilije stavite jedan poseban komad za sebe. A pre nego što krenete u kupovinu večnog nakita pročitajte savete koji će vam pomoći prilikom odabira

Zapamtite, vi niste diplomirani gemolog

Ne brinite previše o dijamantskim rezovima i oblicima, već izaberite kamen koji zaista odgovara vašem karakteru i stilu. To može biti onaj koji, po zvaničnim standardima ocenjivanja, nije najveće čistoće i najfinijeg sečenja, ali je onaj u koji ste se vi zaljubile na prvi pogled.

Upoznajte svoje kamenje

Da bi sačuvalo svoju lepotu i prelepi sjaj koji ih izdvaja od običnih kristala, drago kamenje potrebno je pravilno održavati. Brojne vrste zahtevaju različit tretman. Bez obzira na to što se za dijamante kaže da su večni jer važe za najtvrđe minerale i oni se mogu oštetiti u direktnom kontaktu sa drugim dijamantom. Zato je vrlo važno da ih čuvate odvojeno kako bi svaki komadić imao svoje mesto. Smaragdi su mekši i, ako imate prsten sa ovim dragim kamenom, vrlo lako ga možete oštetiti udarom o neku površinu. Opal ne treba čuvati u veoma suvom prostoru ili na direktnoj sunčevoj svetlosti, jer je podložan pucanju, dok bisere možete oštetiti raznim hemikalijama. Zato ih stavljajte poslednje, nakon šminke i parfema. Takođe, poželjno je skupoceni nakit svakih šest meseci odneti kod zlatara kako bi ga proverio i po potrebi popravio ugrađeni kamen.

Kupujte nakit koji ćete zaista nositi

Nakit je za nošenje – ne za čuvanje u sefu. Zato se prilikom kupovine obavezno zapitajte da li vidite sebe uz određeni komad. Razmislite šta najviše volite da nosite od nakita – da li su to minđuše, narukvice ili možda prstenje, u kojoj boji, da li se češće odlučujete za jedan masivni komad ili rađe birate slojevitost, kako kombinujete svoje omiljene komade… Tek onda se spremite za kupovinu. Jer, znajte, ako nije namenjen posebnoj prilici, drago kamenje ćete nositi u svakodnevnom životu kao svoj zaštitni znak.

Informišite se o kamenu koji želite da kupite

Da li imate osećaj da je kupovina dragog kamenja velika stvar? U pravu ste. Iako dolaze u veličinama koje bi pre nazvali sitnicama, njihova cena nipošto nije sitnica. Stoga je pre odlaska u šoping poželjno pribaviti što više potrebnih informacija o komadu koji želite kupiti. Nemojte se stideti da u juvelirnici pitate sve što vas zanima jer postoji hiljadu brendove a neki od njih jednostavno nisu kvalitetni ili vredni potrošenog novca. Nekad je bolje umesto brendiranog ultra poznatog komada poput Cartier narukvice ili Tiffany minđuša izabrati domaćeg zlatara koji će vam omogućiti da ponesete unikatni model izrađen po vašoj želji. Naravno, veoma bitna stvar prilikom kupovine skupocenog nakita je postojanje sertifikata koji svedoči da je stručna osoba uz pomoć specijalnih uređaja prethodno obavila evaluaciju na nivou četiri karakteristike – čistoći, boji, rezanju i težini, a usput imate uvid i u poreklo dragog kamena.

Ne libite se da mešate bižuteriju i drago kamenje

Iako je bižuterija više sezonski nakit, koji kupujemo u skladu sa vodećim trendovima, uvek postoje komadi koji se izgledom i kvalitetom izdvajaju, pa ih lako možemo kombinovati sa skupim nakitom, čime ćemo pokazati svoj talenat za modu.

Ostale moje blogove možete pročitati OVDE.

Tagovi: