Revije koje su privukle najveću pažnju na Nedeljama mode

by | septembar 26, 2016
Priredila: Aleksandra Dimitrijević

Priredila: Aleksandra Dimitrijević

Dolazak jeseni obradovao je ljubitelje mode jer stižu novi trendovi sa Nedelja mode u glavnim metropolama – Njujorku, Londonu, Milanu i Parizu. Za razliku od Haute couture komada koji su izrađeni u limitiranim serijama i ne možemo da ih nosimo u svakodnevnom životu, ready-to-wear kolekcije su prava poslastica trendesterki širom sveta. Kao što im i sam naziv kaže one predstavljaju odmah nosivu odeću, ekonomičnije izrade i masovne proizvodnje.

I dok čekamo da vidimo šta će nam ponuditi Pariz, otkrijte u nastavku koje tri revije su ostavile najjači utisak na modne kritičare i publiku.

1. Moschino nas vraća u detinjstvo

Kao što smo navikle Jeremy Scott je doneo nešto sasvim novo i neočekivano na Nedelji mode u Milanu. Nakon što je dve godine u svojim kolekcijama predstvaljao Barbie i odeću koja podseća na onu kakvu najpopularnija lutka nosi, ekscentrični kreator okrenuo se drugoj omiljenoj igrački devojčica. Reč je o papirnatim lutkicama s odećom koje smo odevale pomoću malenih savitljivih komadića papira. Upravo tako su izgledale manekenke na Moschino reviji za proleće/leto 2017. godine, među kojima su se našle i svetski poznate poput Irine Shayk, Gigi i Belle Hadid. Inspirisan glamurom 80-ih kreator je lansirao modele koji su izgledali dvodimenzionalno, “nacrtano”, odnosno na izrađeni kroj od bazične tkanine oslikan je obris odevnog predmeta koji on predstavlja.

Pročitajte i… Zaboravite mršavice! Ostaćete bez daha kada vidite plus sajz modele na reviji donjeg veša

Foto: Guliver/Getty images

Foto: Guliver/Getty images

Iako čitava tema deluje veoma zanimljivo, šaljivo, ona, ipak, ima svoje dublje značenje. Naime, Jeremy Scott je ovim putem kritikovao preveliku zavisnosti od raznih društvenih mreža ukazujući istovremeno i na problem otuđenosti u današnjem društvu usled prevelike upotrebe pametnih telefona.

Foto: Guliver/Getty images

Foto: Guliver/Getty images

I za kraj, svaki gost u prvom redu na reviji dobio je u poklon vrećici Moschino masku za iPhone 6. Ironično, a genijalno, što drugo reći.

Pročitajte i… Nema dalje! Možda ste mislili da su kroksice grozne, ali stiže nešto još gore

2. Ružna obuća pokorila modnu pistu

Revija o kojoj se najviše pričalo na Nedelji mode u Londonu jeste Christopher Kane kojom je kreator prolavio 10 godina rada. Nova kolekcija nosi naziv “Make Do and Mend” po pamfletu britanske vlade iz 40-ih godina prošlog veka koji je savetovao žene kako da njihova odeća traje duže u vremenu kada je racionalna potrošnja bila u fokusu. U skladu sa tim škotski dizajner je predstavio jedinstveni patchwork ranijih kolekcija u vidu eklektičnog miksa prepunog neobičnih komada – od metaliziranog pletiva u tamnoplavoj, narandžastoj, zelenoj i zlatnoj boji kombinovanih sa tilom, preko modela sastavljenih samo metalnim alkama pa do biblijskih motiva na printu ili pletivu.

Foto: Guliver/Getty images

Foto: Guliver/Getty images

Inovativni Kane u obući je otišao korak dalje ponudivši modnom svetu svoju verziju Crocs sandala. Iako udobne, gumene “klompe” nose epitet ružne obuće te je malo ko očekivao da ih vidi na pisti. Mramornih šara ljubičaste, plave, narandžaste i maslinaste nijanse i ukrašene raznobojnim kamenjem i kristalima ove sandale zapalile su internet i nametnule pitanje da li će zbaciti sa trona “Birkenstock” model koji važi za najpopularniju “ružnu obuću” .

Foto: Guliver/Getty images

Foto: Guliver/Getty images

3. Rave u Marc Jacobs stilu

Čast da zatvori Nedelju mode u Njujorku pripala je Marcu Jacobsu. Spektakularni šou inspirisan je rave kulturom koju je poznati kreator predstavio na svojstven futuristički način sa mnoštvo metalik nijansi, zmijskog dezena, aplikacija od šljokica, sjajnog satena kao i neizostavnih visokih platformi koje su njegov zaštitni znak. Nakon prošle kolekcije i hrabre Lady Gage koja je prošetala pistom tada najviše cipele, ovog puta kreator je taj zadatak poverio Kendall Jenner, Belli i Gigi Hadid, Jourdan Dunn, Karlie Kloss, Adriani Limi i Irini Shayk dodajući im još par centimetara.

Foto: Guliver/Getty images

Foto: Guliver/Getty images

Specifičnost kolekcije za proleće/leto 2017. godine ogleda se ne samo u motivima na odeći i obući koje je osmislila Julie Verhoeven u vidu nadrealnih ilustracija, već i u zanimljivim frizurama – šarenim dreadlocksima koji su na jedinstveni način zaokružili rave priču.

Specijalno za ovu priliku kreirala ih je Jena Counts, a za ručnu izradu preko 10 km dreadova utrošeno je 200 kilograma najfinije vune. Impozantan podatak, kao i čitava kolekcija Marca Jacobsa.

Foto: Guliver/Getty images

Foto: Guliver/Getty images

Pročitajte i… Ovako je jedna revija napravila REVOLUCIJU u svetu mode. Hvala Bogu na tome!


Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje

 

Tagovi: